Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Traktor godine 2021
  • 12.11.2020. 09:00

TotY 2021: Proglašenje najboljeg europskog traktora 18. prosinca

U ovogodišnjem izboru Tractor of the Year u utrci za prestižnu nagradu 18 je finalista u četiri kategorije.

Foto: Depositphotos/antb
  • 642
  • 277
  • 0

Ovogodišnje, 24. izdanje izbora traktora godine ušlo je u svoju završnicu! Za 'Oskara' ove industrije bori se 18 finalista u četiri kategorije. Svečano proglašenje pobjednika i dodjela nagrada, ove će godine, umjesto na tradicionalnoj ceremoniji prvog dana otvorenja najvećeg sajam poljoprivredne mehanizacije te godine biti – digitalna, baš kao i čitav ovogodišnji TotY izbor, ali i bolonjski sajam EIMA, na kojemu je ove godine nagrada i trebala biti dodijeljena.

"Već radimo na tome, i evo možemo s vama podijeliti ekskluzivnu objavu datuma digitalne ceremonije uručenja nagrade i proglašenja pobjednika na kojoj ćemo okupiti goste s gotovo svih strana svijeta. Vidimo se 18. prosinca u 15.00 sati na www.totydigital.com“, poručio je Fabio Zammaretti, predsjedavajući izbora na on-line pretpremijeri 'Tractor of the Year 2021'.

U trci za četiri titule

Podsjetimo, u kategoriji ratarskih traktora koja je i dala ime natjecanju, ove je godine devet finalista: Armatrac 1254 LUX CRD 4, CASE IH Quadtrac 620, CLAAS Axion 960 cemos, Fendt 1167 vario MT, Kubota M7173 KVT, Landini serie 7-240 V-SHIFT, Massey Ferguson 8 S.265 DYNA-CT, New Holland T 6.160 Dynamic Command  i STEYR 6240 Absolut CVT.

U kategoriji višenamjenskih traktora (Best Utility) s najviše četiri cilindra i više od 70 konjskih sanga te maksimalne radne težine 10 tona natječu se: Armatrac 1004 LUX CRD 4, CASE IH Vestum 130 CVX DRIVE, Fendt 211 VARIO, Kubota M 6142 i Valtra 135 VERSU.

Fendt 942 Vario s 415 KS osvojio titulu Traktora godine 2020!

Nagrada za najbolje specijalizirane traktore (Best of Specialized) namijenjena je vinogradarskim, voćarskim, te brdsko-planinskim traktorima, a pripast će jednom od finalista: Antonio Carraro TONY 8900V, Fendt 211 V vario, Landini  REX 3 080 F i Valtra F 105.

Izbor traktora godine moći će se pratiti na digitalnoj platformi (Foto: Toty)

"Svi traktori koji su ušli u finale, natječu se i za četvrtu nagradu Sustainable TotY koja zahtijeva dublju novinarsku analizu imajući u vidu neke od megatrendova u industriji, kao što su digitalizacija, automatizacija, elektrifikacija i alternativna goriva, kako bi traktori bili što pouzdaniji, što učinkovitiji i što manje škodljivi za okoliš“, pojasnio je Zammaretti predstavljajući finaliste dodajući kako žiri, koji čini 26 profesionalnih novinara specijaliziranih medija iz 25 europskih zemalja, među kojima odnedavno kao predstavnik Hrvatske i Agroklub, pri ocjenjivanju traktora u tri glavne kategorije mora uzeti u obzir specifične tehničke parametre koji uključuju motor, prijenos, hidrauliku, inovativna tehnička rješenja, udobnost elektroniku, dizajn, svestranost, ali i povezivost te preciznu poljoprivredu.

Digitalno izdanje TotY-a

Rekapitulirajući dosadašnji tijek izbora koji se održava u otežanim okolnostima uslijed Covid pandemije, istaknuo je kako je zahvaljujući sponzoru BKT-u uspostavljena digitalna platforma za dijeljene svih informacija o Traktoru godine i ostalih sadržaja povezane s ovom industrijom.

