• Elasmopalpus lignosellus
  • 13.08.2020. 15:00

U pošiljci šparoga pronađen novi štetnik koji prijeti europskim poljoprivrednicima?

Elasmopalpus lignosellus je iz Perua pristigao u Veliku Britaniju i Irsku u pošiljci šparoga, a njegova je kontrola važna jer se hrani velikim brojem kultiviranog bilja - od žitarica do povrća.

Foto: Jumpstory
  • 212
  • 18
  • 0

Štetnik iz Amerike, latinskog naziva Elasmopalpus lignosellus pronađen je tijekom transporta šparoga koje su u Veliku Britaniju i Irsku uvezene iz Perua, javlja eppo. Riječ je o polifagu koji se hrani velikim brojem kultiviranog bilja.

Hrani se velikim brojem biljaka

Ovaj je kukac moljac iz porodice Lepidoptera, a može napasti nekoliko ekonomski važnih kultura kao što su žitarice i mahunarke. Tako se ovaj štetnik hrani širokim rasponom kultura: šećernom repom, kukuruzom, grahom, ječmom, pšenicom, zobi, rajčicom, grahom, graškom i mnogim drugim. Također, javlja se i na divljim vrstama biljaka.

Oštećenja uzrokuju njegove ličinke koje se hrane i ulaze u stabljike biljaka domaćina. One obično napadaju stabljike u bazalnom dijelu ili neposredno ispod površine tla. 

Upozorenje jer se širi trgovinom

Ovaj štetnik ima nekoliko generacija godišnje, a u SAD-u je to 3 do 4. Elasmopalpus lignosellus je ondje aktivan od lipnja do studenog, a prilagođen je pješčanim tlima ali i vrućim i suhim klimatskim uvjetima.

Novi štetnik prijeti vinogradima i voćnjacima - već je u Europi?

Iako odrasli moljci mogu letjeti, nema podataka o daljini njihovog leta. Štetnik se širi sadnim materijalom, a osim toga može se naći, primjerice, u stabljikama ili mahunama ubranog povrća ali i rezanom cvijeću i granama.

Kako piše farmer.pl, insekt je pronađen u čak 17 pošiljaka ubranih šparoga koje se uvoze iz Perua u Veliku Britaniju i u 2 pošiljke koje su se uvezle u Irsku.

Važno je na vrijeme suzbiti i zaustaviti njegovo širenje jer bi u suprotnom mogao postati štetnik raznog kultiviranog bilja u Europi. Stoga ga je Europska i mediteranska organizacija za zaštitu bilja (EPPO) na zahtjev Ujedinjenog kraljevstva uvstila na svoju listu invazivnih vrsta.


Tagovi

Elasmopalpus lignosellus Novi štetnik Šparoge Uvoz


Autorica

Martina Popić

Martina je magistrica agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jutros sam za Agroklub pripremao materijal za zanimljivu reportažu o jednom od najljepših pašnjaka n... Pročitaj cijelu bilješku »