Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministarstvo poljoprivrede
  • 15.07.2016. 16:20

Trećina OPG-ova dobila manje iznose potpora

Za 2015. godinu 53.109 OPG-ova dobilo je veće iznose potpora u odnosu na godinu prije, njih 34.205 je dobilo manje iznose potpora, a 11.896 ih je dobilo jednake iznose potpora.

  • 6.724
  • 791
  • 0

Ministar poljoprivrede Davor Romić na konferenciji za novinare predstavio je danas usporedbu isplaćenih potpora za 2014. i 2015. godinu.

Tako je za 2015. godinu osigurano oko 300 milijuna kuna više sredstava namijenjenih poljoprivrednim proizvođačima nego što je bilo za proizvodnu 2014. godinu (3,08 mlrd. kuna). Romić je na konferenciji za novinare izvijestio kako se jučer sastao s udrugama i komorama kako bi im se objasnila metodologija i način isplate.

Dogovara se prijedlog novog modela potpora

"U suradnji s poljoprivrednim proizvođačima i udrugama dogovaramo prijedlog novog modela vezanog uz proizvodno vezane potpore što trebamo prijaviti Europskoj komisiji do 1. kolovoza ove godine", rekao je ministar.

Važeći model izravnih plaćanja, a koji se sad prvi put primjenjuje u praksi, posljedica je primjene Zajedničke poljoprivredne politike. Jedan od temeljnih elemenata i ciljeva reforme izravnih plaćanja u okviru ZPP-a je ujednačavanje vrijednosti prava na plaćanja do 2019. godine, zbog čega se u razdoblju od 2015. do 2019. primjenjuje obvezan postupak konvergencije.

Konvergencija podrazumijeva da se onim korisnicima čija je početna vrijednost prava viša od nacionalnog prosjeka (168 eura po hektaru) stvarna vrijednost prava postupno smanjuje do 2019. godine, a onima čija je početna vrijednost manja, stvarna se vrijednost postupno povećava u istom razdoblju. Na taj će se način do 2019. bitno smanjiti velike razlike među vrijednostima prava.

U Hrvatskoj je za 2015. godinu 53.109 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva (OPG) dobilo veće iznose potpora u odnosu na godinu prije, njih 34.205 je dobilo manje iznose potpora, a 11.896 ih je dobilo jednake iznose potpora.

Potpore mliječnom sektoru

Ovih dana ministar putuje u Bruxelles gdje će se govoriti o potporama mliječnom sektoru koji je u Hrvatskoj u sve lošijem stanju.

"Kako je Hrvatska zemlja koja uvozi mlijeko, a cijene mlijeka na europskom tržištu drastično padaju kao rezultat odnosa Europske komisije i Ruske federacije, hrvatski proizvođači su u sve gorem položaju. Nadam se da ćemo uspjeti napraviti nešto za hrvatske mljekare koji su u puno lošijem položaju od njihovih kolega u EU", rekao je Romić.

U dogovoru s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju dogovoreno je da poljoprivredni proizvođači u realnom vremenu dobiju informaciju o potporama koje se odnose na njih. "Želimo da poljoprivrednici mogu planirati proizvodnju i kako se organizirati u realnom vremenu", rekao je ministar.

Ivan Macanić, v.d. ravnatelj agencije za plaćanja osvrnuo se na istragu vezanu uz mjeru 4.1.1. iz Programa ruralnog razvoj:

"Istraga je u završnoj fazi i uskoro ćemo doći do rješenja. Na sreću za proračun Republike Hrvatske, ništa od upitnoga nije plaćeno tako da šteta zapravo nije ni nastala. Jedina šteta je što se mjera ne provodi."


Tagovi

Ministarstvo poljoprivrede Potpore Mjera 4.1.1. Mljekarstvo


Autorica

Ivana Jurišić

Više [+]

Novinar u duši, ekonomist po struci. Sa 14-godišnjim iskustvom u uredništvu Zadarskog i Novog Lista, Ivana nam donosi zanimljive i dinamične priče, ali i informacije koje pomažu unapređenju sela i poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)