Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Elasmopalpus lignosellus
  • 13.08.2020. 15:00

U pošiljci šparoga pronađen novi štetnik koji prijeti europskim poljoprivrednicima?

Elasmopalpus lignosellus je iz Perua pristigao u Veliku Britaniju i Irsku u pošiljci šparoga, a njegova je kontrola važna jer se hrani velikim brojem kultiviranog bilja - od žitarica do povrća.

Foto: Jumpstory
  • 261
  • 80
  • 0

Štetnik iz Amerike, latinskog naziva Elasmopalpus lignosellus pronađen je tijekom transporta šparoga koje su u Veliku Britaniju i Irsku uvezene iz Perua, javlja eppo. Riječ je o polifagu koji se hrani velikim brojem kultiviranog bilja.

Hrani se velikim brojem biljaka

Ovaj je kukac moljac iz porodice Lepidoptera, a može napasti nekoliko ekonomski važnih kultura kao što su žitarice i mahunarke. Tako se ovaj štetnik hrani širokim rasponom kultura: šećernom repom, kukuruzom, grahom, ječmom, pšenicom, zobi, rajčicom, grahom, graškom i mnogim drugim. Također, javlja se i na divljim vrstama biljaka.

Oštećenja uzrokuju njegove ličinke koje se hrane i ulaze u stabljike biljaka domaćina. One obično napadaju stabljike u bazalnom dijelu ili neposredno ispod površine tla. 

Upozorenje jer se širi trgovinom

Ovaj štetnik ima nekoliko generacija godišnje, a u SAD-u je to 3 do 4. Elasmopalpus lignosellus je ondje aktivan od lipnja do studenog, a prilagođen je pješčanim tlima ali i vrućim i suhim klimatskim uvjetima.

Novi štetnik prijeti vinogradima i voćnjacima - već je u Europi?

Iako odrasli moljci mogu letjeti, nema podataka o daljini njihovog leta. Štetnik se širi sadnim materijalom, a osim toga može se naći, primjerice, u stabljikama ili mahunama ubranog povrća ali i rezanom cvijeću i granama.

Kako piše farmer.pl, insekt je pronađen u čak 17 pošiljaka ubranih šparoga koje se uvoze iz Perua u Veliku Britaniju i u 2 pošiljke koje su se uvezle u Irsku.

Važno je na vrijeme suzbiti i zaustaviti njegovo širenje jer bi u suprotnom mogao postati štetnik raznog kultiviranog bilja u Europi. Stoga ga je Europska i mediteranska organizacija za zaštitu bilja (EPPO) na zahtjev Ujedinjenog kraljevstva uvstila na svoju listu invazivnih vrsta.


Tagovi

Elasmopalpus lignosellus Novi štetnik Šparoge Uvoz


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Još jedan vinski gulaš. Red crvenog luka, juneći močing, malo začina i par litara vina. Nešto se i popilo kroz sate bdijenja iznad kotlića. Taktiziranje na temu ‘glad je najbolji začin’ još je jednom polučilo uspjeh 🍷😎