Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište
  • 26.06.2013.

Todorićevoj kupnji Mercatora raduju se kupci i poljoprivrednici

Preuzimanjem slovenske kompanije Agrokor će postati važan igrač i u Crnoj Gori

  • 307
  • 15
  • 0

Preuzimanjem slovenskog Mercatora Agrokor na velika vrata stiže i u Crnu Goru.

Mercator je u posljednjih šest godina koliko je prisutan na crnogorskom tržištu izrastao u jedan od vodećih trgovačkih lanaca. Iako podatke o točnom pojedinačnom udjelu trgovačkih lanaca u Crnoj Gori nemaju ni u ministarstvu ekonomije, ni u Privrednoj komori, a što je neshvatljivo, prema nekim procjenama Mercatoru je dosada pripadalo oko 20 posto tog kolača. Mercator ima 88 prodajnih objekata u u Crnoj Gori sa oko 40.000 četvornih metara poslovnog prostora. To pak znači da će Ivica Todorić ubuduće biti značajan igrač na crnogorskom maloprodajnom tržištu. Prve analize govore da će dolazak Agrokora u Crnu Goru najviše obradovati potrošače koji nestrpljivo očekuju jačanje konkurencije među najvećim trgovačkim lancima što bi trebalo pridonijeti padu maloprodajnih cijena.

Dolazak jedne od najvećih regionalnih kompanija, novog kapitala i poslovne strategije, po nekim procjenama, mogao bi biti važan podstrek crnogorskom gospodarstvu i ozbiljna konkurencija vodećim trgovinskim lancima Voli, Laković i Delta Maxi. Velike nade i očekivanja od Agrokora imaju i crnogorski poljoprivrednici, posebno proizvođači ranog voća i povrća sa područja Zete i Malesije u okolici Podgorice, čiji proizvodi stižu na tržište najranije u regiji. Prije dva desetljeća ti proizvođači imali su važno tržište u Hrvatskoj, ponajprije u Dubrovniku i Zagrebu, ali su ga izgubili i sada muku muče s velikim viškom ranog voća i povrća. Sada se na Agrokor i njegovu kompaniju Agrofructus gleda kao na spasitelja koji će riješiti probleme otkupa i plasmana.

Međutim, Agrokorov dolazak u Crnu Goru utjerao je strah u kosti tamošnjim malim i srednjim trgovcima koji se boje za svoju sudbinu tim prije što Todorić najavljuje šire regionalno povezivanje sa srodnim kompanijama u Europi. Od ukupnog broja registriranih poduzeća u Crnoj Gori oko 40 posto je trgovačkih, a među njima pak prevladavaju mala i srednja. Vlasnici manjih i srednjih trgovina strahuju da bi dolazak Agrokora za njih mogao biti poguban tim prije što najnovija istraživanja govore da Crnogorci najviše kupuju u super i mega marketima, dok istodobno prodaja u manjim trgovinama drastično pada.

Autor: Milan Šćekić Foto: RGBStock.com


Izvori

poslovni.hr


Tagovi

Ivica Todorić Tržište Otkup Plasman

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.