Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stablo godine
  • 03.09.2021. 10:30

Trinaest je kandidata za Hrvatsko stablo 2021. - kako i zašto glasati?

U ovom se izboru ne stavlja u središte pozornosti ljepota, veličina ni starost, već priča o stablu i njegova povezanost s ljudima.

Foto: zastita-prirode-dnz.hr
  • 339
  • 54
  • 0

Trinaest je kandidata u izboru za Hrvatsko stablo 2021. godine, koje će nagodinu imati priliku predstavljati Republiku Hrvatsku na međunarodnom natjecanju Europsko stablo 2022. godine.

Bricin hrast (hrast lužnjak – Quercus robur) iz Parka prirode Lonjsko polje; Prijatelj (hrast medunac (dub) – Quercus pubescens) s otoka Krka; Stoljetni div u srcu Slavonije (mamutovac – Sequoia gigantea) iz Slatine; Posljednja dama podgoračkog perivoja (javorolisna platana – Platanus x acerifolia) iz Podgorača; Kapelica (golema tuja – Thuja plicata) iz Arboretuma Opeka; Čempres Ruđera Boškovića (obični čempres – Cupressus sempervirens) iz Mlina; Konavoski platan u Pridvorju (platana – Platanus) iz Pridvorja; Papučki stari hrast (hrast kitnjak – Quercus petraea) iz Parka prirode Papuk; Majkovski gorostasni dub (hrast medunac (dub) – Quercus pubescens) iz Majkova; Brijunska stara maslina (maslina – Olea europaea) iz Nacionalnog parka Brijuni; Stara majka (velelisna lipa – Tilia platyphyllos) iz Općine Lokve; Vječni bagrem (bagrem – Robinia pseudoacacia) iz Pačetina; Čuvar samostanskog hlada – čempres u vrtu hvarskog franjevačkog samostana (čempres – Cupressus sempervirens horizontalis) s otoka Hvara - kandidati su o kojima možete više čitati i za koje možete glasati putem ovoga linka do 30. rujna 2021. u ponoć. 

Proglašenje pobjednika bit će 15. listopada 2021. 

Početkom ove godine našu je zemlju na ovom izboru predstavljala Najstarija Medulinka, 115 godina staro stablo košćele ili ladonje (Celtis australis L.), kojega je kandidirala Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije kao nacionalni koordinator natjecanja.

Pobjednici su na kraju bili Tisućljetna crnika iz Lecine (Španjolska), Platana iz Curinge (Italija) te Drevna azijska platana (Ruska Federacija).

Cilj Europskog stabla godine, natjecanja koje se održava već 12. godinu je isticanje značaja starih stabala u prirodnoj i kulturnoj baštini koja zaslužuje našu brigu i zaštitu. Za razliku od drugih, u ovom se izboru ne stavlja u središte pozornosti ljepota, veličina ni starost, već priča o stablu i njegova povezanost s ljudima. Kako ističu organizatori, "Environmental partnership association", traže se stabla koja su postala dio šire zajednice.

A naših trinaest stabala ima itekako divne priče koje tek treba otkriti. 

Detalje glasovanja potražite ovdje


Tagovi

Stablo godine Natjecanje Glasovanje Europsko stablo godine


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer