Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Etradex
  • 22.02.2019. 18:00

Tko ima pravo na povrat trošarine za dizelska goriva, kako ga izračunati i ostvariti?

Saznajte imate li pravo na povrat trošarine, kako se računa dio trošarine koji se vraća te što sve trebate priložiti uz Zahtjev za povrat trošarine.

Foto: Depositphotos/Muller_M, Pixabay/bere_moonlight0
  • 3.436
  • 171
  • 0

Tvrtka Etradex d.o.o. je OMV Brand Partner na hrvatskom tržištu koji nudi austrijsko gorivo vrhunske kvalitete po hrvatskoj cijeni. Dostavljaju Plavi dizel i Eurodizel na vašu lokaciju, a kupci imaju i mogućnost dobivanja besplatnog korištenja spremnika za gorivo na potrebnoj lokaciji.

Etradex donosi objašnjenje tko ima pravo na povrat trošarine, kako se računa dio trošarine koji se vraća te što sve trebate priložiti uz Zahtjev za povrat trošarine

Tko ima pravo na povrat trošarine?

Pravo na povrat trošarine za dizelsko gorivo koje se koristi u komercijalnom prijevozu robe i putnika kupljeno bezgotovinskim oblikom plaćanja u Republici Hrvatskoj imaju osobe registrirane za komercijalni prijevoz robe i putnika sa sjedištem na području Europske unije. Pravo na povrat može se ostvariti ako se dizelsko gorivo koristi kao pogonsko gorivo:

  • u komercijalnom prijevozu robe s registriranim kamionom ili kamionom s prikolicom koji su namijenjeni isključivo za cestovni prijevoz robe i imaju najveću dopuštenu ukupnu masu koja nije manja od 7,5 tona.
  • u komercijalnom prijevozu putnika s cestovnim vozilima kategorije M2 ili M3 sukladno posebnim propisima o homologaciji vozila, neovisno o tome radi li se o redovitom ili povremenom prijevozu.

Koliko iznosi povrat trošarine?

Povrat trošarine određuje se u visini razlike trošarine važeće na dan kupnje dizelskog goriva u Republici Hrvatskoj i minimalno propisane visine trošarine na dizelsko gorivo koja iznosi 330 eura, a koji iznos se preračunava u nacionalnu valutu. Za izračun iznosa povrata plaćene trošarine primjenjuje se tečaj Europske središnje banke (ECB) objavljen u Službenom listu Europske unije, koji vrijedi prvog radnog dana u mjesecu listopadu na način da se počinje primjenjivati 1. siječnja sljedeće kalendarske godine.

Primjer izračuna povrata trošarine

Tečajna lista eura na dan 01.10.2018. objavljena je u Službenom listu Europske unije - OJ C 353, 2.10.2018.

 

HRK/1.000 L

Tečaj HRK/EUR

EUR/1.000 L

Visina trošarine na dizelsko gorivo u HRV

3.060,00

7,4330

411,68

Minimalna visina trošarine propisana Direktivom 2003/96 EZ

2.452,89

7,4330

330,00

Razlika (članak 104. Zakona)

607,11

-

-

Iz tablice je vidljivo da je razlika trošarine 607,11 kn za 1000 L, što iznosi 0,6071 kn po litri. Iznos povrata dijela plaćene trošarine obračunava se po litri dizelskog goriva i iznosi 0,6071 kn.

Primjer izračuna za 5.670 litara:

Povrat trošarine = Ukupna količina potrošenog dizelskog goriva (u litrama) x Iznos povrata dijela plaćene trošarine po litri dizelskog goriva:

5.670,00 litara x 0,6071 kn/l = 3.442,25 kn

Kako se ostvaruje povrat trošarine?

Potrebno je ispuniti zahtjev koji je prilog 1 Pravilniku o ostvarivanju prava na povrat dijela plaćene trošarine za dizelsko gorivo u komercijalnom prijevozu robe i putnika te priložiti ostalu traženu dokumentaciju. Za više detalja pogledajte dokument ispod teksta.

Evidencija o internoj opskrbi dizelskog goriva (ukoliko osoba posjeduje vlastiti spremnik) mora sadržavati sljedeće podatke:

  1. Ukupne ulazne količine dizelskog goriva prema datumu primitka
  2. Izlazne količine dizelskog goriva prema registarskoj oznaci za svako vozilo i datumu opskrbe
  3. Stanje zaliha dizelskog goriva u internom servisu na početku i na kraju razdoblja za koje se podnosi zahtjev za povrat

U dokumentima ispod teksta nalazi se Prilog 1 - obrazac koji treba ispuniti i poslati nadležnoj Carinskoj upravi, a za sve koji koriste spremnike priložena je Excel tablica koja ima sve podatke koje je potrebno voditi i priložiti Zahtjevu za povrat trošarine.

Za više informacija obratite se tvrtki Etradex d.o.o. na jedan od niže navedenih kontakata.


Dokumenti


Tagovi

Etradex Povrat trošarine Gorivo Plavi dizel Eurodizel Prijevoznici


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!