AgroKlub.com

\

Poljoprivredne vijesti

Dobrodošli na AgroKlub.com!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.com » Poljoprivredne vijesti » Prihvaćen konačni prijedlog Zakona o poljoprivrednom zemljištu

Prihvaćen konačni prijedlog Zakona o poljoprivrednom zemljištu

Zakon o poljoprivrednom zemljištu

Prihvaćen konačni prijedlog Zakona o poljoprivrednom zemljištu

Datum: 04.01.2018. 14:30 |

47

Kategorija:

Poljoprivredne vijesti

Konačni prijedlog Zakona o poljoprivrednom zemljištu upućen je danas u drugo saborsko čitanje.

Prijedlog zakona o poljoprivrednom zemljištu ulazi u drugo saborsko čitanje. Odlučila je tako Vlada na današnjoj redovnoj sjednici.

Podsjećamo, novim zakonom raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem ponovno se vraća jedinicama lokalne samouprave odnosno općinama i gradovima. Zakon predviđa davanje zemljišta u zakup na rok od 25 godina s mogućnošću produljenja za isto razdoblje.

Dodjelu zemljišta opet će obavljati lokalna samouprava

U zakup se može dati i privatno obraslo neobrađeno zemljište na pet godina ako su vlasnici nedostupni ili nepoznatog boravišta, a zemljište se ne održava pogodnim za poljoprivrednu proizvodnju (zapušteno, zakorovljeno, obraslo višegodišnjim raslinjem).

U kontinentalnim županijama na prodaju idu parcele površine do 10ha, u priobalju i na otocima do jednog hektara. Uveden je i limit koliko svako gospodarstvo može kupiti državne zemlje, na kontinentu je 50 ha, u priobalju i otocima 5 ha. Prvi u prioritetu kod zakupa su stočari i to oni koji s obzirom na broj stoke nemaju dovoljno hektara. Ako su ponuđene površine veće ne cijepaju se, a zakupac se obvezuje u roku dvije godine pribaviti broj grla sukladno novim dobivenim površinama.

Zakon kod zakupa prednost daje OPG-ima, obrtima, malim i mikro pravnim osobama ekonomske veličine 8.000-100.000 eura, u drugi plan stavlja samoopskrbna gospodarstva i velike tvrtke.

I Zakon o OPG i onaj o zemljištu što prije povući iz procedure

Novom Zakonu, podsjećamo, protivi se Udruga OPG-a Hrvatske Život koji smatraju da ih je trebalo povući iz procedure, a ne prihvatiti konačni prijedlog.

"Sad imamo samo sadržaj, ali ne i formu. Donijeli bi te zakone samo da se kaže napravili smo to što ste htjeli. Željeli ste Zakon o OPG, Zakon o zemljištu, i mi vam ga donosimo. Istina, ali ništa ne valjaju. Samo se zbog forme donose. Umjesto da nešto reguliraju, oni upravo rade sve suprotno", istaknuo je u studenom Vladimir Margeta, stručni tajnik Udruge obiteljskih gospodarstava Hrvatske Život.

Konačni prijedlog Zakona o poljoprivrednom zemljištu pogledajte u dokumentu ispod teksta.

Foto: Bigstockphoto/igor stevanovic

Broj pregleda članka: 6481; Uspješnost članka: 583.05

Tagovi: Vlada, Zakon o poljoprivrednom zemljištu, Udruga OPG-a Hrvatske Život

Ključne riječi članka: prihvacen, konacni, prijedlog, zakona, o, poljoprivrednom, zemljistu, zakon, prijedlog, zemljištu, zakona, konačni, poljoprivrednom, prijedlog zakona, konačni prijedlog, konačni prijedlog zakona


Željka Rački-Kristić

Svi tekstovi autora

Autorica Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!


Dokumenti Prihvaćen konačni prijedlog Zakona o poljoprivrednom zemljištu