Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministarstvo poljoprivrede
  • 15.11.2018. 09:00

Tolušić: Do kraja sljedeće godine objavit ćemo natječaje za 100 posto alokacija Programa ruralnog razvoja

Kada je riječ o Programu ruralnog razvoja od raspoloživih 18,1 milijardu kuna, do sada je Ministarstvo poljoprivrede 85 posto iznosa stavilo na raspolaganje kroz natječaje, a od toga ugovorili preko 60 posto i isplatili više od 26 posto ukupne alokacije. 

Foto: screenshot
  • 2.169
  • 210
  • 0

Krajem listopada Ministarstvo poljoprivrede obilježilo je dvije godine mandata na čelu s ministrom Tomislavom Tolušićem. U spomenutom razdoblju pokrenute su milijunske investicije u poljoprivredi i ribarstvu. Proizvođačima je isplaćeno 7,9 milijardi kuna, osigurani su povoljni zajmovi te 70 posto premije osiguranja od nepogoda. 

Kada je riječ o Programu ruralnog razvoja od raspoloživih 18,1 milijardu kuna, do sada su 85 posto iznosa stavili na raspolaganje kroz natječaje, a od toga ugovorili preko 60 posto i isplatili više od 26 posto ukupne alokacije. 

Objava novih natječaja 

"Samo u jednoj mjeri, vezanoj uz cvjećarstvo, nam se dogodilo da imamo manje prijavljenih potencijalnih korisnika od sredstava s kojima raspolažemo. Uvijek je to višestruko veći interes. Ponekad, ako ćemo odobriti 300 projekata imamo po 1.300 ili 1.500 prijava, na primjer u natječajima za mlade poljoprivrednike. Puno naših poljoprivrednika ima interes za razvoj svojih gospodarstava. Ubrzali smo procedure, natječaji se objavljuju praktički na tjednoj razini, brži smo u obradi. Pravo da vam kažem, mi ćemo do kraja sljedeće godine objaviti natječaja za 100 posto alokacija, nećemo imati što objavljivati", rekao  je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, na Jesenskom bjelovarskom sajmu. 

Ove godine u većini poljoprivrednih grana rodna je godina, ali proizvođači muku muče s plasmanom svojih proizvoda. Prema riječima državnog tajnika Tugomira Majdaka ministarstvo za spomenutu problematiku pokušava naći razna rješenja.    

"Zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi, odnosno o suzbijanju iste je na snazi i Ministarstvo poljoprivrede, bez obzira na to što nije provedbena agencija, brine o postupcima koje vodi Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja u provedbi ovog zakona. S druge strane potičemo proizvođače na udruživanje. Imamo nekoliko odobrenih i registriranih proizvođačkih organizacija sufinanciranih u sektoru voća i povrća, kako bi proizvođači okrupnili svoju proizvodnju, kako bi zajednički nastupili na tržištu i pozicionirali se bolje na tržištu", rekao je Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede.     

Povećan broj mladih poljoprivrednika

Uz spomenute projekte Ministarstvo poljoprivrede nizom aktivnosti podupire potrošače na kupovinu domaćih proizvoda, kroz edukativne manifestacije poput Naše domaće sada i ubuduće te doručak s hrvatskih farmi. 

Registrirali su i četiri nova naziva proizvoda na razini Europske unije kao zaštićene oznake izvornosti i zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla, a osim Zakona o nepoštenoj trgovačkoj praksi donesen je i Zakon o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu te Mliječni paket - 3 pravilnika kojima se uređuju osjetljiva pitanja u sektoru mliječnih proizvoda.    

Prema podacima ministarstva hrvatska poljoprivreda se pomlađuje. Imamo veliki broj mladih poljoprivrednika koji je veći od europskog prosjeka. Više od 21 tisuću nositelja poljoprivrednih gospodarstava. 


Tagovi

Ministarstvo poljoprivrede Tomislav Tolušić Tugomir Majdak Dvije godine


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer