Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najbolji mladi poljoprivrednik
  • 09.04.2019. 14:20

Titulu najboljeg mladog poljoprivrednika od danas nosi Zvonimir Kalić

Prestižna titula ostaje u Slavoniji. Nakon Ivana Gašića, ove godine najboljim je mladim hrvatskim poljoprivrednikom proglašen Zvonimir Kalić.

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
  • 544
  • 142
  • 0

Nakon Slavonca - Slavonac! Titula najboljeg mladog hrvatskog poljoprivrednika, nakon što ju je lani ponio Ivan Gašić iz Beketinaca, pripala je dvadesetosmogodišnjem Zvonimiru Kaliću iz Vrpolja kod Đakova. Pobjednik natječaja kojeg četvrtu godinu zaredom organizira hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu i ambasadorica projekta za Hrvatsku Marijana Petir, bavi se proizvodnjom proizvoda od industrijske konoplje, a izabran je između 27 prijava.

"Kao proizvođač industrijske konoplje imam veliku šansu napraviti odskočnu dasku u Europi sa svim proizvodima koje možemo dobiti iz konoplje, ali dodatno smatram da to može biti i snažna odskočna daska za Hrvatsku koja bi se, uz malo više ulaganja, mogla sjajno pozicionirati na europskom, pa i svjetskom tržištu proizvoda i prerađevina na bazi industrijske konoplje. Ovaj natječaj sjajna je prilika za promociju onoga što radimo i onoga što Hrvatska nudi.

Konoplja je perspektivan proizvod za Hrvatsku 

Imamo kvalitetan i inovativan proizvod koji je prepoznatljiv u svijetu, ali za koji na svjetskom tržištu ima neograničeno puno prostora. Kao što sam rekao i prošle godine, u konoplji vidim svijetlu budućnost i veliku perspektivu za Hrvatsku i razvoj našeg gospodarstva u cjelini“, rekao je 28-godišnji magistar međunarodnih odnosa i diplomacije iz Đakova, priopćeno je iz ureda M. Petir. 

Ivan Gašić: Za slavlje ima vremena, na prvom mjestu su krave

Kako pojašnjavaju, obitelj Kalić svoj je OPG pokrenula u Vrpolju, na imanju Zvonimirova pokojnoga djeda Mate Tunukovića, koji je 2013. godine obolio od galopirajućeg zloćudnog tumora i liječnici su mu davali maksimalno još mjesec dana života. No, Zvonimirova majka Zvjezdana i njezina sestra Jasna čule su za nutritivne i druge vrijednosti konoplje te su odlučile ocu uvesti ekološku prehranu bez ugljikohidrata u kombinaciji s konopljinim uljem. Otac se je za 40 dana ustao iz kreveta i poživio još deset mjeseci. Tada su odlučili da očevu i djedovu ostavštinu, zemlju koju im je prepisao, iskoriste za pokretanje vlastitog posla na bazi konoplje.

Prošle godine ušao među 10 finalista 

"Čestitam pobjedniku, ali i svim sudionicima natječaja. Svi oni svojim inovativnim, kreativnim i održivim projektima bude nadu u bolju budućnost hrvatske poljoprivrede. Oni su moja motivacija i moja inspiracija jer pokazuju hrabrost i upornost u situacijama u kojima bi mnogi drugi možda odustali“, rekla je zastupnica Marijana Petir. 

Zvonimiru je ovo druga uzastopna godina u kojoj sudjeluje na natječaju, te je nakon prošlogodišnjeg ulaska među 10 finalista, unaprijedio svoj projekt i proizvodnju te oduševio stručno prosudbeno povjerenstvo i osvojio titulu pobjednika.

Najbolji hrvatski mladi poljoprivrednik Zvonimir Kalić predstavljat će Hrvatsku na petom izboru za najboljeg mladog poljoprivrednika/cu u Europskoj uniji. 


Tagovi

Zvonimir Kalić Najbolji mladi poljoprivrednik


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]