Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Program ruralnog razvoja
  • 06.10.2015. 15:10

Tko je dobio višemilijunske potpore?

Jakovina je čvrsto odlučio novac dodijeliti po nakaradnom pravilniku i otići s mjesta ministra. Argument za ovu oštru ocjenu je i sam pravilnik u kojemu čak stoji da će svi koji umjetno stvore uvjete za dodjelu potpore biti isključeni iz natječaja.

  • 3.014
  • 148
  • 0

Prema pisanju Poslovni.hr, vlasnik osječke grupacije Žito, Marko Pipunić dobit će tri puta po 38,4 milijuna kuna za svoje tvrtke Salami Aurea, Copadio i Prosciutto Panonico (ukupno 115,5 milijuna kuna) koje je kandidirao i što je maksimalna potpora iz nacionalnog programa ruralnog razvoja za razdoblje do 2020. objavila je Agencija za plaćanja u poljoprivredi.

Izdane su i odluke o dodjeli 29 potpora za Mjeru 4.2. namijenjenu za sufinanciranje projekata vezanih uz preradu mesa, mlijeka, voća i povrća. Potpore su ukupno tražile 92 tvrtke s prijavom ulaganja ukupno vrijednih 868 milijuna kuna i očekujući povrat 402 milijuna kuna.

Od četiri tvrtke iz koncerna Agrokor - na listi samo jedna

Vlasniku Žita tri puta po 38,4 milijuna kuna za njegove tri tvrtke!

Taj maksimalni iznos potpore, koja je po programu limitirana na 5 milijuna eura, dobila je još samo PPK karlovačka mesna industrija u vlasništvu vrgoračkog Pivca, dok je Sladorani iz grupacije Viro odobreno 17,8 milijuna kuna. Na listi s višemilijunskim iznosom još su Podravka s odobrenih 6,3 milijuna kuna te tvrtka Badanj komerc iz Splitsko dalmatinske županije u vlasništvu Mije i Igora Žižića iz Brštanova sa 5,04 milijuna kuna, dok je od četiri tvrtke iz koncerna Agrokor Ivice Todorića na listi samo Agrolaguna sa 3,1 milijun kuna.

Novoosnovanoj tvrtki čak 5,6 milijuna

Lista otkriva još jedan vrlo zanimljiv detalj, potpora od čak 5,6 milijuna kuna dodijeljena je tvrtki Chestnut factory čiji su vlasnici Draško Marinac i Dragan Kukavica registriranoj kao j.d.o.o društvo i to tek 25. veljače ove godine, a rok za slanje zahtjeva za potporu po natječaju najprije je isticao 11. veljače, a onda je pomaknut na 15. travnja.

Sve tvrtke iz grupacije Žito osnovane krajem 2014.

Konzultat Kristijan Mavrek i član predsjedništva ORAH-a upozorava i na detalj da su sve tvrtke iz grupacije Žito osnovane krajem studenoga 2014. i to na istoj adresi te su tu godinu poslovale s gubitkom i posebice ističe problem njihove povezanosti.

Sporno Pravilo o povezanim društvima

"Revizori Europske komisije zaključit će da se radi o povezanim društvima i neće odobriti isplatu koja ide tek kada se projekt završi i objekti sagrade i opreme. Pravilo o povezanim društvima vrijedi za sve fondove EU i ne mora pisati u svakom pravilniku da je to zabranjeno jer je to zakonska odredba EU i sve zemlje korisnice EU fondova moraju poštivati krovne zakonske odredbe EU," naglašava Mavrek.

Nada se, dodaje, da će "razum ipak proraditi bilo u Hrvatskoj ili u Brixellesu i poništiti ovaj natječaj koji nije ništa drugo nego prijevara i pljačka hrvatske poljoprivrede i nema nikakve veze sa ruralnim razvojem kakav promovira EU."

Na kraju će nesmotrenost platiti građani

Mavrek odmah najavljuje i crni scenarij. Ni Žitu, tvrdi, za njegove tvrtke niti ikome drugom sa sličnim projektima neće biti isplaćene potpore pa će svi tužiti državu koja ih je "zavela" odlukama o dodjeli i potaknula na investiranje pa će umjesto iz EU blagajne sudskim putem te milijune za tri-četiri godine poduzetnici dobiti iz proračuna RH, odnosno džepova poreznih obveznika.

Stvoreni umjetni uvjeti za dobivanje potpora

Mavrek proziva ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu. Uvjeren je da ministar to radi ciljano. "Jakovina je čvrsto odlučio taj novac dodijeliti po nakaradnom pravilniku i otići s mjesta ministra". Argument za ovu oštru ocjenu mu je sam pravilnik u kojemu čak stoji, iznosi Mavrek, da će svi "koji umjetno stvore uvjete za dodjelu potpore" biti isključeni iz natječaja.

Što će, kaže, tek biti s dodjelom potpora za Mjeru 4.1. gdje se javilo 1.100 projekata, mahom malih i srednjih OPG-a, poduzeća i obrta. Mavrek strahuje da će većinu novca iz iz "košare" u kojoj je za podjelu raspoloživ 861 milijun kuna po ovakvu modelu također dobiti veliki sustavi budući da su poslali brojne zahtjeve.

Autor: Božica Babić


Povezana biljna vrsta

Orah

Orah

Sinonim: Oras | Engleski naziv: Nut | Latinski naziv: Juglans regia L.

Orah (oras) se može saditi u jesen ili u proljeće, no za većinu naših agroklimatskih područja preporuča se jesenska sadnja jer se tako bolje primaju sadnice te je bolji rast u... Više [+]

Izvori

poslovni.hr


Tagovi

Potpore Žito Marko Pipunić Agrokor Ivica Todorić Chestnut factory Badanj komerc Sladorana PPK karlovačka mesna industrija Mjera 4 Program ruralnog razvoja ORAH Revizori Kristijan Mavrek Europska komisija Tihomir Jakovina Crni scenarij Tuž

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]