Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Burza
  • 02.08.2013.

Treba nam burza poljoprivrednih proizvoda

Kada bi proizvođači imali burzu, mogli bi u svakom trenutku znati cijenu svojih proizvoda, kao i ponudu i potražnju...

Foto: RGBStock
  • 1.251
  • 177
  • 0

Problema u poljoprivredi je i previše. Pored aktualnih tu su uvijek i oni problemi koji godinama muče poljoprivrednike, a jedan od njih je i taj što nemamo burzu roba poput naših europskih kolega. Tko određuje cijenu poljoprivrednih proizvoda? Par otkupljivača se sastane i iza zatvorenih vrata dogovori neku cijenu, što s obzirom da poljoprivrednici nisu pozvani/nazočni ide na štetu proizvođača.

Pod hitno nam je potrebna nekakva burza poljoprivrednih proizvoda, kako bi se jasno vidjela ponuda i potražnja te svakodnevno kretanje cijena. Na taj način bi mogli ponuditi naše proizvode i drugim, stranim otkupljivačima. Za početak nam ne bi ni trebala klasična burza, nego samo mjesto gdje bi se mogla vidjeti ponuda i potražnja. Citirat ću svog kolegu ratara iz Županje koji daje zanimljiv prijedlog: "Potrebna nam je burza poljoprivrednih proizvoda kao što ima Mađarska i ostale države u EU, da se tamo mogu javiti ponuđači u vidu OPG-a i kupci iz cijele EU. Ne mora to biti burza, neka bude nešto kao oglasnik gdje će se samo naša roba oglašavati.

Za sada su proizvođači prepušteni na milost i nemilost otkupljivača koji koriste neuređeno tržište. Do sada su se koristili podaci sa drugih burzi, uglavnom onih koje su imale najniže cijene (npr. mađarske), dok zadnje 2-3 godine nemamo cijenu čak ni u skladu s tom burzom, već imamo najniže cijene u svijetu. Još jedan veliki problem je što se roba ne plaća po kvaliteti (u ovom trenutku se sva kvalitetnija pšenica mogla izvesti u Sloveniju).

Pšenica je pomiješana i nitko više ne može dobiti svoju kvalitetnu da proda skuplje, ako je i imao, nego je mora prodati po cijenama koje je odredio otkupljivač unatoč razini kvalitete iznad standarda. Da stvar bude još gora, proizvođač je dužan platiti analizu pšenice koju za otkupljivača provode razne kuće, iako on sam od te analize nema ništa.

Sve dok se nešto ne promjeni na našem tržištu i dok se ne formira bilo kakva burza, neće biti ni uređenog tržišta. I dalje će samo jedna strana određivat cijenu, a druga biti primorana na prodaju jer nema vlastitih skladišnih i preradbenih kapaciteta.

Foto: RGBStock


Tagovi

Burza Cijena Proizvođači Otkupljivači Analiza pšenice


Autor

Darko Labazan

Više [+]

Poljoprivredni proizvođač ratarskih kultura iz Baranje. Aktivan na polju i internetu, donosi informacije iz prve ruke. Sudjeluje u konstruktivnim temama na agroklub.com te na brojnim forumima i drugim internet okupljalištima ratara.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]