Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suradnja
  • 28.09.2018. 11:25

Tolušić: Mi smo najmlađa članica EU spremna učiti i kroz iskustva članica s bogatijim iskustvom u korištenju EU fondova

Rumunjski ministar poljoprivrede u dvodnevnom je posjetu Hrvatskoj.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
  • 284
  • 18
  • 0

"Hrvatska je najmlađa članica Unije i u svakoj prilici smo spremni učiti i savjetovati se i gledati gdje je u svemu tome naš poljoprivrednik i kako u tako heterogenoj zajednici postići da se uvaže naše specifičnosti i potrebe naših ljudi. Zbog toga mi je iznimno drago da u našim promišljanjima o budućnosti Zajedničke poljoprivredne politike Europske unije imamo istomišljenike s bogatijim iskustvom u korištenju fondova i sličnim ciljevima koje ćemo zajedno s Fincima staviti na dnevni red u naših zajedničkih 18 mjeseci predsjedanja.

S kolegom Daeom sam nastavio razgovore koje smo započeli prije nekoliko mjeseci i uvjeren sam da ćemo izvrsno surađivati na poljima od zajedničkog interesa. Cijenim što je svoje bogato iskustvo nesebično podijelio s nama", izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar Tomislav Tolušić koji je jučer s rumunjskim ministrom poljoprivrede i ruralnog razvoja Petrom Daeom, koji je u dvodnevnom posjetu Republici Hrvatskoj, obišao proizvođače maslinovog ulja i vina u Istri.

Dvojica ministra, priopćili su iz Ministarstva, razgovarala su o prijedlogu Zajedničke poljoprivredne politike EU nakon 2020. godine, suradnji u području veterinarstva i sigurnosti hrane te iskustvima u području regulacije tržišta i korištenju EU fondova za poljoprivredu. Rumunjska je država s najvećim napretkom u smislu provedbe i apsorpcije EU fondova u odnosu na prethodno financijsko razdoblje, stoga nakon dva programska razdoblja može argumentirano pridonositi raspravi o budućoj Zajedničkoj poljoprivrednoj politici.

Ove godine su Hrvatska, Rumunjska i Finska intenzivirale suradnju zbog nadolazećeg predsjedanja Vijećem EU u kojem Hrvatska zajedno s Rumunjskom i Finskom čini trio. Trio određuje dugoročne ciljeve i priprema zajednički program rada u kojem se utvrđuju teme i glavna pitanja koja će Vijeće rješavati u razdoblju od 18 mjeseci, zaključuje se u priopćenju Ministarstva. 


Tagovi

Rumunjska Ministar Posjet


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).