Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz u Kinu
  • 18.06.2019. 14:15

Tolušić: Hrvatski izvoz u Kinu u vrijednosti 4 milijuna eura je na razini statističke pogreške!

Na ministarstvu je da osigura uvjete za izvoz na najveće tržište na svijetu. Ako možemo izvoziti poljoprivredne proizvode na tržište BiH, Srbije, Njemačke ili Rusije, onda možemo i na tržište Kine, kazao je ministar Tolušić.

Foto: Depositphotos/Imaginechina-Editorial
  • 394
  • 57
  • 0

U Hrvatskoj boravi delegacija Ministarstva poljoprivrede i ruralnih poslova Narodne Republike Kine koju predvodi ministar Han Changfu, a domaćin im je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Nakon bilateralnog sastanka dvaju ministara, kineska se delegacija uputila u Varaždin, u obilazak objekta za preradu mesa peradi Koka d.d., a oko 17 sati doputovat će u Ston gdje će obići Solanu Ston i stonske školjkare. 

Prije odlaska u Varaždin, dva su ministra na Markovu trgu dali izjave za medije.

Tolušić: Naša tržišta su međusobno povezana i ovisna

Tolušić je kazao da Ministarsto poljoprivrede RH ima odličnu suradnju s kineskim Ministarstvom poljoprivrede zadnjih godinu dana, čega je i rezultat u travnju potpisan protokol o izvoznu mliječnih proizvoda iz Hrvatske u Kinu, a koji će se realizirati do kraja godine. Ministar je podsjetio kako je proces dobivanja izvoznih dozvola trajao pet godina, što sada želimo izbjeći za pileće i svinjsko meso, smrznutu tunu, med te neke druge proizvode.

"Želimo puno veću robnu razmjenu u poljoprivredi i prehrambenoj industriji i drago mi je da kinesko ministarstvo poljoprivrede cijeni kvalitetu naših proizvoda", izjavio je Tolušić, te dodao: "Kina je strateški i trgovinski partner EU i vrlo utjecajan igrač na međunarodnoj sceni. Naša tržišta međusobno su povezana i ovisna. Za plasman mesa peradi i svinja u Kinu nužni su posebni certifikati, a preduvjet njima je postizanje i održavanje dobrog zdravstvenog statusa životinja na hrvatskim farmama te visokih standarda sigurnosti hrane u objektima koje Hrvatska nedvojbeno ima. Kina je ogromno tržište koje pokazuje veliki interes i za naše meso i ribu, a naš je posao da osiguramo preduvjete za izvoz. Dalje je na tržištu, odnosno na našim proizvođačima, a naša je mliječna i mesna industrija za izvoz jako zainteresirana."

Kina pokazuje veliki interes i za naše meso i ribu, istaknuo je Tolušić

Ministri su, otkrio je Tolušić, razgovarali i o razmjeni stručnjaka, a tim će povodom prvo hrvatski tim posjetiti Kinu još ove godine. Osim toga, Tolušić je rekao da bez obzira na kvalitetu hrvatskih proizvoda, najbitnija je njihova promocija, što je posao predstavništva HGK u Šangaju, koji je s 26,3 milijuna stanovnika najveći grad u Kini. U planu je i izrada e-platforme za prezentiranje hrvatskih proizvoda u Kini te skori posjet kineske nacionalne televizije Hrvatskoj, gdje će snimiti hrvatske proizvođače i proizvode. 

Han Changfu: Na kineskom tržištu ima mjesta za hrvatske proizvode

Kineski  ministar poljoprivede i ruralnih poslova Han Changfu kazao je da mu je ovo prvi posjet Hrvatskoj o kojoj ima jako lijep dojam, te se pohvalno izrazo o domaćinstvu. Dodao je da na kineskom tržištu ima mjesta za kvalitetne hrvatske poljoprivredne proizvode, te veću suradnju na polju trgovine, sektorske suradnje i ljudskih resursa. "Kinesko tržište treba kvalitetne proizvode i to može dati doprinos hrvatskoj poljoprivredi, a s druge strane, kineski građani mogu uživati u kvalitetnim hrvatskim proizvodima", izjavio je Changfu. 

Odgovarajući na upite, ministar Tolušić je kazao da je današnji hrvatski izvoz u Kinu od 4 milijuna eura na razini statističke pogreške jer nije bilo izvoznih certifkata za dobar dio proizvoda. "Na ministarstvu je da osigura uvjete za izvoz na najveće tržište na svijetu. Ako možemo izvoziti poljoprivredne proizvode na tržište BiH, Srbije, Njemačke ili Rusije, onda možemo i na tržište Kine. Uspješan primjer je domaća drvna industrija koja izvozi drvene podove i parkete u Kinu", istaknuo je Tolušić.        

Podsjetimo, prošli tjedan ministar Tolušić boravio je u Kini gdje je sudjelovao je na 4. Dijalogu Kine i zemalja srednje i istočne Europe o carini, inspekciji i karanteni, na kojem se raspravljalo o razvoju carinsko-poslovnog partnerstva, poboljšanju prekogranične trgovine te pojednostavljenju procedura.  


Tagovi

Izvoz u Kinu Tomislav Tolušić Han Changfu Kinesko tržište Razmjena


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]