Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zdravlje i poljopriveda
  • 29.02.2020. 13:30

Traže naj fit poljoprivrednika odnosno poljoprivrednicu

Najčešći problemi s kojima se poljoprivrednici susreću su mentalne prirode (depresija), izostanak pravilne prehrane te ruralna izolacija. Stoga kampanja diljem Velike Britanije ima za cilj ukazati upravo na potrebu dobre psihičke i fizičke kondicije.

Foto: JumpStory
  • 346
  • 39
  • 0

Kampanja najsnažniji/ja poljoprivrednik/ca odnosno ona(j) u najboljoj formi 2020. ili eng. Britain’s Fittest Farmer 2020 za cilj ima poticanje zdravlja kod poljoprivrednika na nacionalnoj razini.

Radi se o natjecanju koje potiče fizičko i mentalno zdravlje u zabavnoj i prijateljskoj atmosferi. Natjecanje će se odvijati u četiri runde, a bit će popraćeno nacionalnim medijima kako bi se pažnja posvetila i na zdravlje, medijima zanemarene ljude u ruralnim prostorima.

Budući da poljoprivreda postaje manje fizički zahtjevna i sve više se zasniva na radu u uredima i sjedenju u modernim strojevima, važnije je nego ikad prije promovirati tjelesnu aktivnost kako bi poljoprivrednici održavali kondiciju i mentalno zdravlje. Često je i društveno izolirana djelatnost. Stalne promjene na tržištima i sve veći zahtjevi birokracije dodatno izazivaju stres.  Sve nabrojano se negativno prelijeva na zdravlje ljudi.

Kako bi sve navedeno prebacili u pozitivu poznati britanski agrarni časopis pokrenuo je kampanju "Britain’s Fittest Farmer 2020“. Kampanja je organizirana kao zabavno natjecanje u raznim dijelovima Velike Britanije, a koje će biti medijsko popraćeno.

Uvjeti za prijavu

Kako bi se prijavili, kandidati moraju odgovoriti na nekoliko pitanja o tome kako održavaju fizičku kondiciju te na koji način brinu o svom mentalnom zdravlju. Inovativni načini imaju prednosti. Kandidati će morati poslati videozapis ili fotografiju kao dokaz koja pokazuje njihovu fizičku spremnost. Vizualni materijali mogu biti zabavnog karaktera. Primjerice, kandidati se mogu snimiti kako rade sklekove, čučnjeve, kako trče kroz polje, kako se hrvaju s bikovima i sl.

Prijave mogu ispuniti osobe bez obzira u kakvoj su formi. Moraju samo ispuniti propisane uvjete o kondiciji i mentalnoj razumnosti. Također, kampanja je otvorena kako za ženske tako i za muške kandidate.  

Natjecanje

U prvom krugu svi kandidati koji će ispuniti zahtjeve bit će raspoređeni po regionalnim natjecanjima koja će se održavati tijekom ožujka i travnja 2020. godine. Fizička kondicija i razumnost će se testirati u raznim zabavnim disciplinama. Organizirane će biti kategorije disciplina po masi tijela i spolu.

Nakon regionalnih klasifikacija suci će odabrati 10 žena i 10 muškaraca koji će ići na nacionalno natjecanje. Na tom će natjecanju imperativ biti stavljen na preispitivanju razumnosti i rješavanju mentalnih zapreka kod poljoprivrednika. A nakon spomenute provjere natjecatelji će se boriti u raznim fizičkim disciplinama. Prvak i prvakinja će otići kući s novčanom nagradom, besplatnom promocijom poslovanja te s prepoznatljivošću u promoviranju zdravlja kod poljoprivrednika.  

Ciljevi kampanje

Kampanja se odnosi na to da marljivi poljoprivrednici aktivnije razmišljaju o svom zdravstvenom stanju, mentalnom i fizičkom. Cilj je pružiti podršku nerijetko zamornom radu poljoprivrednika kako bi i dalje stavljali hranu na tanjure i brinuli se za sela.

Svi se suočavaju sa stresom na poslu, ali poljoprivrednici su ozloglašeni u razgovaranju o bilo kakvim problemima. Stoga, drugi cilj je prepoznavanje njihovih svakodnevnih izazova, fizičkih i mentalnih, kako bi se otvorio prostor za razgovor.

"Britain’s Fittest Farmer 2020“ ne traži atlete već poljoprivrednike koji su svjesni zdravlja i koji se svojim primjerom trude postizati ravnotežu između stresnog posla i zdravstvenog stanja. Osnovna poruka kampanje je poštivati ih te razumjeti probleme s kojima se susreću.

Koliko je važno zdravlje kod naših poljoprivrednika?

Prema europskoj fundaciji za zaštitu poljoprivrednika 81% mlađih od 40 godina smatra da je zdravlje najveći skriveni problem s kojim se danas suočavaju. Prečesto problemi mentalnog zdravlja i loše fizičko stanje idu ruku pod ruku.

Britanski Fit2Farm u svojim studijima je otkrio kako poljoprivrednici rade u prosjeku 65 sati tjedno, dok u većini država normalni radni tjedan će biti 37 radnih sati. Nadalje, poljoprivrednici koji posjeduju životinje gotovo nikad ne odlaze na odmore. To dodatno dovodi u pitanje fizičko i mentalno zdravlje.

Statističke podatke o zdravlju poljoprivrednika na našim područjima je gotovo nemoguće pronaći. Vjerojatno sami znaju u kakvom je stanju njihova zdravstvena kondicija te kako se brinu o njoj. Poželjno bi bilo provesti slična istraživanja i na našim područjima te na temelju njih razviti nužne kampanje o promoviranju važnosti tjelesne aktivnosti i zdravlja u cijelosti.


Tagovi

Zdravlje Natjecanje Poljoprivreda Britanija Izazovi Britain’s Fittest Farmer 2020 Fit2Farm


Autor

Vladimir Miloš

Više [+]

Magistar ekonomije sa specijalizacijom u poljoprivredi. Studirao i radio u Kraljevini Nizozemskoj, radio na mnogim međunarodnim projektima, dobitnik dvije dekanske nagrade, svojevremeno urednik studentskog časopisa "Plug". Poruka: Riskiraj! - Ako pobijediš bit ćeš sretan, a ako ne pobijediš bit ćeš mudriji.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan Uskrs!