AgroKlub.com

\

Poljoprivredne vijesti

Dobrodošli na AgroKlub.com!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.com » Poljoprivredne vijesti » Jedni za, drugi oštro protiv Zakona o poljoprivrednom zemljištu

Jedni za, drugi oštro protiv Zakona o poljoprivrednom zemljištu

Zakon o poljoprivrednom zemljištu

Jedni za, drugi oštro protiv Zakona o poljoprivrednom zemljištu

Datum: 08.01.2018. 15:30 |

17

Kategorija:

Poljoprivredne vijesti

Lome se koplja oko Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Što vi mislite o njemu?

Dok se Udruga OPG-a Hrvatske Život protivi prihvaćanju konačnog prijedloga Zakona o poljoprivrednom zemljištu, Hrvatska udruga poljoprivrednika pozdravlja njegovo donošenje. Naime, predsjednik HUP-a Tihomir Jaić istaknuo je danas da dobrim drži što će prednost pri dodjeli zemlje imati obiteljska poljoprivredna gospodarstva, mladi poljoprivrednici i stočari koji nemaju dovoljno zemlje.

Dobrim drže i što će u kontrolu dodjele zemljišta biti uključeno Državno odvjetništvo što nije bio slučaj posljednjih pet godina. Zatražili su stoga odmah od Ministarstva poljoprivrede da krene u reviziju svih gospodarskih programa te da se onima koji ih ne poštuju oduzme zemlja.

Prihvaćen konačni prijedlog Zakona o poljoprivrednom zemljištu

Upravo prozivanja načelnika za pogodovanja pri dodjeli zemljišta dovela su do toga da je dodjela prebačena na državu. Sad se opet vraća lokalnoj samoupravi, a sudeći po reakcijama s novim odredbama nisu oduševljeni ni oni. Između ostalog, s obzirom da novi zakon predviđa i da se poljoprivredno zemljište u privatnom vlasništvu koje je neobrađeno, a čiji je vlasnik nedostupan, može dati u zakup pravnoj ili fizičkoj osobi uz nadoknadu tržišne vrijednosti, pitaju se hoće li uslijediti tužbe kad se vlasnik vrati?

Negoduju i ratari te strahuju da će ostajati bez zemlje jer zakon daje prednost stočarima. Zbog niza otvorenih pitanja najavljuju se i otvorena pisma i pozivi saborskim zastupnicima da ne prihvate konačni prijedlog zakona. Inače, zastupnici se u klupe vraćaju 17. siječnja.

Foto: Bigstockphoto/Anny.An.2017

Broj pregleda članka: 2200; Uspješnost članka: 217

Tagovi: Zakon o poljoprivrednom zemljištu, Udruga OPG-a Život, Hrvatska udruga poljoprivrednika

Ključne riječi članka: jedni, za, drugi, ostro, protiv, zakona, o, poljoprivrednom, zemljistu, zakona, zemlje, poljoprivrednom, konačni prijedlog zakona


Željka Rački-Kristić

Svi tekstovi autora

Autorica Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!