Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prometna pravila
  • 23.04.2024. 09:00

Traktoristi, znate li koje propise u prometu morate poštivati i kakve su kazne?

O sjedenju drugih na prikolicama, blatu na kotačima, tehničkoj ispravnosti i skidanju kabine s traktora oglasila se Policijska uprava varaždinska s nekoliko važnih savjeta.

Foto: Maja Celing Celić
  • 5.150
  • 343
  • 0

Dolaskom proljeća započeli su poljoprivredni radovi i sve je više traktora s priključcima na prometnicama. Policijska uprava varaždinska poziva sve sudionike u prometu na pojačan oprez uz nekoliko savjeta.

Naime, radi sigurnosti vozača ove skupine vozila, ali i ostalih sudionika u prometu, ističu kako trebaju voditi računa o tehničkoj ispravnosti traktora i priključnih vozila, naročito o ispravnosti uređaja za zaustavljanje i za osvjetljavanje vozila. Za upravljanje neregistriranim traktorom novčana kazna iznosi 90 eura, dok je za neosigurani propisana novčana kazna u iznosu od 660 do 6.600 eura.

"Prilikom obavljanja radova na poljima, šumama, livadama i drugim površinama, podsjećamo vozače da ne smiju skidati s traktora kabinu ili zaštitni okvir te da prilagode način upravljanja konfiguraciji terena (nagib, nizbrdica) kako ne bi došlo do prevrtanja traktora", ističu. 

Savjetuju i da u slučaju nepravilnog rada sustava za mijenjanje brzina, ne koristite nizbrdice kako biste traktore "ubacili" u niže ili više brzine.

Obavezno ukloniti blato

Također, na traktorskim priključcima, upozorava policija, nije dozvoljen prijevoz osoba. U prikolicama gdje je to dopušteno, prevoziti se može najviše pet osoba, s tim da ne smiju stajati ili sjediti na stranicama prikolice.

Naglašavaju da prilikom uključenja na kolnik sa zemljanih i sličnih površina s kotača treba obavezno ukloniti blato kako se ne bi ugrožavala sigurnost drugih sudionika u prometu. Vozač koji pri uključivanju u promet ne postupi na opisan način, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, kaznit će se novčanom kaznom. "Naime, sukladno članku 35. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, vozač je dužan s ceste i cestovnog zemljišta ukloniti i predmete i tvari koje s njegova vozila padnu na cestu i cestovno zemljište te predmete koje je pri zaustavljanju vozila ostavio na cesti", podsjećaju, kao i to da je za navedeni prekršaj propisana novčana kazna u iznosu od 130 eura za sudionika u prometu na cesti, dok je za prekršaj pravne ili fizičke osobe-obrtnika određena novčana kazna u iznosu od 660 do 1.990 eura.

Pojačane kontrole u narednom razdoblju

Kako bi se preveniralo događanje prometnih nesreća u kojima sudjeluju navedene skupine sudionika u prometu, odnosno kako bi se cjelokupno stanje sigurnosti u prometu podiglo na višu razinu, poručuju kako će policijski službenici u predstojećem razdoblju pojačano kontrolirati ovu kategoriju sudionika u prometu, a osobitu će pozornost posvetiti:

  • uključivanju traktora, priključnih vozila i radnih vozila sa zemljane na cestu sa suvremenim kolničkim zastorom kako bi se spriječilo nanošenje zemlje na kolnik
  • isključivanju iz prometa vozila kojima je isteklo važenje prometne dozvole ili koja nisu registriranam
  • označavanju vozila propisanom signalizacijom, osobito u noćnim satima i u vrijeme smanjene vidljivosti, kao i samoj ispravnosti te signalizacijem
  • smještaju i prijevozu osoba i tereta, posebno na priključnim vozilima i najvećoj dopuštenoj masi i osovinskom opterećenju prilikom prijevoza tereta.

"Upućujemo apel i svim ostalim vozačima na potrebu povećanog opreza zbog prisutnosti traktora i radnih strojeva u prometu, obzirom da su ta vozila puno sporija od ostalih te se stoga mnogi vozači odlučuju na nepropisna pretjecanja što vrlo često dovodi do prometnih nesreća", poručuju.


Tagovi

Pravila u pormetu Vožnja traktorom Policija Čišćenje blata s traktora


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Francuski pekari ispekli su najduži baguette na svijetu, od 140,53 metra, čime su vratili rekord za jedan od svojih najpoznatijih nacionalnih zaštitnih znakova, a kojeg je Italija držala pet godina. Baguette, oko 235 puta duži od tradiciona... Više [+]