Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plodnost tla
  • 04.02.2023. 15:00

Tekuća glina, biougljen i ličinke muha za veću plodnost zemljišta

Suša, vremenske prilike i ljudske aktivnosti smanjuju plodnost zemljišta. Stoga treba tražiti nova rješenja

Foto: Depositphotos/TaraPatta/Facebook/Desert Control
  • 207
  • 36
  • 0

Ekstremne vremenske prilike i ljudske aktivnosti sve više uništavaju zemljište. Brojni istraživači i znanstvenici rade na različitim tehnikama poboljšanja.

Dugo vremena se smatralo da manja obrada i sjetva van sezone doprinose očuvanju, ali se to pokazalo neadekvatnim u uvjetima suše, poplave i ekstremnih temperatura. Sve izraženija erozija smanjuje plodnost što može dovesti do 10 posto gubitaka u svjetskoj proizvodnji usjeva do 2050. godine, prema Organizaciji za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija.

Za nastale probleme stvoreno je puno inovativnih rješenja koja mogu dopuniti tradicionalne načine. Brojne tvrtke već rade na nekemijskim načinima dodavanja hranjivih sastojaka usjevima kao što su mikrobi. Proizvodi koji imaju za cilj regeneraciju poljoprivrednog zemljišta idu dalje. Nova rješenja osim što osiguravaju hraniva, poboljšavaju vodni kapacitet zemljišta te imaju sposobnost smanjiti potrebne količine gnojiva, piše Reuters

Tekuća glina u pustinjskom pijesku

U kalifornijsku pustinju ubrizgava se tekuća glina kako bi vezala vlagu. 

Naime, norveška kompanija "Desert Control" je potrošila 18 godina i 25 milijuna dolara razvijajući tekuću glinu za jačanje zemljišta i vezanje hraniva i vode. Podaci iz prošle godine su pokazali da je glavica rimske salate bila veća od 21 do 53 posto u odnosu na netretirano zemljište.

Biljni ugljen za plodnije zemljište

U stakleniku, u Novoj Škotskoj, kanadska znanstvenica Vicky Levesque dodaje biougljen kako bi pomogla jabukama da bolje rastu. Biougljen je umjetno sredstvo stvoreno po uzoru na izuzetno plodne dijelove amazonske prašume zvane "Dark Earths" koje su nastale tijekom vremena kao nusprodukt razlaganja, raspadanja životinja i stajnjaka.

Stvoreno sredstvo djeluje na jačanju zemljišta, veže ugljik i ponaša se kao spužva za vodu. Levesque je svoje istraživanje započela 2012. godine. Tretirano glineno zemljište emitira drastično manje dušičnog oksida, pogodujući atmosferi i zadržavajući više ugljika u zemlji gdje može potaknuti rast biljaka. Neke vrste biougljena povećale su prinose rajčica u stakleniku i slatke paprike za 32 posto odnosno 54 posto, a potrošeno je manje gnojiva.

Gnojivo od ličinke muhe

Malezijska tvrtka stvorila je "Soil conditioner" od izmeta i ljuske ličinke crne vojničke muhe, koji je u istraživanjima doveo do povećanja organske tvari od 12 posto. 

Kompanija je 2015. počela prodaju i mjesečno u prosjeku distribuiraju 200 tona. Poljoprivrednici ovo vrijedno gnojivo koje potječe od ličinki primjenjuju za lisnato povrće, krastavce i voće. Količine su za sada premale da bi zainteresirale svjetsko tržište.


Tagovi

Plodnost zemljišta Uništavanje zemljišta Vicky Levesque Dark Earths Biougljen Tekuća glina Crna vojnička muha


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.