Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredna mehanizacija
  • 31.03.2014. 10:15

Traktoraška unija ostavila recesiju iza sebe

Tržište mehanizacije u EU se za razliku od Hrvatske oporavlja. Raste potreba za specijaliziranim strojevima, prije svega velikim traktorima, kombajnima i telehendlerima

  • 464
  • 51
  • 0

Europska unija je recesiju gotovo ostavila iza sebe. Tržište traktora je prilično živahno i proizvođači stalno u ponudu izbacuju nove modele. Za razliku od nas, gdje su gotovo svi zastupnici u financijskim problemima zbog slabe prodaje, očito da plasman traktora u odnosu na prethodnu godinu raste. Prema podacima koje smo dobili u prošloj godini, u Italiji je prodaja porasla 4 posto, a u zemljama Europske unije za 4,6 posto. I čak štoviše, raste prodaja specijaliziranih strojeva poput kombajna i telehendlera te velikih traktora. Trend je vjerojatno i dalje okrupnjavanje imanja i potreba za velikim i snažnim strojevima je sve veća. Tako se bilježi rast od dva posto u prodaji kombajna, a čak 11 posto veća je potražnja za telehendlerima, kako zovemo samohodne utovarivače.

McCormick mehanizacija

Na sajmu u Veroni smo također osjetili taj trend. McCormick 660 je izazvao veliku pažnju posjetitelja na sajmu u Veroni. Dijelom i zato što se već danas i zna da je proizvod Argo korporacije koja ima sjedište u Italiji. Ovaj stroj snage 162 konjske snage pravi je izazov za svakog poljoprivrednika. Sa svojim motorom od 2.200 kubika i ISO/TR 14396 generacije Tier 4 odaje sigurnost. Posjeduje Common rail sustav ubrizgavanja goriva sa sofisticiranim sustavom zaštite okoliša. Rezervoar za gorivo je kapaciteta 320 litara. Ovaj pravi traktor za ratare teži gotovo pet tona, dugačak je nešto više od pet metara i širok dva i pol. No, i on je ograničen na tržišta britanskog otoka i Italije jer se radi o traktoru koji nije popularan izvan tih prostora.

Poljoprivredna mehanizacija Kubota

Kubota traktori su također na dobroj prođi u Europi, a u SAD-u su čak na trećem mjestu. Doista veliki prostor imali su i u Veroni. Traktori Kubota serije M su kompaktni, lako upravljivi i okretni. Nova serija Kubota traktora je ergonomski dizajnirana da pružaju optimalne performanse i udobnost. Zadovoljit će sve zahtjeve koje pred njih postavite. Ovi traktori su odličan omjer kvalitete i cijene. Traktori razvijaju maksimalnu brzinu od 40 km/h, visokog su hidrauličnog kapaciteta, posjeduju novu tehnologiju motora s četiri ventila, snažni prednji utovarivač i razna ergonomska poboljšanja te su idealni za sve poslove. Prilikom dizajniranja prednjeg utovarivača posebna pozornost se polagala na snagu i dobru vidljivost. Na našim fotografijama vidite neke od traktora M serije koji su isključivo namijenjeni ratarima.

Deutz-Fahr traktor

Case cvx 230 iz serije Puma bio je na meti mnogih fotoaparata. Vrlo produktivan, višenamjenski traktor koji je jednostavan za korištenje i omogućuje sve što je potrebno da izvršite svoje dnevne obveze. Najkorisnija tehnologija je tehnologija koja se uopće ne primijeti, kao što su automatsko upravljanje produktivnošću APM koja optimizira učinkovitost dok se koncentrirate na svoj posao. Ovaj je traktor opremljen s kontrolama koje se lako razumiju i koriste. Potaknuta vrhunskim perfomancama motora sa "selektivnom katalitičkom redukcijom" (SCR) tehnologija, Puma-IH Power management sustav motora daje nazivnoj snazi i do 23% više ks - jednostavnost rukovanja za teške vučne poslove u polju, kao i u transportu na cesti, ali tu su i zadaci sa hidrauličnim aplikacijama s podiznim kapacitetom do 10.460 kg. Ocijenjen je ovaj traktor kao "najbolji u klasi" za iskoristivost goriva, kao i za kretanje na smanjenom broju okretaja motora u cestovnom prometu.

Merlo mehanizacija

Magnum 370 cvx je bio taj adut koji je izložen kao broj jedan na štandu u Veroni. Magnum-ovi motori su dizajnirani na način da pružaju maksimalne konjske snage kroz učinkovitost. Selective Catalytic Reduction (SCR) tehnologija donosi najveću potrebnu snagu s najmanjom potrošnjom goriva i emisije štetnih plinova. Power Management pojačava snagu do 37 KS više, ako je potrebno, za navigaciju kroz valovita polja, strme ceste i ispunjavanje najvećih PTO i hidrauličkih zahtjeva za snagom današnjih sve većih i učinkovitijih priključaka. U konstruiranju novog Multikontrolera smo se oslonili na široko istraživanje kod poljoprivrednih proizvođača kako bi stvorili ugodan ergonomski naslon za ruku u našim Magnum traktorima. Sve kontrole su u neposrednoj blizini i jednostavne za korištenje te sadrži najveći zaslon osjetljiv na dodir u industriji. AFS Pro 700 omogućava operateru kontrolu svih funkcija i rad kroz polja u svim uvjetima, ističu u Caseu.

