Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Edukacija za mlade poljoprivrednike
  • 01.10.2017. 18:00

Treba više poticati mlade na suvremenu proizvodnju

Zašto ne treba odustati nakon neuspjeha, kako povećavati proizvodnju, što očekivati od poljoprivrede u budućnosti, zašto je bitno brendirati proizvode, neka su od pitanja s edukacije za mlade poljoprivrednike koja se održala u Požegi.

Foto: screenshot/youtube.com
  • 934
  • 142
  • 0

Zašto ne treba odustati nakon neuspjeha, kako povećavati proizvodnju, što očekivati od poljoprivrede u budućnosti, zašto je bitno brendirati proizvode, neka su od pitanja o kojima se raspravljalo na edukaciji za mlade poljoprivrednike održanoj u organizaciji Poljoprivredne televizije.

Polaznici radionice u Požegi su imali priliku poslušati iskustva nekih od najuspješnijih proizvođača.

Jan Marinac, predsjednik Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika AGRO naveo je za što se članovi udruženja zalažu u poljoprivrednoj reformi od 2020. godine.

Povećati mogućnosti mladih poljoprivrednika

"Zalažemo se da su mladi poljoprivrednici od 18 do 40 godina, a ne oni koji se do pet godina bave agro biznisom. Isto tako želimo smanjiti output za mlade poljoprivrednike koji ulaze u agrarni sektor. Želimo i izjednačavanje kredita i mogućnosti za poljoprivrednike u svim zemljama EU, jer imamo primjere u zapadnim zemljama gdje je kamata kredita za mlade poljoprivrednike, unutar pet godina, nula posto", rekao je Marinac.

Poljoprivrednom reformom trebali bi se pojednostaviti uvjeti za povlačenje sredstava iz fondova EU.

"Poanta je zapravo da povučemo sredstva, a ne da ih vraćamo na kraju programskog razdoblja. To je jedan marketinški plan. Ako ga mi iskoristimo dobit ćemo više, ako ne onda ćemo jednostavno u sljedećem programskom razdoblju dobiti manje novca", dodao je Jan Marinac.

Ljudima fali znanja oko marketinških aktivnosti

Goran Vrabec, vlasnik brenda "Volim ljuto" govorio je o važnosti marketinga u poljoprivredi.

"Bez marketinga mi bi bili nula. Da sutra prestanemo raditi marketing, u roku od tri mjeseca možemo staviti ključ u bravu. Generalno je situacija što se tiče dobre marketinške prakse dosta problematična čak i kod nekih mladih poljoprivrednika. Ima lijepih primjera, ali ljudima fali znanja i nažalost mislim da se mora promijeniti dosta stvari", rekao je Vrabec.

Marijan Balić poljoprivredom se bavi od malih nogu. Trenutno obrađuje 30 hektara vlastitih površina, a glavna proizvodnja mu je češnjak. S prisutnima je podijelio svoje poljoprivredne uspone i padove.

"U Hrvatskoj je teško biti pametan i reći formulu za uspješnog poljoprivrednika. Možda je najbitnije jednostavno biti uporan, biti spreman na sve i prije svega voljeti to što radite. Osiguranja su jedna zanimljiva priča i poučna u mom slučaju. Ja na početku svoje poljoprivredne priče i proizvodnje nisam odlučio osigurati svoje površine i tu sam pretrpio strašne gubitke. Onda sam rekao sad ćemo stati na loptu i malo razmisliti. Zašto ne bi počeli osiguravati, jer nismo si jednostavno mogli priuštiti neprospavane noći i razmišljati hoće li doći tuča ili ne", rekao je Balić.

Biti oprezan kod provedbe projekta

Konzultantice Katarina Lisjak i Jelena Ferdebar Hak naglasile su na što sve treba obratiti pozornost prilikom prijave i provedbe projekata te koje su najčešće greške. Jedna od njih je mišljenje poljoprivrednika da je, kad ostvare prava na bespovratna sredstva, sav posao gotov.

"To je tek početak. Tu kreće provedba u kojoj treba biti oprezan kako bi finalna isplata bila u što većem mogućem obujmu. Također isplate idu u određenim fazama. Stavit ćemo naglasak na financijski aspekt. To je jako bitno poljoprivrednicima, trebaju biti što bolje pripremljeni kako bi financijski jaz, koji se događa u isplati rata, mogli premostiti sami. Financiranje nikad ne ide u stopostotnom iznosu odmah i na to moraju biti spremni, to je jako važno", rekla je Jelena Ferdebar Hak.

Odličan odaziv mladih

Na radionici su prisustvovali i brojni predstavnici institucija i udruga iz Požeško-slavonske županije.

"Ugodno sam iznenađen samim sadržajem i temama, ali prije svega odazivu mladih na ovu edukaciju. Bilo je puno tema, puno životnih priča, gdje smo čuli o projektima koji nisu uobičajeni i koje mogu samo mladi ljudi pokrenuti i zainteresirati druge za informatičku pismenost i za interese koji su drugačiji od standardnih, tipiziranih proizvodnji", rekao je Perica Oroz, predsjednik Udruge klaster proizvođača povrća "Zlatna dolina".

Predstavnice Ministarstva poljoprivrede pojasnile su promjene i pojednostavljenja kriterija u natječajima mjera 4 i 6, dok je o oporezivanju malih obrta govorio predstavnik Porezne uprave Požega.

Predavanja su održana u okviru projekta "The Young Farmers Engine for the CAP 2020", skraćenog naziva "Young Village Folk", čiji je nositelj radiotelevizija Slovenija, a suradnik Poljoprivredna televizija.

Foto: screenshot/youtube.com


Povezana biljna vrsta

Češnjak

Češnjak

Sinonim: Bijeli luk | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su češnjak prvi počeli uzgajati Egipćani te je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom te se često pronalazio u grobnicama faraona. Zbog... Više [+]

Tagovi

Edukacija Mladi poljoprivrednici Požega Projekti EU fond Jan Marinac Češnjak Marketing


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!