Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakon o poljoprivrednom zemljištu
  • 04.01.2018. 14:30

Prihvaćen konačni prijedlog Zakona o poljoprivrednom zemljištu

Konačni prijedlog Zakona o poljoprivrednom zemljištu upućen je danas u drugo saborsko čitanje.

Foto: Bigstockphoto/igor stevanovic
  • 9.824
  • 738
  • 0

Prijedlog zakona o poljoprivrednom zemljištu ulazi u drugo saborsko čitanje. Odlučila je tako Vlada na današnjoj redovnoj sjednici.

Podsjećamo, novim zakonom raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem ponovno se vraća jedinicama lokalne samouprave odnosno općinama i gradovima. Zakon predviđa davanje zemljišta u zakup na rok od 25 godina s mogućnošću produljenja za isto razdoblje.

Dodjelu zemljišta opet će obavljati lokalna samouprava

U zakup se može dati i privatno obraslo neobrađeno zemljište na pet godina ako su vlasnici nedostupni ili nepoznatog boravišta, a zemljište se ne održava pogodnim za poljoprivrednu proizvodnju (zapušteno, zakorovljeno, obraslo višegodišnjim raslinjem).

U kontinentalnim županijama na prodaju idu parcele površine do 10ha, u priobalju i na otocima do jednog hektara. Uveden je i limit koliko svako gospodarstvo može kupiti državne zemlje, na kontinentu je 50 ha, u priobalju i otocima 5 ha. Prvi u prioritetu kod zakupa su stočari i to oni koji s obzirom na broj stoke nemaju dovoljno hektara. Ako su ponuđene površine veće ne cijepaju se, a zakupac se obvezuje u roku dvije godine pribaviti broj grla sukladno novim dobivenim površinama.

Zakon kod zakupa prednost daje OPG-ima, obrtima, malim i mikro pravnim osobama ekonomske veličine 8.000-100.000 eura, u drugi plan stavlja samoopskrbna gospodarstva i velike tvrtke.

I Zakon o OPG i onaj o zemljištu što prije povući iz procedure

Novom Zakonu, podsjećamo, protivi se Udruga OPG-a Hrvatske Život koji smatraju da ih je trebalo povući iz procedure, a ne prihvatiti konačni prijedlog.

"Sad imamo samo sadržaj, ali ne i formu. Donijeli bi te zakone samo da se kaže napravili smo to što ste htjeli. Željeli ste Zakon o OPG, Zakon o zemljištu, i mi vam ga donosimo. Istina, ali ništa ne valjaju. Samo se zbog forme donose. Umjesto da nešto reguliraju, oni upravo rade sve suprotno", istaknuo je u studenom Vladimir Margeta, stručni tajnik Udruge obiteljskih gospodarstava Hrvatske Život.

Konačni prijedlog Zakona o poljoprivrednom zemljištu pogledajte u dokumentu ispod teksta.

Foto: Bigstockphoto/igor stevanovic


Dokumenti


Tagovi

Zakon o poljoprivrednom zemljištu Vlada Udruga OPG-a Hrvatske Život


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo