Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Crno tržište žitarica
  • 22.10.2016. 16:30

Trećina uroda godišnje proda se bez računa?

"Proizvođači, ratari, prodaju na stotine tisuća tona žitarica na crno, a ne vidite bilance na kraju godine. Stalno u agraru imamo urode ispod svake normalne razine, i to nitko ne vidi. Svake godine minimalno se ukrade trećina uroda", kaže anonimni izvor.

Foto: bigstockphoto.com, budabar
  • 3.785
  • 424
  • 0

U Hrvatskoj djeluje vrlo aktivno i moćno crno tržište žitaricama i uljaricama, piše Glas Slavonije.

"Krivotvorenim papirima, fiktivnoj dokumentaciji i drugim malverzacijama, otkupljenom urodu gubi se svaki trag i ne može se pratiti njegov put, a u pozadini je golem oprani novac, stotine milijuna kuna", tvrdi anonimni pošiljatelj teksta.

U pismu se navodi kako na takav način do žitarica dolazi više tvrtki s područja Vukovarsko-srijemske županije, nazivajući ih - kradljivcima PDV-a, a koji ratarima robu isplaćuju u gotovini, na ruke, bez računa, poreza.

Krivotvore dokumente, isplaćuju u gotovini

Njihove malverzacije na crnom tržištu žitarica prijavio je i PU vukovarsko-srijemskoj u kojoj su potvrdili da su od Državnog odvjetništva dobili nalog za provođenje izvida.

"Prilikom otkupa žitarica i uljarica, a koju obavljaju ta trgovačka društva, dolazi do niza nepravilnosti i kršenja zakona - kod otkupa na licu mjesta vrše isplatu u gotovini, otkupljuju žitarice od proizvođača u sustavu PDV-a te krivotvore dokumente u svom knjigovodstvu gdje navode druge osobe da su predale urod", navodi anonimni izvor.

Fiktivni ugovori o zakupu zemlje

"Te tvrtke su i organizatori, ugovaratelji ratarske proizvodnje, posao je dobro smišljen pa iziskuje pozornost pri kontroli, jer se mora pratiti koliko su izdali/prodali pojedinog repromaterijala i podudara li se s ulaznim računima. Te tvrtke rade fiktivne ugovore o zakupu zemlje, virtualne, kako bi imali razduženje repromaterijala, a zapravo tu robu prodaju za gotovinu, koristeći pretporez, na tržištu stvaraju golem nered, prodaju robu ispod nabavnih cijena i tako dolaze do goleme svote gotovinskog novca koji koriste u žetvi pa u njoj otkupljuju žitarice na crno, prikazujući goleme prinose po hektaru, ne izdaju račune, rade mimo svih kodeksa.

U pravilu oni robu plaćaju iznad tržne cijene i tako otkupljenu robu fakturiraju po nižoj cijeni velikim tvrtkama koje izvoze. Tako su oprali i legalizirali golem novac", opisuje tijek robe i novca na crnom tržištu žitaricama anonimni izvor.

Izbjegavanje poreza ima i svoje nedostatke

"Kod porezne politike, primjerice, seljak da bi izbjegao plaćanje najveće stope poreza pokušava urod prodati bez računa, iako on gubi u svojoj bilanci kada će mu za neke veće financijske investicije trebati neki veći iznos, da bude likvidan za neke kreditne aranžmane, a s druge strane, u njegovim papirima prikazan je mali promet da bi ušao u to", upozorava Brlošić.

Iz Porezne uprave su naveli da poduzimaju mjere iz svoje nadležnosti i da se pozivaju na institut porezne tajne prema Općem poreznom zakonu (OPZ).

Godišnje se ukrade trećina uroda

"Proizvođači, ratari, prodaju na stotine tisuća tona žitarica na crno, a ne vidite bilance na kraju godine. Stalno u agraru imamo urode ispod svake normalne razine, i to nitko ne vidi. Svake godine minimalno se ukrade trećina uroda. A s druge strane, nekoliko tvrtki s navedenog područja potiču ovu rabotu i omogućavaju i dodatnu krađu PDV-a na repromaterijalu. Ove tvrtke imaju svoje ljude na terenu koji rade za njih. Razlog je jasan - da se ne izlažu kaznenom progonu", upozorava izvor.

Kako je jučer najavljeno smanjenje PDV-a na repromaterijal, to će se u svakom slučaju odraziti na učestalost ovakvih poslova.

Foto: bigstockphoto.com, budabar


Izvori

Glas Slavonije


Tagovi

Crno tržište Otkup žitarica


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]