Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakon o poljoprivrednom zemljištu
  • 09.01.2018. 10:30

Tolušić: Manipulatori neće dobiti državnu zemlju!

Što ministar Tolušić kaže o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu?

Foto: Borna Matijanić
  • 3.741
  • 486
  • 0

Zakon o poljoprivrednom zemljištu odnosno njegov konačni prijedlog koji je upućen u saborsku proceduru, užario je naše stranice. Udruga OPG-a Hrvatske "Život" jasno poručuje da im zakon kao takav nije prihvatljiv te traži njegovo neprihvaćanje. S druge strane, Hrvatska udruga poljoprivrednika pozdravlja njegovo donošenje.

O Zakonu koji je u startu posvađao ratare i stočare jer potonji prema njemu imaju prednost, ali i unio strah da će vraćanjem na lokalnu samoupravu zemlju dobivati "podobni", oglasio se i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Nema mjesta strahu od šerifovanja

"Lokalna sredina najbolje zna tko je poljoprivrednik kojemu nedostaju hektari i zato decentraliziramo sustav. Neće biti samovoljne dodjele zemljišta jer odluku ne donosi pojedinac, nego lokalna uprava, a čeka ih filtar županije, pa Ministarstva poljoprivrede i na kraju DORH, koji mora dati suglasnost za svaki ugovor. Nema mjesta nikakvom strahu od šerifovanja", rekao je Tolušić za 24 sata.

Jedni za, drugi oštro protiv Zakona o poljoprivrednom zemljištu

Kako im je dodao, podaci su jasno pokazali da Agencija za poljoprivredno zemljište ne može odraditi posao. Naime, prema njemu, za gotovo 139.000 hektara državnog zemljišta nema podataka o raspolaganju. Od 2013. do 2016. Agencija je objavila natječaje za samo 18.000 hektara poljoprivrednog i šumskog zemljišta za podizanje trajnih nasada, a ugovorila zakup za manje od 10.000 hektara.

Bojazni ne treba biti i da će velike tvrtke osnovati nove tvrtke i tako imati prvenstvo zakupa.

"Onima koji misle da su domišljati poručujem da državno zemljište neće dobiti. Prvi put u povijesti izričitu prednost u dodjeli državnog poljoprivrednog zemljišta dajemo OPG-ima, odnosno mikro i malim poduzetnicima i obrtima", rekao im je Tolušić naglasivši da prednost imaju samo stočari koji nemaju dovoljno hektara u odnosu na broj grla stoke, odnosno dobit će samo onoliko zemlje koliko im nedostaje da budu konkurentni. Zakon, dodao je, prepoznaje i mlade poljoprivrednike, cijeni domicilnost, a među kriterijima je i uvjet da se svi koji traže hektare tri godine bave poljoprivredom. Svim navedenim smanjuje se, kaže, prostor manipulatorima.

Nedostaje nam regionalizacija proizvodnje

Konačni prijedlog Zakona o poljoprivrednom zemljištu komentirao je na našu zamolbu i predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, Mladen Jakopović.

"Svakog tko je bio u mirnom posjedu, obrađivao zemlju i redovito plaćao svoje račune treba motivirati da nastavi dalje. S druge strane stočarstvo je kruna poljoprivredne proizvodnje i treba ga maksimalno podići na nivo na kojem smo bili prije nekoliko godina. Najveći problem je što ne postoji regionalizacija proizvodnje. Da vidimo koja područja su najbolja za širenje stočarstva, a koja za ostalu proizvodnju. Kada bi se jasno znalo što želimo postići u kojem području, možda bi nas čekala bolja budućnost u poljoprivredi", rekao je Jakopović.

Foto: Borna Matijanić


Tagovi

Zakon o poljoprivrednom zemljištu Tomislav Tolušić Mladen Jakopović


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]