Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakon o poljoprivrednom zemljištu
  • 08.01.2018. 15:30

Jedni za, drugi oštro protiv Zakona o poljoprivrednom zemljištu

Lome se koplja oko Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Što vi mislite o njemu?

Foto: Bigstockphoto/Anny.An.
  • 2.332
  • 219
  • 0

Dok se Udruga OPG-a Hrvatske Život protivi prihvaćanju konačnog prijedloga Zakona o poljoprivrednom zemljištu, Hrvatska udruga poljoprivrednika pozdravlja njegovo donošenje. Naime, predsjednik HUP-a Tihomir Jaić istaknuo je danas da dobrim drži što će prednost pri dodjeli zemlje imati obiteljska poljoprivredna gospodarstva, mladi poljoprivrednici i stočari koji nemaju dovoljno zemlje.

Dobrim drže i što će u kontrolu dodjele zemljišta biti uključeno Državno odvjetništvo što nije bio slučaj posljednjih pet godina. Zatražili su stoga odmah od Ministarstva poljoprivrede da krene u reviziju svih gospodarskih programa te da se onima koji ih ne poštuju oduzme zemlja.

Prihvaćen konačni prijedlog Zakona o poljoprivrednom zemljištu

Upravo prozivanja načelnika za pogodovanja pri dodjeli zemljišta dovela su do toga da je dodjela prebačena na državu. Sad se opet vraća lokalnoj samoupravi, a sudeći po reakcijama s novim odredbama nisu oduševljeni ni oni. Između ostalog, s obzirom da novi zakon predviđa i da se poljoprivredno zemljište u privatnom vlasništvu koje je neobrađeno, a čiji je vlasnik nedostupan, može dati u zakup pravnoj ili fizičkoj osobi uz nadoknadu tržišne vrijednosti, pitaju se hoće li uslijediti tužbe kad se vlasnik vrati?

Negoduju i ratari te strahuju da će ostajati bez zemlje jer zakon daje prednost stočarima. Zbog niza otvorenih pitanja najavljuju se i otvorena pisma i pozivi saborskim zastupnicima da ne prihvate konačni prijedlog zakona. Inače, zastupnici se u klupe vraćaju 17. siječnja.

Foto: Bigstockphoto/Anny.An.2017


Tagovi

Hrvatska udruga poljoprivrednika Udruga OPG-a Život Zakon o poljoprivrednom zemljištu


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).