Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 07.01.2009.

Trgovci nude svinjetinu iz Kine

Ne jenja uvoz sve većih kontingenata hrane vrijednih milijune dolara

  • 528
  • 25
  • 0

Bjelovarsko-bilogorska županija je u prvih šest mjeseci prošle godine uvezla robe u vrijednosti od 83,4 milijuna dolara, pritom čak 718.000 dolara vrijedi uvoz poljoprivrednih proizvoda, dok je u istom razdoblju uvezeno hrane i pića u visini 6,74 milijuna dolara. Neslužbeni podaci pokazuju kako se trend uvoza hrane nastavio i do kraja godine, i to u županiji gdje se gotovo 30.000 stanovnika bavi poljoprivredom što je za više od pet posto iznad državnog prosjeka!

Velike zarade

Županijski poljoprivrednici tvrde kako nema gotovo niti jedne grane u proizvodnji hrane u kojoj ne bi mogli značajnije sudjelovati, ali umjesto toga njihovi proizvodi sve teže pronalaze put do kupaca. Predsjednik županijskog Hrvatskog seljačkog saveza Marijan Šinko procjenjuje kako će se unatoč svim obećanjima o zaštiti domaće proizvodnje hrane, uvoz u ovoj godini i dalje povećavati za što navodi nekoliko argumenata.

- Naplaćenim carinama država ostvaruje znatne proračunske prihode, a Europska unija pak određuje kvote koje se moraju uvesti i s tih tržišta. Premda je riječ o jeftinoj, ali lošoj hrani to odgovora sve plićem džepu naših kupaca i zbog toga se već godina vrtimo u začaranom krugu - kaže Šinko, dodajući kako pritom ne treba zaboraviti i jake uvozne lobije koji se kriju iza moćnih političkih zaštitnika.

Zbog toga proizvođači mlijeka rasprodaju krave i traže posao u gradu, a dobar dio prodavačica na bjelovarskoj tržnici kupuje povrće u nekom od trgovačkih centara tvrdeći kako je proizvedeno u vlastitu vrtu.

Da se priči o uvozu hrane teško nazire kraj potvrđuje i jedna od većih većih proizvođača jabuka koji se unatoč znatnim ulaganjima u nasade i visokoj kvaliteti proizvoda teško nosi s uvoznom konkurencijom.

Uvozni skandali

- Za nešto nižu cijenu naši se potrošači priklanjaju uvoznim jabukama koje su ispod standarda kvalitete naših proizvoda. Tvrdim da bi samo nekoliko proizvođača iz naše županije moglo zadovoljiti više od polovice potražnje na domaćem tržištu - tvrdi bjelovarski voćar.

Ogorčeni su i proizvođači svinja koji se suočili i s uvozom svinjetine iz Kine, dok proizvođači govedine i dalje trpe skandale s uvozom mesa iz Brazila ili tko zna iz kojih zemalja i to samo zato što to nekome odgovara za punjenje vlastita džepa.


Izvori

Večernji list