Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica
  • 24.06.2014. 11:00

Tenzije u Iraku uzokovale porast cijena biljnog ulja

Prognoze u SAD-u nisu sjajne pa bi tako Europa u idućoj sezoni mogla preuzeti vodeće mjesto svjetske izvoznice pšenice.

Foto: depositphotos.com, devision
  • 415
  • 66
  • 0

EU - vodeća svjetska izvoznica pšenice

Kiša izgleda ne predstavlja problem samo kod nas ovih dana. Teške oborine diljem SAD-a podižu zabrinutost proizvođača, kako zbog kvalitete usjeva, tako i zbog odgode žetve. Vremenske prognoze predviđaju da će se kiša nastaviti i u nadolazećem tjednu, tako da postoji i mogućnost od poplava.

Institucija za analizu tržišta žitarica, Stratégie grains, procjenjuje da će se europski prinos pšenice povećati za 2 Mt na 139.4 Mt, s obzirom na to da dobra vremenska prognoza stvara povoljne uzgojne uvjete. Jedino bi u Španjolskoj, zbog izrazito suhog vremena, prinosi od žetve mogli biti manji.

Europa bi u idućoj sezoni mogla preuzeti vodeće mjesto od SAD-a, trenutne vodeće svjetske izvoznice pšenice. Američko Ministarstvo poljoprivrede predviđa da će EU izvoz biti za 2.8 Mt iznad američkog izvoza od 25.2 Mt. Čak je i Egipat, kao najveći svjetski uvoznik pšenice, u zadnje vrijeme primarno uvozio iz Rumunjske i Rusije.

Tržište uljarica

Dok ishodi za iduću sezonu proizvodnje uljarica ostaju nepromijenjeni (sa cijenom u padu), cijena biljnog ulja raste sa porastom cijene nafte.

Prema posljednjim izvještajima, pad uroda soje u Americi stao je na 3.51 Mt, što je za 2.9 % niže nego u travnju, ali i dalje 5.1% više nego prošle sezone. Pojačani pad, ali i pojačani izvoz soje ove sezone, ponukao je prognoze da će proizvodnja soje ove sezone biti veća od 89.5 Mt koje je procijenilo američko Ministarstvo poljoprivrede. No unatoč tomu, dionice dobro stoje, a idući kvartalni izvještaj Ministarstva pokazati će stvarnu sliku situacije.

Dobri vremenski uvjeti diljem EU donose pozitivne ishode u pogledu uzgoja uljane repice. U posljednjem izvještaju EU komisije, urod repice porastao je na 3.21 t/ha, od posljednje procjene od 3.12 t/ha, što predstavlja godišnji porast u iznosu od 3.7%.

Porast cijene nafte i biljnog ulja

Tenzije u Iraku, koje su već drugi tjedan za redom donijele veće cijene nafte, i suho vrijeme u Maleziji, na usjevima za proizvodnju palminog ulja, dovele su do porasta cijena biljnog ulja. Palmino ulje je inače najjeftinije biljno ulje pa tako, kada njegova cijena naraste, druga biljna ulja kupcu djeluju privlačnije (sojino ulje, ulje repice). Mogućnost povećane potražnje tada uzrokuje porast cijena i drugih ulja pa se tako cijene kasnije izjednače.

Pojašnjenje iskazanih veličina:
• * 1 Kt = 1.000 t
• **1 Mt = 1.000.000 t
• *** 1 Mha = 1.000.000 ha

Foto: depositphotos.com, devision


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Svjetsko tržište Uljarice Žitarice Žetva Poplave Egipat Strategie grains Cijena nafte Biljno ulje Irak Uljana repica

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]