Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Elementarna nepogoda
  • 14.07.2014. 13:20
  • Varaždinska

Tuča uništila nasade – štete milijunske!

U općini Cestica bundeve su potpuno stradale, dok je loza pretrpjela 70 postotnu štetu. Pšenica, ječam i kukuruz također su nastradali, a procijenjena šteta u ovoj općini iznosi 7,2 milijuna kuna

Foto: depositphotos.com
  • 113
  • 6
  • 0

Kraj lipnja pokazao se kao poražavajuć za nasade vinove loze i bundeve u dijelovima Varaždinske županije. Olujni pljuskovi praćeni tučom i jakim vjetrom posebno su pogođili općine Cestica i Petrijanec, u kojima procjenjena šteta na nasadima i usjevima iznosi 10 milijuna kuna.

U općini Cestica bundeve su potpuno stradale, dok je loza pretrpjela 70 postotnu štetu. Pšenica, ječam i kukuruz također su nastradali, a procijenjena šteta u ovoj općini iznosi 7,2 milijuna kuna. Nasadi i poljoprivredne kulture u općini Petrijanec ipak su nešto manje nastradali te se ovdje šteta procjenjuje na 2,7 milijuna kuna. Zbog svega je navedenog Varaždinski župan, Predrag Štromar, proglasio stanje elementarne nepogode, javlja regionalni.com.

Naknada oštećenima

Zlatko Pukšić, predsjednik Županijskog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda navodi da je za naknadu ovakvih šteta u državnom proračunu osigurano 20 milijuna kuna. Poljoprivrednim proizvođačima kod kojih se utvrdi nastala šteta, obično se isplati odšteta u vrijednosti od jedan do tri posto štete. Izrada izvješća o šteti dužnost je Općinskih povjerenstava koja će izvješća dostaviti Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta. Konačnu odluku pak odluku o isplati naknade donosi Državno povjerenstvo.

Budući da ovakve nepogode pogađaju varaždinski kraj svake godine, nadležni su apelirali vlasnicima gospodarstava da osiguraju svoje usjeve na vrijeme. Osiguranje nasada trenutno sufinancira i država te si na ovaj način poljoprivrednici mogu osigurati obeštećenje prilikom elementarne nepogode.

Foto: depositphotos.com


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Elementarna nepogoda Varaždinska županija Općina Cestica Općina Petrijanec Procijenjena šteta Bundeve Vinova loza Predrag Štromar Zlatko Pukšić Povjerenstvo za procjenu štete Osiguranje usjeva


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.