Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • TOP 5
  • 22.06.2021. 18:00

Tko su obitelji koje posjeduju najviše obradivog zemljišta u SAD-u?

Na popisu TOP 5 američkih obitelji koje imaju najviše poljoprivrednog zemljišta ima proizvođača pamuka, agruma, servisera John Deere mehanizacije pa čak i onih koji su se obogatili zahvaljujući McDonald's-u.

Foto: Depositphotos/verOnicka
  • 1.703
  • 100
  • 0

Nedavno je objavljeno da Bill Gates, jedna od najbogatijih osoba na svijetu ima u vlasništvu gotovo 100.000 hektara poljoprivrednog zemljišta. Ovaj je milijarder postao agro posjednikom zahvaljujući poslovanju u ICT sektoru pa tek onda kupio zemlju. 

No, tko su TOP 5 najvećih zemljoposjednika u SAD-u koji su to postali zahvaljujući poljoprivrednoj proizvodnji, objavio je nedavno Successful Farming.

Prvo mjesto dijele Stewart Resnick te obitelji Offutt koji su u posjedu 76.890 hektara. Resnick je zarađivao za život radeći u mnogim tvrtkama, a 70-ih godina je kupio 1.011 hektara poljoprivrednog zemljišta u okrugu Kern, na kojem je uzgajao naranče i limune. No, njegove su plantaže izgorjele u stravičnom požaru. Nije odustao te je kasnije izgradio obiteljsku tvrtku Wonderful Company koja danas vrijedi 4 milijarde dolara, a uzgaja mandarine, pistacije, nar i bademe na površinama u Kaliforniji i Teksasu.

Obitelj Offutt i njihova tvrtka R.D. Offutt Farms poznata po proizvodnji krumpira osnovana je 1964. godina, a sjedište joj je u Fargu. Često surađuje sa sveučilištima na razvoju ekološki prihvatljivih rješenja uz proizvodnju visokokvalitetnih usjeva. U njihovom je vlasništvu i sestrinska firma RDO Equipment koja prodaje i servisira poljoprivrednu mehanizaciju marke John Deere.

Od nasljeđa do McDonalds'a

Obitelj Fanjul koja je uzgajala šećernu trsku u rodnoj Kubi još od 1850. godine, nakon revolucije je izgubila sve te se preselila u SAD, točnije Južnu Floridu. Ondje su braća Alfonso i Pepe Fanjul osnovali korporaciju Florida Crystals koja danas posjeduje 57.800 hektara obradivog zemljišta na kojem raste šećerna trska. Tijekom posljednje berbe preradili su 5,7 milijuna tona ove kulture na više od 60.000 hektara. Uz rafineriju šećera, posjeduju i mlin za rižu, a upravljaju i najvećom elektranom na biomasu u SAD-u.

Jamesa G. Boswella II nazivali su kraljem Kalifornije, ali i pamuka. S 29 godina je od svog ujaka dobio nasljedstvo od 50.000 hektara u dolini San Joaquin. Narednih pet desetljeća bavio se poljoprivredom, a sva područja učinio je prikladnim za uzgoj bilja tako što je izgradio sustave za navodnjavanje i isušio močvare kako bi imao veću površinu. Najviše se bazirao na pamuk, a njegova tvrtka JG Boswell koju su nastavili voditi njegovi nasljednici i dalje je najveći proizvođač ove kulture.

Poljoprivrednik iz Iowe, Jack Simplot je još 1967. potpisao ugovor s McDonald's-om o isporuci smrznutih krumpirića. Tako je njegovo gospodarstvo postalo jedno od glavnih dobavljača krumpira za ovog američkog lidera brze prehrane.

Danas njegovi nasljednici upravljaju tvrtkom čija se vrijednost procjenjuje na 2,5 milijarde dolara, a bave se stočarstvom, preradom hrane, iskapanjem fosfata, proizvodnjom gnojiva i mnogim drugim poslovima. Od gotovo 180.000 hektara te tvrtke više od 33.000 su obradive površine, a nalaze se u zapadnom Idahu i istočnom Washingtonu. Od kultura uzgajaju pšenicu, kukuruz, ječam i krumpir.


Tagovi

TOP 5 Poljoprivredno zemljište SAD Zemljoposjednici


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Proljeće, čekamo te 🌸 #cicamace #voćke #visibabe