Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poplave
  • 12.12.2022. 13:30

Teška godina: Nakon mraza, suše i tuče, poljoprivrednici zbrajaju i štete od poplava

Poplavljen je bio i dio voćnjaka sa starim sortama našeg kolege i poznatog voćara Vjeke Hudolina. Voda je prijetila i pčelinjaku.

Foto: Željko Hladika/PIXSELL
  • 136
  • 7
  • 0

Mraz, suša, orkansko nevrijeme, tuča i na kraju godine - poplava! Nema što nije ove godine pogodilo naše poljoprivrednike koji gotovo iz mjeseca u mjesec zbrajaju nove štete. 

Tako je i u Donjim Bogićevcima kod Nove Gradiške, u voćnjaku našeg kolege Vjekoslava Hudolina, zaljubljenika i čuvara starih sorti, kojemu su obilne padaline jučer poplavile dio nasada, ali ugrozile i pčelinjak. 

"Srećom, voda se dosta brzo povukla pa većih šteta nema", kaže nam danas opisujući da je pala ogromna količina kiše koja se slila s brda. 

Sreća u nesreći jer samo prije nekoliko mjeseci, točnije u rujnu, olujno nevrijeme protunjalo mu je voćnjakom i za sobom ostavilo 80-ak polomljenih stabala. Nažalost, i brijni drugi poljoprivrednici bilježe nove štete. 

Ima li kraja štetama? Olujno nevrijeme s tučom poharalo novogradiško i kutinsko područje

Kako javljaju iz Hrvatske vatrogasne zajednice, povećan broj intervencija uslijed kišnih oborina i podizanja vodostaja rijeka bilježi se u nekoliko županija. Najteža je situacija na području Sisačko-moslavačke županije, posebno na području Hrvatske Kostajnice zbog podizanja vodostaja rijeke Une, gdje je ukupno angažirano oko 250 vatrogasaca sa 80 vozila.

"Većim dijelom se radi o ispumpavanju vode iz poplavljenih objekata i bunara te o postavljanju vreća s pijeskom radi izrade nasipa. Vatrogasci su ujedno izvlačili vozila iz vode, uklanjali stabla s prometnica i električnih stupova te radili izvide radi praćenja vodostaja rijeka", navode iz HVZ-a. 

Poplavljen dio voćnjaka (Foto: V. Hudolin)

Vatrogasni zapovjednik Sisačko-moslavačke županije, Marijo Paluh, rekao je da se situacija smiruje te da na području Hrvatske Kostajnice dežuraju samo domicilne vatrogasne snage, a za petrinjsko područje 30-ak vatrogasaca s pripadnicima Hrvatske vojske radi pripremne radnje za izradu zečjih nasipa (naslovna fotografija u selu Nova Drenčina). 

Na području Zagrebačke županije odrađeno je 15 tehničkih intervencija, a većim se dijelom radi o ispumpavanju vode iz poplavljenih objekata i dvorišta, uklanjanju stabala sa prometnica, izvida o vodostaju te prijevoz vatrogasnih pumpi i opreme radi ispomoći u Sisačko-moslavačkoj županiji. 

U Varaždinskoj županiji kao posljedica jakog vjetra i obilne kiše zabilježeno je 8 intervencija koje uključuju uklanjanje stabala sa prometnica, igrališta, žica i objekata te jednom ispumpavanju vode iz poplavljenog objekata. U Bjelovarsko-bilogorskoj najviše je intervencija zabilježeno na području Garešnice i Grubišnog Polja kao posljedica podizanja vodostaja rijeke Garešnice. 

Na području Karlovačke županije zbog podizanja vodostaja rijeka imali su 11 odrađenih tehničkih intervencija, a ukupno 46 kao posljedica obilnih padalina bilježi se i na području Brodsko-posavske, Požeško-slavonske županije i Grada Zagreba.


Tagovi

Poplava Štete Poplavljen voćnjak


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]