Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GLOBAL G.A.P
  • 16.12.2013. 08:49

Tržišna putovnica poljoprivrednih proizvoda

GLOBAL G.A.P. certifikacija poljoprivrednog proizvoda

  • 941
  • 104
  • 0

Ako pokušate svoje poljoprivredne proizvode ponuditi na zahtjevnom međunarodnom tržištu hrane, vrlo brzo će te naići na pojam norme GlobalGAP. Najčešći prvi uvjet vaših potencijalnih inozemnih kupaca bit će dokaz da primjenjujete postavljene zahtjeve norme GlobalGAP. Usklađenost dokazujete certifikatom koji izdaje ovlašteno certifikacijsko tijelo kao dokaz da ste ozbiljan proizvođač koji razmišlja o kvaliteti i sigurnosti proizvoda. Prije nego počnete razmišljati o usklađivanju vaše proizvodnje sa ovom normom, upoznajte se s osnovnim pojmovima ove vrlo raširene i uobičajene norme na globalnom tržištu hrane.

GLOBALG.A.P. povijest i temelji norme

Norma EurepGAP je objavljena 1997. godine od strane Euro-Retailer Produce Working Group-a (EUREP grupa) koju su činili europski trgovci hranom, poljoprivredni proizvođači te članovi raznih interesnih udruženja. Norma EurepGAP je definirana na zahtjev kupaca s ciljem stvaranja opće prihvaćene norme dobre poljoprivredne prakse (DPP/GAP), dokumentirane na način da je prikladna za provedbu procesa certifikacije prema međunarodno prihvaćenim procedurama. Norma se odnosi na sve aktivnosti u proizvodnji a temelj norme čini primjena:

  • dobre poljoprivredne prakse (DPP/GAP),
  • programa integrirane kontrole pesticida (IPC),
  • sustava upravljanja kvalitetom (QMS) i HACCP načela.

Cilj primjene je jačanje povjerenja kupaca u kvalitetu i zdravstvenu ispravnost poljoprivrednih proizvoda, smanjenje negativnog utjecaja konvencionalne poljoprivredne proizvodnje na okoliš te stalna briga o zdravlju i sigurnosti zaposlenika u poljoprivrednoj proizvodnji, kao i životinja u uzgoju. Nakon desetogodišnje primjene, EurepGAP zahtjeva na području Europe te njene primjene i priznavanja na ostalim kontinentima (Amerika, Afrika, Australija, Japan i Tajland), u rujnu 2007. godine EUREP grupa objavila je promjenu imena norme EurepGAP u GlobalGAP.

Danas se certifikacija proizvoda/proizvodnje prema normi GlobalGAP pojavljuje kao jedna od bitnih preporuka trgovačkih lanaca usmjerena prema dobavljačima poljoprivrednih proizvoda. Procjenom usklađenosti svog proizvodnog procesa, odnosno proizvoda prema zahtjevima norme GlobalGAP, proizvođač ne ispunjava samo zahtjeve norme već se kroz opredjeljenje usmjerava stvaranju održive poljoprivrede, poljoprivrede koja će kroz brižno gospodarenje tlom, zrakom i vodom biti i ostati na korištenje i budućim generacijama.

GLOBALG.A.P. uvođenje norme i certifikacija

Nakon odluke o uvođenju norme potrebno je napraviti procjenu stanja usklađenosti Vaše proizvodnje sa osnovnim temeljima norme. Proizvođači koji su u sustavu integrirane poljoprivredne proizvodnje koja čini osnove norme GlobalGAP će se najlakše snaći kod usklađivanja. Procjenu usklađenosti možete obaviti sami uz pomoć kontrolne liste za vašu proizvodnju ili možete zatražiti uslugu konzultanskih firmi koje se bave uvođenjem ove norme. Usklađenost se boduje prema važnostima određenih zahtjeva u proizvodnji i prema postotku usklađenosti.

Nakon te provjere, kao proizvođači dobivate točan uvid što od aktivnosti morate urediti u vašoj proizvodnji kako bi se pripremili za certifikaciju. Prije certifikacije je obavezno provesti interni audit i o tome izvjestiti odabranju certifikacijsku kuću. Dobro se pripremite za certfikacijski audit, on traje satima, vrlo je detaljan i auditori su neumoljivi prilikom procjene usklađenosti vaše proizvodnje. Nenajavljene provjere norme su moguće i vrlo lako možete izgubiti certifikat, stoga ne preporučamo djelomično bavljenjem ovom normom.


Tagovi

GLOBAL G.A.P Certifikacija Audit Standardi kvalitete Tržište Poljoprivredni proizvod Norma Integrirana proizvodnja Kontrolna lista HACCP DPP GAP EurepGAP


Autor

Damir Karakaš

Više [+]

Damir je agronom s višegodišnjim iskustvom u standardizaciji kvalitete poljoprivrednih proizvoda. Hidroponski uzgoj povrća također je jedan od njegovih predmeta interesa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

TOP 3 vrste mesa koje preporučuju stručnjaci

Svijest ljudi o važnosti pravilne i uravnotežene prehrane raste, pri čemu tu spada i meso. Prema Njemačkom društvu za prehranu (DGE), preporuke za unos mesa iznose 300-60...

Više [+]