Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nazivi kukaca
  • 14.08.2020. 15:00

Thor, Loki, Deadpool - novootkrivene vrste kukaca dobile imena Marvelovih superjunaka

Istraživači australske Nacionalne agencije za znanost (CSIRO) samo su prošle godine otkrili i dali imena čak 165 novih vrsta insekata, biljaka, ptica i riba.

Foto: Flickr/Simon Grove
  • 163
  • 48
  • 0

Thor, Loki, Deadpool i Crna udovica, odnedavno su imena novootkrivenih kukaca, nazvanih prema Marvelovim superjunacima. Imena novim vrstama dali su istraživači australske Nacionalne agencije za znanost (CSIRO) koji su samo prošle godine otkrili (i imenovali) čak 165 novih vrsta insekata, biljaka, ptica i riba.

"Muha Deadpool je ubojica čije šare na stražnjem dijelu tijela podsjećaju na masku istoimenog lika iz Marvelova stripa", rekao je entomolog Bryan Lessard te dodao kako je njeno znanstveno ime Humorolethalis sergius.

I Stan Lee dobio svoju muhu

U čast pokojnome Stanu Leeju, koji je 1961. stvorio Fantastičnu četvorku iz jednog od najznačajnijih stripova tvrtke Marvel Comics te potom osmislio Spider-Mana i Hulka, znanstvenici su muhi s bijelim brkovima nadjenuli ime po njemu, a njen latinski naziv je Daptolestes leei.

Loki, gospodar nepodopština koji se pojavljuje u seriji Marvel Cinematic Universe, američkoj medijskoj franšizi, najveći je negativac. Njegova muha nosi znanstveni naziv Daptolestes illusiolautus.

Na popisu imena novootkrivenih vrsta muha našlo se i ono Marvelova lika koji nastoji spasiti Zemlju od zlih sila - Thora. Njen znanstveni naziv je Daptolestes bronteflavu, a naziv je dobila jer njene zlatne i svijetlo smeđe boje na tijelu podsjećaju na Thorovu plavu kosu i zlatne crte na njegovoj odori.

I premda se izbor imena za neku novu biljnu ili životinjsku vrstu može činiti zabavnim, stručnjakinja za pčele i ose, Juanita Rodriguez kaže da je taj posao od velikog značaja i za naš svakodnevni život.

Otkrili i potencijalan lijek za Alzheimer i epilepsiju?

"Otkrili smo novu vrstu osolikih pauka koje ovog ljeta pronalazimo samo na područjima koja nisu zahvatili požari niskog raslinja, pa ćemo uspjeti pratiti njihov oporavak", rekla je Rodriguez, dodavši da bi otrov što ga proizvodi ovaj insekt mogao biti koristan u liječenju Alzheimerove bolesti i epilepsije.

Imenovanje vrsta omogućuje znanstvenicima malo zabave, ali pažljiv proces je od vitalnog značaja za istraživače, konzervatore i druge vrste stručnjaka. Sposobnost prepoznavanja i razlikovanja vrsta omogućava im da nauče više o njima i da pomognu u spašavanju njihovih života.

U pošiljci šparoga pronađen novi štetnik koji prijeti europskim poljoprivrednicima?

Dr. Bryan Lessard kaže da je znanosti poznata tek četvrtina australskih insekata te pojašnjava da dodjeljivanjem imena što većem broju životinjskih i biljnih vrsta istodobno bolje upoznaju njihove supermoći.

Ostaje tek nadati se da ovi kukci neće biti prepoznati kao novi štetnici u poljoprivredi pa i biti uveženi na europski kontinent. 

Foto: Flickr licenca CC, Flickr/Simon Grove


Tagovi

Nazivi kukaca CSIRO Stan Lee Marvelovi stripovi


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.