Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poplave
  • 12.12.2022. 13:30

Teška godina: Nakon mraza, suše i tuče, poljoprivrednici zbrajaju i štete od poplava

Poplavljen je bio i dio voćnjaka sa starim sortama našeg kolege i poznatog voćara Vjeke Hudolina. Voda je prijetila i pčelinjaku.

Foto: Željko Hladika/PIXSELL
  • 137
  • 7
  • 0

Mraz, suša, orkansko nevrijeme, tuča i na kraju godine - poplava! Nema što nije ove godine pogodilo naše poljoprivrednike koji gotovo iz mjeseca u mjesec zbrajaju nove štete. 

Tako je i u Donjim Bogićevcima kod Nove Gradiške, u voćnjaku našeg kolege Vjekoslava Hudolina, zaljubljenika i čuvara starih sorti, kojemu su obilne padaline jučer poplavile dio nasada, ali ugrozile i pčelinjak. 

"Srećom, voda se dosta brzo povukla pa većih šteta nema", kaže nam danas opisujući da je pala ogromna količina kiše koja se slila s brda. 

Sreća u nesreći jer samo prije nekoliko mjeseci, točnije u rujnu, olujno nevrijeme protunjalo mu je voćnjakom i za sobom ostavilo 80-ak polomljenih stabala. Nažalost, i brijni drugi poljoprivrednici bilježe nove štete. 

Ima li kraja štetama? Olujno nevrijeme s tučom poharalo novogradiško i kutinsko područje

Kako javljaju iz Hrvatske vatrogasne zajednice, povećan broj intervencija uslijed kišnih oborina i podizanja vodostaja rijeka bilježi se u nekoliko županija. Najteža je situacija na području Sisačko-moslavačke županije, posebno na području Hrvatske Kostajnice zbog podizanja vodostaja rijeke Une, gdje je ukupno angažirano oko 250 vatrogasaca sa 80 vozila.

"Većim dijelom se radi o ispumpavanju vode iz poplavljenih objekata i bunara te o postavljanju vreća s pijeskom radi izrade nasipa. Vatrogasci su ujedno izvlačili vozila iz vode, uklanjali stabla s prometnica i električnih stupova te radili izvide radi praćenja vodostaja rijeka", navode iz HVZ-a. 

Poplavljen dio voćnjaka (Foto: V. Hudolin)

Vatrogasni zapovjednik Sisačko-moslavačke županije, Marijo Paluh, rekao je da se situacija smiruje te da na području Hrvatske Kostajnice dežuraju samo domicilne vatrogasne snage, a za petrinjsko područje 30-ak vatrogasaca s pripadnicima Hrvatske vojske radi pripremne radnje za izradu zečjih nasipa (naslovna fotografija u selu Nova Drenčina). 

Na području Zagrebačke županije odrađeno je 15 tehničkih intervencija, a većim se dijelom radi o ispumpavanju vode iz poplavljenih objekata i dvorišta, uklanjanju stabala sa prometnica, izvida o vodostaju te prijevoz vatrogasnih pumpi i opreme radi ispomoći u Sisačko-moslavačkoj županiji. 

U Varaždinskoj županiji kao posljedica jakog vjetra i obilne kiše zabilježeno je 8 intervencija koje uključuju uklanjanje stabala sa prometnica, igrališta, žica i objekata te jednom ispumpavanju vode iz poplavljenog objekata. U Bjelovarsko-bilogorskoj najviše je intervencija zabilježeno na području Garešnice i Grubišnog Polja kao posljedica podizanja vodostaja rijeke Garešnice. 

Na području Karlovačke županije zbog podizanja vodostaja rijeka imali su 11 odrađenih tehničkih intervencija, a ukupno 46 kao posljedica obilnih padalina bilježi se i na području Brodsko-posavske, Požeško-slavonske županije i Grada Zagreba.


Tagovi

Poplava Štete Poplavljen voćnjak


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako smo obilježili današnji Svjetski dan zaštite okoliša? Tako što smo spasili dvije vjetruše, dva poletarca ispala iz gnijezda. Bilo je preskakanja ograda, uključio se i župnik Crkve sv. L.B.Mandića, a po vjetrušice je došao rendžer iz Ko... Više [+]