Deutz-Fahr mehanizacija

Deutsch fahr 9340ttv ima bezstupanjski komfor integrirane učinkovitosti svih sustava traktora. Vozi 40 km/h pri smanjenom broju okretaja motora, a komforno upravljanje pri 50 km/h zahvaljujući integriranom sustavu suspenzije prednje osovine, dok je tu i brzo zagrijavanje transmisijskog ulja pri niskim temperaturama zahvaljujući termostatskom ventilu. Viskozni ventilator regulira protok hlađenog zraka i time štedi gorivo. Deutz Dcr "common rail" motori s 16 ventila osiguravaju pouzdanost, dugotrajnost i štedljivost. Eco / Power način rada za najrazličitije radne uvjete, a odvojeni spremnik hidrauličkog ulja osigurava bolju učinkovitost hidraulike i dulje periode izmjene ulja ECO brzine kardana štede do 18% goriva. "Load sensing" hidraulički sustav osigurava do 120 lit./min., a kada je potrebno, Power brake hidraulička parkirna kočnica osigurava manje zagrijavanje i trošenje uz veću učinkovitost.

Claas mehanizacija

Same Audax 220st za Talijane je ipak i stvar patriotizma. Oranje i transport su među najzahtjevnijim poslovima koje poljoprivrednik mora odraditi u svom poslu. Iz tog razloga Same je projektirao i izgradio taj novi Audax ST, a Talijani to vole sa svojim traktorom. Audax ST program obuhvaća dva modela, 200 i 220 KS, a obuhvaća važne inovacije u odnosu na Iron3 koji je poznat po svojoj sposobnosti za vuču, u smislu ukupne učinkovitosti i udobnosti u polju i na cesti. Cijeli prijenosni blok je redizajniran Sdf SmartTronic mjenjačem. Veliki međuosovinski razmak omogućuje da zadovolji potrebe težem poslu i općenito da se nose s najekstremnijim uvjetima. Novi lagani Deutz Tier 4 i šest - cilindrični motori s četiri ventila po cilindru daju istu snagu kao i prethodni modeli, već pri 2.000 okretaja u minuti i povećanjem okretnog momenta, a sve na dobrobit poljoprivrednika. A to znači manja potrošnja goriva, operativni troškovi niži a i razina buke je smanjena.

Sajam poljoprivredne mehanizacije

Silažni kombajni danas su jednako važni kao i ostali žitni kombajni. No svi ti kombajni u eri kada je jedina vrijednost veličina posjeda odigravaju važnu ulogu. Krone big x700 zovu najmoćnijim tragačem za hranom. U američkim zemljama je veliki hit. No, pokorava i Europu. Što kažu u svojim promidžbenim kampanjama. Velika i prostrana kabina. Pa i novi joystick idealno postavljen uz ruku vozača. Novi Man motori do tisuću konjskih snaga. Rezači s 40 i 48 noževa i Easy Collect 1053 kao svjetski najpriznatiji header. Ukratko. 14 redova kukuruza u jednom prolazu. U kontinuiranom prolazu preko valjaka usitnjava i ima veću propusnost uz manju potrošnju goriva. Posjeduje jako dobar auto stop blokadu sustava. Ipak je Krone EasyCut disk kosilica svojom učinkovitšću i tehnologijom dokazana diljem svijeta.

Steyr mehanizacija

Claas lexion 740 je prema riječima Paola Magija savjetnika na štandu u Veroni trenutno najtraženiji kombajn. Lexion 740 i 750 su kombajni sa hibridnim sustavom kod koje je vršalica širine 1,42 m i imaju 2 aksijalna rotora za prisilno odvajanje zrna iz slame. Mogu raditi sa otkosnim uređajima od 6,60, 7,50 i 9,00 m. Lexioni 760, 770 i 780 su kombajni sa hibridnim sustavom, imaju vršalice širine 1,70 m i dva aksijalna rotora. To su najmoćniji kombajni, koji rade sa otkosnim uređajima radnog zahvata 9,00, 10,50 i 12,00 m. Svi modeli Lexiona se mogu isporučiti sa Terra Trac gumenim gusjenicama, a Lexion 760 postoji i u izvedbi Montana sa aktivnim prednjim podvozjem za brdovite terene.

