Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakup zemljišta
  • 30.07.2015. 10:00

Tko obrađuje zemljište u Općini Antunovac?

Zbog obrade državnog zemljišta koje, prema njihovim saznanjima, nije zakupljeno, požalili su se poljoprivrednoj inspekciji.

  • 599
  • 70
  • 0

Zbog obrade državnog zemljišta, koje, prema njihovim saznanjima, nije zakupljeno, Općina Antunovac se požalila poljoprivrednoj inspekciji. Antunovčani su, naime, uočili kako se poljoprivredno zemljište na području općine intenzivno obrađuje posljednjih dana, a za koje prema njihovim saznanjima nisu sklopljeni ugovori, niti postoje bilo kakvi drugi pravni oblici raspolaganja njime.

Bezuspješan je ostao i pokušaj informiranja kod Agencije za poljoprivredno zemljište kojoj su se obraćali pismenim i usmenim putem, a uskraćena im je i informacija iz Pravne službe tvrtke, kako se navodi u priopćenju Općine Antunovac kojega potpisuje načelnik Ivan Anušić, temeljem koje su traktori ušli u posjed i obradu.

Antunovčani uočili kako se obrađuje državno zemljište koje, prema njihovim saznanjima, nije zakupljeno.

Zemljište se dijeli šakom i kapom!

Na području ove slavonske općine u neposrednoj blizini Osijeka nalazi se 332 hektara poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države, koja se nije obrađivala zbog toga što je veći dio bio miniran. Nakon razminiranja, Općina je, navodi se, svu potrebnu dokumentaciju i zahtjev za raspisivanje natječaja kako bi se zemljište stavilo na raspolaganje malim poljoprivrednim proizvođačima s antuonovačkog područja, a posebice obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, poslala Agenciji za poljoprivredno zemljište još 2014., ali od njih do sada nisu dobili nikakav odgovor.

No, kako je u travnju došlo do izmijene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu, Ministarstvo poljoprivrede je, stoji u priopćenju, omogućilo zaobilaženje jedinica lokalne samouprave, odnosno općina i gradova te omogućilo dodjelu zemlje u zakup bez javnog poziva na rok od 10 godina pravnim i fizičkim osobama koje se bave stočarstvom i to pod uvjetom da nemaju, a s tim bi zakupom dobile minimalnu površinu poljoprivrednog zemljišta propisanu prema broju grla.

Netransparentnost institucija

Ostali bez odgovora i kod Agencije za poljoprivredno zemljište.

"Ovakva odredba očito, a već se pokazuje u praksi, omogućava Ministarstvu poljoprivrede da bez znanja javnosti dodjeljuje zemlju na netransparentan način po vlastitom nahođenju i na štetu obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava", poručuju iz Općine Antunovac.

Oko 250 hektara zemljišta u ovoj općini nije se zbog miniranosti terena obrađivalo 25 godina, ali je prema mišljenju općine pogodno za OPG-ove orijentirane na ekološku proizvodnju. Stoga Antunovčani smatraju kako se ono treba koristiti za ekološku obradu tla i proizvodnju njihovih poljoprivrednika.

"Mogućnost dodjele zemlje bez javnog poziva i propisanih kriterija praksa je zadnji puta zabilježena pedesetih godina 20. stoljeća kada je zemlju dodjeljivala komunistička partija podobnima, a ne potrebitima, a takav scenarij, na žalost, vidimo i danas", poručuje u priopćenju općinski načelnik Anušić.


Tagovi

Poljoprivredno zemljište Zakup Općina Antunovac Poljoprivredna inspekcija Agencija za poljoprivredno zemljište Ministarstvo poljoprivrede Zakup zemlje Netransparentnost


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]