Objavljeni finalisti za izbor Traktora godine 2021!

"Tako smo, između ostalog, objavili TotY viđenje digitalizacije, poljoprivrede 4.0, iskustva vožnje suvremenog traktora, te poseban dokument nazvan 'Bijeli papir' koji daje generalan pregled industrije danas sa stajališta tehnologije, izazova u smislu ponude strojeva koji će zadovoljiti visoke zahtjeve tržišta, a podrazumijeva učinkovitije, produktivnije, održivije i povezanije traktore“, podsjetio je što je već sve do sada odrađeno, dodajući kako je objavljene sadržaje, koji su dostupni i na stranici www.tractoroftheyear.com, zahvaljujući novim tehnologijama vidjelo pola milijuna ljudi.

Pred našim očima oblikuje se traktor budućnosti, čulo se na prezentaciji (Foto: Toty)

 "Izabrali smo TotY za partnera jer je ova nagrada simbol inovacija i pogleda u budućnost, dva koncepta draga BKT-u. I TotY i BKT žele širiti znanje i stručnost u poljoprivrednoj mehanizaciji, sektoru u kojem BKT nastupa kao ekspert za pneumatike i njihove komponente“, rekla je Lucia Salmaso, glavna direktorica BKT Europe ističući kako biti dio izbora znači krenuti na prekrasno putovanje u otkrivanju najboljih tehnoloških rješenja koja kreiraju proizvođači.

"Pred našim očima oblikuje se traktor budućnosti, čija svaka komponenta nije zaleđena u vremenu već nastavlja svoju evoluciju. Dizajn, digitalizacija podataka, potrošnja, sigurnost,... samo su neke od njih. I naravno, ne zaboravimo gume koje su jedan od ključnih značajki koje pomažu osnažiti izvedbu vozila, u globalnom smislu okolišne i ekonomske održivosti. Slijedimo primjer TotY-a, prepoznajemo najbolje“, zaključila je, između ostalog, Salmaso.

I na platformi FederUnacoma

U godini Covid pandemije, kada su svi događaji iz fizičkih prešli u digitalne, Zammaretti je čestitao i FederUnacoma talijanskom udruženju proizvođača poljoprivredne mehanizacije na digitalnoj platformi koji je omogućila da, kako je rekao, ostanemo u kontaktu i publici damo zanimljiv sadržaj na novi alternativni način. Tako je upravo jučer svoja 'vrata' virtualnim posjetiteljima poznatog talijanskog sajma poljoprivredne mehanizacije otvorila i EIMA Digital Prewiev koja je bila domaćin i ove TotY konferencije.

Međunarodni sajam poljoprivredne mehanizacije EIMA otvorio svoja digitalna vrata

"Drago mi je što mogu sudjelovati u 24. izdanju Traktora godine. To mi je važno u ovom razdoblju krize. Dobra stvar u cijeloj priči je da nakon pandemije uvijek dolazi renesansa i nadam se da će se već od ovog mjeseca do početka iduće godine sav naš sektor pokrenuti, biti čak i bolji nego što je bio prošle godine“, optimističan je Alessandro Malavolti, predsjednik FederUnacoma, koji se javio iz virtualnog sajma u Bologni. Izrazio je uzbuđenje zbog dodjele nagrade kao nevjerojatnog događaja u ovom sektoru.

"Sve se kompanije trude prezentirati najnovije traktore, najnovije projekte, i svi su fokusirani na ovu nagradu, ne zbog novaca, kao što znamo, nego zbog davanja novih ideja i inovacija našem tržištu“, istaknuo je Malavolti zahvalivši se predsjedavajućem izbora i svim novinarima što su i u ovako nezgodnim uvjetima ustrajali, obećavši da će, čim okolnosti dozvole, zakazati termin dodjele nagrade uživo.


Fotoprilog


Tagovi

Tractor of the Year Agroklub EIMA Digitalizacija Poljoprivreda 4.0 Inovacija Traktor budućnosti TotY


Autorica

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s dugogodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija među kojima je i TotY. Osim svojim perom, voli bilježiti i objektivom.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!