Claas mehanizacija

No, ističu i pod sjajem reflektora i posebno mjesto za Jaguar. Claas jaguar 850 je taj koji je prošle godine, a i prema narudžbama ove godine najzanimljiviji. Jaguar je opremljen Mercedes motorima od 270 kW / 367 KS kod najmanjeg modela pa sve do 480 kw / 653 KS, a dva najveća modela Jaguara 970 i 980 imaju Man motore snage 570 kw / 775 KS odnosno 650 kw / 884 KS. Još jedna velika prednost kod Jaguara je u tome što su motori ugrađeni poprečno, što omogućuje direktan prijenos snage na rotor. Kod Jaguara nema kutnog reduktora na motoru, a silažu cijele biljke kukuruza Jaguar oprema sa Orbis adapterom koji sa velikim rotorima reže kukuruz neovisno o redovima i dovlači ga do uvlačnog grla. Na uvlačnom grlu se nalaze valjci koji sabijaju materijal i pripreme ga za rezanje. Ovi valjci su od materijala, koji se ne može magnetizirati i ukoliko se u biljnoj masi nalazi neki željezni predmet, metal detektor automatski zaustavlja uvlačne valjke i zaustavlja kombajn, kako se ne bi oštetili noževi od metalnog predmeta.

Mehanizacija predstavljena na sajmu

Claas Jaguar se može opremiti i sa tzv. Stop Rock opremom tj. detektorom kamenja, koji je dobra zaštita stroja na tlima gdje ima kamenja.

Telehendleri su veoma zanimljivi strojevi. U biti služe uglavnom na stočarskim imanjima, ali očito da je manipulacija hranom veliki problem. Taj sve rjeđe uspijevaju riješiti traktorski prednji utovarivači i neophodno je imati nekakav telehendler. Kod nas JSB u posljednje vrijeme sa svojim telehendlerom ima maksimalni zalet. No, sudeći prema EU tržištu Claas, Dieci, Manitou i Merlo su u ekspanziji.

Claas 7055 škorpion pruža visine podizanja od 9,00 i 7,00 m uz apsolutnu stabilnost. Njegova natprosječna snaga je važna na svakom gospodarstvu. Osobito na krivudavim radnim površinama Scorpion sa svojim kompaktnim dimenzijama vozila i radijusom okretanja od 3,60 m pruža najveću moguću mjeru fleksibilnosti. Vozač u Scorpion-u ima lijevu ruku konstantno na upravljaču, a desnom rukom na navigacijskoj tipki upravlja svim funkcijama potrebnim za vožnju i utovar. Merlo turbofarmer nudi široku paletu modela, s opterećenjem kapaciteta do 4,1 tona i podizanje visine od skoro 10 metara, a takvog smo vidjeli i na sajmu u Veroni. Srce svakog Turbofarmera je iznimno robusno kućište. vrsti prsten od 70mm promjera čelika, koji ima i strukturne i zaštitne funkcije, okružuje čelični okvir visoke čvrstoće", rekla je Maria Puli, prodavač na štandu. "Merlo telehelndleri spadaju među najsigurnije i najudobnije na tržištu, a njihova nisko težište osigurava siguran rad i vožnju po svim podlogama", kaže gđa Maria.

Mehanizacija na sajmu

Manitou mlt 137ps ima John Deere motor snage 102 kw, a viđen je u mnogim govedarskim farmama. Visina podizanja je 7,5 metara i maksimum prevoza tereta je četiri tone, a podiže na maksimum visinu tonu i pol. Vozna brzina mu je 40 kilometara na sat. Dieci je treći na svjetskom tržištu u sektoru poljoprivrede i danas gotovo polovicu svoje proizvodnje radi upravo za poljoprivrednike, odnosno stočare. Što nas je najviše dojmilo. Svakako jednostavnost vožnje u maloj, ali ipak prostranoj kabini s vrhunskom izvedbom zaobljene šasije u staklu tako da se besprijekorno može voziti i gledati prema gore kada je teleskop u najvišem položaju. Voziti može i svako malo dijete. Imamo volan i s lijeve strane ručicu. To je ručica kojom određujemo vožnju naprijed ili nazad. Čim pustimo kvačilo vrlo sporo se počne kretati. Dodavanjem gasa ga tjeramo da ubrzava. Čim otpustimo gas vozilo odmah staje. Teleskopom se rukovodi desnom rukom na svojevrsnom josticku. Jednostavnim potezanjem unazad podižemo, a pritiskom dugmeta na palcu izvlačimo i uvlačimo telehendler. Dieci koristi motore snaga od 69 do 127 konjskih snaga što ih doista čini moćnima, a i samim tim se mogu smatrati i traktorima kada je na njima kardansko vratilo. Vuče prikolicu, plug, prskalice. Jednostavno, sve što može traktor te snage. Utovarne ruke dužine su od 5,78 m do 9,75 m, a postoji mogućnost i specijalne narudžbe veće ruke.


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Case Steyr Traktor Farmal CVT Tier Agronom John Deere Valtra Fendt Rope Šećerna repa Tye Vinograd Telehendler Traktori Dieci Manitou McCormick Claas Lexion Silažni kombajni Same Deutz Magnum Kubota


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Slavonski poljoprivrednici danas su traktorima stigli u središte Đakova, ispred Župne crkve Svih Svetih, gotovo na samom korzu. #prosvjed
Uskoro više!
Foto: Željka Rački-Kristić