Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žene na selu
  • 12.11.2016. 15:00

Tek 30% OPG-ova u EU vode žene!

Uvjeti života na selu se razlikuju između država članica, no tipično za većinu ruralnih sredina jest da nemaju adekvatnu društvenu, socijalnu i komunalnu infrastrukturu, kao niti usluge koje su nužne za normalno funkcioniranje svakodnevnog života.

Foto: Goodluz/bigstockphoto.com
  • 2.880
  • 408
  • 0

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir predstavila je na zajedničkoj sjednici Odbora za ženska prava i ravnopravnost spolova i Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta u Bruxellesu Izvješće o ženama i njihovoj ulozi u ruralnom prostoru.

Na izvješću je radila zajedno s zastupnicom Mariom Lidiom Senra Rodriguez, javljaju iz ureda zastupnice.

Petir je istaknula da se uvjeti života na selu razlikuju između država članica, no tipično za većinu ruralnih sredina jest da nemaju adekvatnu društvenu, socijalnu i komunalnu infrastrukturu kao niti usluge koje su nužne za normalno funkcioniranje svakodnevnog života.

Potprogram za poljoprivrednice

"Nedostatak osnovnih uvjeta na selu, kao i kriza u poljoprivredi razlog su odlaska mladih sa sela što ima direktan utjecaj na provođenje poljoprivredne politike i smanjuje potencijal ruralnih područja", rekla je zastupnica Petir. Dodala je da su obiteljska poljoprivredna gospodarstva glavni nositelji poljoprivredne proizvodnje, a da svega s oko 30% njih upravljaju žene te je stoga pozvala na korištenje instrumenta iz Europskog fonda ruralnog razvoja koji omogućuje da se uvede potprogram za žene poljoprivrednice, što niti jedna država članica do sada nije učinila.

Traži bolje životne i radne uvjete za žene

Upozorila je kako žene na selu nisu homogena skupina, već se bave različitim aktivnostima te uz to brinu i o obitelji, mladim i starim članovima, a taj njihov rad je nerijetko nevidljiv, što se odražava i na njihova socijalna prava, stoga je Petir stava da države članice trebaju u potpunosti provesti postojeće zakonodavne akte kako bi se izbjeglo nejednako postupanje i diskriminacija žena.

Značajan broj žena na selu nema zdravstveno i mirovinsko osiguranje, nema plaćeni porodiljni dopust, nema mirovinu, a ako je i ima onda je bitno niža od mirovine muškarca, dok gotovo 50% ruralnih žena ne ide na godišnji odmor i nema dovoljno instrumenata kako bi uskladilo privatni i poslovni život.

Istaknula je da je važno da države članice osiguraju potpunu informaciju o instrumentima financiranja koji su ženama u ruralnom području na raspolaganju kroz europske fondove kako bi se uspostavili bolji životni i radni uvjeti za njih, uključujući i pristup obrazovanju te povoljnim kreditima za poduzetnice i nositeljice obiteljskih gospodarstava.

Foto: Goodluz/bigstockphoto.com


Tagovi

Petir Žene Selo OPG Nositeljice Financiranje


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić