Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nije šala
  • 02.06.2022. 12:00
  • Velika Kladuša

Tragikomedija potpora u Velikoj Kladuši: Poljoprivrednicima dijele po litru goriva

Prema obračunu potpore u gorivu za proljetnu sjetvu, 11 poljoprivrednika u općini u susjednoj BiH dobilo je po jednu litru dizela, osam njih manje od dvije, a četiri po 2,5 litre.

Foto: Općina Tešanj (ilustracija)
  • 1.181
  • 190
  • 0

Posljednjeg dana mjeseca svibnja, Velika Kladuša u susjednoj BiH, obavijestila je poljoprivrednike s ove općine da počinje podjela goriva za korisnike kantonalnih poticaja koji su lani ostvarili podršku u biljnoj proizvodnji. Riječ je o realizaciji odluke Vlade Federacije, od 23. ožujka ove godine, kojom je proizvođačima ustupljeno bez naknade dizel gorivo, u količini od 1.400.000 litara iz zaliha federalnih robnih rezervi.

Nadležni su tada tvrdili da će gorivo, po toj hitnoj mjeri potpore, biti podijeljeno do kraja travnja, što se evidentno nije dogodilo. Naime, prema obavijesti iz ove općine, kladuški poljoprivrednici gorivo mogu preuzeti do 5. lipnja. 

Sramota nadležnih

No, ovo nije najveća "tragedija" ovog poticaja. Nevjerojatan podatak je zapravo da je prema obračunu podrške u gorivu za proljetnu sjetvu, 11 poljoprivrednika u Velikoj Kladuši dobilo po jednu litru dizela, osam njih manje od dvije litre, a četiri po 2,5 litre. Najveća odobrena količina je 7,5 litara na koju ima pravo pet proizvođača. Većina od ukupno 174 korisnika ove podrške dobila je po pet litara.

Predsjednik Udruženja "Poljoprivrednik" iz Velike Kladuše, Aziz Keserović, za Agroklub kaže da je situacija smiješna i da je sramota što ga kao predsjednika nitko nije obavijestio da uopće počinje podjela.

"Jutros sam to vidio na stranici, kad su mi rekli da je objavljeno. Nisam vjerovao, mislio sam da je neka šala, pa sam otišao provjeriti. Pa tko će otići po litru goriva? Trebalo je smanjiti ili ukinuti akcize na gorivo i tako pomoći, a ovo je smiješno, kakva je to pomoć", kaže jedva se suzdržavajući od smijeha.

Skuplja pita, neg' tepsija

Zanimljivo je da, za razliku od drugih općina gdje su cisterne dovozile gorivo, poljoprivrednici u ovom gradu mogu preuzeti dizel gorivo na benzinskoj stanici. No, pitanje je koliko njih će prihvatiti ovu pomoć, jer je "skuplja pita, neg' tepsija". Litra ovog derivata košta 3,31 KM (12,75 kuna), a mnogi bi više potrošili dok dođu do mjesta točenja. Keserović kaže da su proizvođači u nevjerici te da su svoju reakciju prenijeli nadležnima - u lice.

"Netko je im je rekao da tako rade. Zakazali su na svim nivoima. Sramota je da nemamo ministarstvo poljoprivrede na razini države, ne možemo povlačiti sredstva iz EU, nismo konkurentni na tržištu, a oni nemaju razumijevanja. Nitko – ni država, ni entiteti, ni kantoni ni općine. Para ima, samo nisu raspoređene kako treba", zaključuje.


Tagovi

Gorivo Dizel gorivo Poljoprivrednici Proizvođači Podjela Goriva Aziz Keserović


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)