Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 23.12.2013. 07:35

Svjetsko tržište žitarica u porastu

Stručnjaci predviđaju za 2014. – doći će do povećanja proizvodnje pšenice, uljarica i soje, kako na europskom tako i na svjetskom tržištu

  • 705
  • 69
  • 0

Podaci za ovu godinu, koja je polako na izmaku, govore da je na britanskom tržištu ove sezone došlo do povećanja potrošnje domaće proizvedene pšenice. Prvenstveno je to zbog poboljšanja u njezinoj kvaliteti, ali i djelomično zbog činjenice da su potrošene uvezene zalihe.

Kanada i Australija povećale su svoju proizvodnju pšenice i ječma, dok je Južna Amerika na dobrom putu prema rekordnoj proizvodnji soje.

Pšenica

Cijena pšenice na svjetskom tržištu poprilično je stabilna, uz manje prošlotjedne oscilacije. U Velikoj Britaniji, tona pšenica ovog mjeseca iznosila je 210 eura. Iako generalno, nove proizvodne procjene iz Kanade i Australije, koje ukazuju na povećanje količine pšenice namjenjene izvozu, stvaraju pritisak na snižavanje globalnih cijena.

Ne samo da povećanje količine pšenice proizvedene u Kanadi, namjenjene sjevernoameričkim zemljama, na 37.5 Mt potvrđuje rekordan prinos, nego je to za 4.5 Mt iznad svih jesenskih procjena.

U odnosu na prošlu godinu, prinos za 2013. godinu viši je za 38%. Porasla je globala potražnja za njemačkom pšenicom, koja stoji kao vrlo kvalitetna.

Isto tako, Australska vlada povećala je svoje procjene o proizvodnji pšenice i ječma usljed povoljnih uvjeta. Procjenjuje se da je ukupan prinos pšenice u Australiji za 41% viši u odnosu na prošlu godinu. Očekuje se da će takav povećani prinos zadovoljiti dio potražnje iz Kine.

Tržište uljarica

Najnoviji podaci sa australskog tržišta uljarica za 2013./2014. godinu ukazuju na pad proizvodnje od 15% u odnosu na prethodnu godinu. Unatoč tome, uljana repica i dalje će ostati treći najveći australski usjev. Detaljnije, proizvodnja uljane repice u prosincu vrti se oko 3.41 Mt, što je neznatno poboljšanje u odnosu na rujan, kada je proizvodnja iznosila 3.3 Mt.

Statistike sa kanadskog tržišta ukazuju na novu rekordnu proizvodnju uljane repice, preciznije 18 Mt, što je povećanje obujma prozivodnje za 29%. Štoviše, proizvodnja je premašila sva očekivanja.

Što se tiče europskog tržišta uljarica, predviđa se da će proizvodnja uljane repice u EU u 2014. godini porasti za 2%. Iako će, prema procjenama, biti zasađeno na 1,1% manje površina, usljed viših prinosa doći će do navedenog povećanja proizvodnje od 2%.

Velika Britanija zasadit će za 4% manje površina u odnosu na ovu godinu. Unatoč tome, procjenjuje se da će doći do višeg prosječnog prinosa što će u konačnici rezultirati rastom proizvodnje od 10%.

Povoljni klimatski uvjeti u Argentini i Brazilu podržavaju procjene o rekordnom prinosu soje, koji će se ove godine ostvariti u obje zemlje. Predviđa se da će proizvodnja soje u Brazilu dosegnuti 88.7 Mt, dok će u Argentini iznositi 55.3Mt. To bi za Brazil predstavljalo blagi rast od 0,8%, dok bi za Argentinu to značilo porast od 3,4%.

Photo: freepik.com


Povezane biljne vrste

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Tagovi

Tržište žitarica Pšenica Soja Uljana repica Kanada Australija Ječam


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.