Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prijevara
  • 01.07.2019. 16:30

Talijanska policija traga za Srbinom koji je u EU izvozio otrovni sok od jabuke

Talijanska policija traga za srpskim državljaninom i vlasnikom firme za proizvodnju sokova koji je osumnjičen da je kao član organizirane kriminalne skupine izvozio iz Srbije koncentrirani sok od otrovnih jabuka, a koji je na tržište EU plasiran kao ekološki.

Foto: Bigstockphoto/hansenn
  • 1.058
  • 232
  • 0

Talijanski mediji navode da je velika međunarodna prevara u trgovini ekološkim proizvodima, u kojoj je sudjelovala i jedna srpska firma, otkrivena u Italiji, zbog čega je iza rešetaka završilo osam osoba. Policija i dalje traga za još jednim Srbinom.

Zaplijenjena je i imovina u vrijednosti od 6,5 milijuna eura i proizvodi u vrijednosti od 4,8 milijuna eura. 

Sok od otrovnih jabuka izvozili kao ekološki 

Koncentrirani sok od otrovnih jabuka, a koji je bio namijenjen tržištu džemova i marmelada u Europskoj uniji, proizveden je u Srbiji, odakle se lažno izvozio kao ekološki. Sok je sadržao otrovne i štetne tvari, a u nekim slučajevima i visoku koncentraciju patogena.

Tužiteljstvo u Pissi je otkrilo prevaru, dok su na čelu organizirane prevarantske skupine bila dvojica poduzetnika iz tog grada, koji u svom vlasništvu imaju i jedan nogometni klub.

Jedan od članova grupe je Srbin, koji je kako prenosi Ilfattoquotidiano.it tijesno surađivao s dvojicom Talijana koji su mu izdavali lažne certifikate kako bi proizvod plasirao na tržište EU.

Presreli kamion s 30 tona koncentrata 

Inspektori tamošnjeg ministarstva za poljoprivredu presreli su kamion s 30 tona koncentrata i analizom uzoraka utvrđeno je da sadrži otrovni i vrlo opasni patulin. Prisutnost ovih toksičnih čestica je, umjesto dozvoljenih 50 mikrograma po kilogramu bila nevjerojatnih 7.000 po kilogramu!

Talijanski mediji navode da vlasnika firme iz Srbije, koji je izvozio opasni koncentrat, do sada nije uhićen jer su srpske vlasti odbile surađivati. Nalog za pritvaranje navodno nije proveden od strane Srbije, i on se i dalje nalazi na slobodi.


Izvori

Ilfattoquotidiano


Tagovi

Sok od jabuke Otrovne jabuke Patogen Tužiteljstvo u Pissi Perfect fruits


Autorica

Slađana Aničić

Više [+]

Diplomirana profesorica književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]