Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Državno zemljište
  • 24.04.2023. 13:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Traže poništenje natječaja: Poljoprivrednici iz Čepina primljeni na razgovor u Županiju

OBŽ nema velike ovlasti u natječaju za državno zemljište i nama je svakako Ministarstvo poljoprivrede zadnja instanca prije Državnog odvjetništva, ali želimo svima dati do znanja da ne odustajemo, kaže nam Igor Arambašić.

Foto: Željka Rački-Kristić
  • 1.713
  • 128
  • 0

Predstavnike poljoprivrednika iz Čepina koji su nedavno prosvjedovali zbog natječaja za državno poljoprivredno zemljište u ovoj općini, danas je primio pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Osječko-baranjske županije, Romeo Jukić. 

"Idemo korak po korak jer smo uvjereni da natječaj pada jer je napravljen prema jednoj obitelji", kaže nam Igor Arambašić koji je danas u društvu Mladena Frankovića, Josipa Krimera i Dejana Kovačevića pročelniku predao i podnesak sa sumnjama u pogodovanja na natječaju zbog čega su podnijeli niz kaznenih i prekršajnih prijava, ne samo protiv načelnika Čepina Dražena Tonkovca već i komisije koja je odlučivala o dodjeli zemljišta, a u kojoj su bila dva vijećnika ove općine. 

"Županija nema velike ovlasti u cijelom slučaju i nama je svakako Ministarstvo poljoprivrede zadnja instanca prije Državnog odvjetništva, ali želimo svima dati do znanja da ne odustajemo", dodaje navodeći da su im se javili i brojni stočari navodeći da ih je načelnik okupio prije samog natječaja i pokazao shemu parcela te navodio na koju se prijaviti. 

Održan prosvjed poljoprivrednika Općine Čepin: Traže poništenje natječaja za dodjelu zemlje

"Sve da izbjegne da se prijave na njegove", proziva naglašavajući da je on jedan od organizatora prosvjeda iza kojeg je najmanje 30 nezadovoljnih poljoprivrednika, a da je načelnik sve spustio na osobnu razinu pa su i banane koje je ostavio ispred zgrade općine jasno označene kao "Za Igora Arambašića". Ujedno, doznali su kaže, da su iste voćke kupljene u obližnjem trgovačkom lancu, a plaćene virmanom Općine Čepin. 

Ljudi su, zaključuje, revoltirani. Sumnje, ali i dokaze da se pogodavalo imaju te idu do kraja jer takav natječaj, ponovili su, mora biti srušen. 

Kako nam pojašnjavaju iz Osječko-baranjske županije, Županija je dužna dati mišljenje iz stavka 12. članka 31. Zakona o poljoprivrednom zemljištu (iz 2018. godine) u roku od 30 dana od dana primitka potpune dokumentacije. Ako ne izda mišljenje u navedenom razdoblju, smatra se da nema primjedbi. 

"OBŽ će se očitovati u zakonski zadanom roku", napominju dodajući da je idući korak slanje dopisa Općini Čepin za očitovanjem na prigovor. No, konačnu odluku oko natječaja donosi Ministarstvo poljoprivrede.


Tagovi

Sastak OBŽ Poljoprivrednici Općina Čepin Natječaj


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]