Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministarstvo poljoprivrede
  • 20.09.2017. 15:30

Tolušić: treba pojednostaviti sustav izravnih plaćanja

Poljoprivrednu politiku EU treba pojednostavniti, kao i sustav izravnih plaćanja, a prednost dati specifičnim sektorima u svakoj zemlji te malim i mladim poljoprivrednicima, kaže ministar Tolušić koji se susreo s izaslanstvom Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta.

  • 1.291
  • 117
  • 0

Izaslanstvo Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta predvođeno predsjednikom Odbora g. Czeslawom Siekierskim susrelo se danas sa zastupnicima u Hrvatskom saboru, predsjednikom Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Tomislavom Panenićem i ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem.

Tema susreta bila je budućnost Zajedničke poljoprivredne politike Europske unije, problematika nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom te uspostava sustava kratkih lanaca opskrbe. Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir održala je kratko predstavljanje hrvatskih nastojanja da se u okviru zajedničkog zakonodavstva Europske unije uvaže specifičnosti domaće poljoprivredne proizvodnje i da se posebna pozornost obrati primjenjivosti propisa na sve države članice jednakom težinom.

Potrebno je mijenjati poljoprivrednu politiku EU

Ministar Tomislav Tolušić upoznao je europarlamentarce s rješenjima problema nepoštene trgovačke prakse koje je Ministarstvo poljoprivrede pripremilo u okviru zakona o zabrani nepoštene trgovačke prakse u lancu opskrbe hranom o kojem će se ovih dana raspravljati u Saboru. Izložio je potrebu uvođenja sustava kratkih lanaca opskrbe u procesu javne nabave u cijeloj EU radi zaštite cjelokupne europske poljoprivredne proizvodnje i stabilizacije tržišta poljoprivrednih proizvoda na unutarnjem tržištu.

Posebnu pozornost posvetio je upoznavanju europarlamentaraca s posljedicama elementarnih nepogoda koje su samo ove godine prouzročile nekoliko milijardi kuna štete na poljoprivrednim površinama, narušile proizvodni potencijal i dovele do manjka sirovina na tržištu što će za posljedicu imati povećanje cijena hrane za krajnjeg korisnika-potrošača.

"Ovaj posjet je dobra prilika za komuniciranje specifičnih situacija s kojima se svakodnevno susrećemo na terenu, a koje ne dolaze do izražaja kada o poljoprivredi raspravljamo u Bruxellesu. Vjerujem da će ovaj posjet osnažiti našu poziciju kao perspektivne poljoprivredne zemlje u Europskoj uniji i da ćemo suradnjom dolaziti do najpovoljnijih rješenja za naše proizvođače kada govorimo o novom programskom razdoblju Zajedničke poljoprivredne politike EU", izjavio je ministar Tomislav Tolušić nakon sastanka u Hrvatskom saboru te dodao "poljoprivrednu politiku EU treba pojednostavniti, kao i sustav izravnih plaćanja, a prednost dati specifičnim sektorima u svakoj zemlji te malim i mladim poljoprivrednicima", navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Foto. Bigstcockphoto/theerapong28


Tagovi

Tomislav Tolušić Odbor za poljoprivredu ZPP


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]