Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz iz Rusije
  • 04.04.2023. 15:00

Svjetski trgovci žitaricama povlače se iz Rusije - što to znači za globalnu opskrbu hranom?

Tri vodeća svjetska trgovca žitaricama od 1. srpnja prestaju s izvozom iz Rusije. Kakav će to geopolitički utjecaj imati za tu zemlju?

Foto: Depositphotos/MariBaben
  • 1.949
  • 119
  • 0

Još jedan od vodećih svjetskih trgovaca žitaricama, francuski Louis Dreyfus Company (LDC) prestat će izvoziti žitarice iz Rusije od 1. srpnja 2023., stoji u priopćenju objavljenom na njihovim službenim stranicama. 

LDC svoju odluku objašnjava činjenicom da problemi s izvozom i dalje rastu. Tvrtka razmatra i opcije za prijenos svog postojećeg poslovanja u Rusiji na nove vlasnike.

Naglašavaju da će nastaviti svoje aktivnosti u toj zemlji dok se proces ne dovrši u skladu sa svim primjenjivim zakonima i propisima.

Ministarstvo poljoprivrede Ruske Federacije potvrdilo je primitak zahtjeva od Louis Dreyfus Vostok LLC, podružnice LDC-a u toj zemlji. Treba napomenuti da je u 8 mjeseci 2022/23 MY (srpanj-veljača) Louis Dreyfus zauzeo deseto mjesto na ljestvici ruskih izvoznika žitarica.

Ranije su još dva globalna trgovca žitaricama - nizozemski Cargill i američka Viterra - službeno objavili planove za napuštanje ovog tržišta od 1. srpnja 2023. Osim toga, i tvrtka ADM razmatra tu mogućnost. 

Njihovo povlačenje će ojačati geopolitički utjecaj Ruske Federacije i povećati njezinu dobit, objavio je 1. travnja Bloomberg, misleći na Cargill i Viterru.

Procjenjuju da na taj način izvoz ove robe ostaje uglavnom u rukama domaćih i državnih tvrtki, čime se povećava rizik globalne opskrbe hranom

"To znači da će Rusiji biti lakše koristiti izvoz žitarica kao instrument geopolitičkog utjecaja", navodi Bloomberg, napominjući da su zemlje Bliskog istoka i Afrike glavni kupci hrane iz te zemlje. 


Tagovi

Izvoz žitarica Rusija Ruske žitarice Cargill Viterra Louis Dreyfus Company Tržište žitarica


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Rusija bilježi rekord u proizvodnji suncokretovog ulja - što je s izvozom?

Proizvodnja suncokretovog ulja u Rusiji mogla bi u sezoni 2023./24. porasti na rekordno visoku razinu u odnosu na posljednje godine. Očekuje se 7,55 milijuna tona, što će...

Više [+]