Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HAPIH
  • 20.10.2020. 12:00

Svjetski je dan jabuka - zašto jesti one proizvedene u Hrvatskoj?

Jeste li znali da je u 2019. godini, ukupno u Hrvatskoj proizvedeno 68 tisuća tona jabuka i da se tom proizvodnjom bavi 19.210 gospodarstava? Znate li tko je najveći svjetski proizvođač?

Foto: Depositphotos/alex.wolf
  • 348
  • 51
  • 0

Danas se diljem svijeta obilježava Dan jabuka. Jeste li znali da svjetska proizvodnja ovog voća iznosi oko 70 milijuna tona? Najveći proizvođači su Kina s 44 milijuna tona, zatim zemlje EU s oko 10,7 mil. t, SAD s 4,7 mil. t, Turska s 2,8 i Indija s 2,3 milijuna tona. Kada gledamo unutar EU, prednjači Poljska s 2,9 milijuna tona, Italija s 2,1, Francuska s 1,4 milijuna tona te Njemačka s 990.000 t i Španjolska s 550 tisuća tona. 

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu kreirala je analizu o površinama, proizvodnji, starosti, sortimentu kao i broju gospodarstava koji se bave njezinim uzgojem, na razini Republike Hrvatske. Analiza je pokazala da se od ukupnih 30.500 hektara površina pod voćem, jabuka nalazi na 5.100 hektara (ARKOD). 

Idared je najzastupljenija sorta jabuka u Hrvatskoj

Dodaju kako je u 2019. godini, ukupno u Hrvatskoj proizvedeno 68 tisuća tona jabuka. Tom se proizvodnjom bavi 19.210 gospodarstava, a od ukupnog broja, čak je 17.491 gospodarstvo ispod jednog hektara. 

Analizom strukture sortimenta, u našoj je zemlji najzastupljenija sorta idared (33%), golden delicious (13%), jonagold (9%), gala (7%), grany smith (5%) i ostale koje čine 35%. Jednostavan pregled sorti jabuka s njihovim karakteristikama možete pogledati u dokumentu ispod teksta.

"Najviše površina pod ovim voćem nalazi se u Osječko-baranjskoj županiji. Njihov sortiment odudara od prosječne zastupljenosti sorata u EU, ali se i mijenja i prilagođava ekološkim i tržišnim uvjetima", objavili su iz HAPIH-a.

Bogata vitaminom C, a malo kalorija 

Jabuka se smatra jednom od najzdravijih voćnih vrsta pa zato i ne čudi što ju se naziva "kraljicom voća". Poznato je da se njezinim svakodnevnim konzumiranjem može spriječiti pojava mnogih zdravstvenih poteškoća i oboljenja.

Jednostavan pregled sorti jabuka s njihovim karakteristikama možete pogledati u dokumentu ispod teksta.

Voćka srednje veličine ima tek oko 95 kalorija i bogata je naročito vitaminom C. Iako ima malo kalorija, daje osjećaj sitosti jer voćka srednje veličine sadrži oko 4 grama vlakana, što je 10-15% dnevnih potreba.

"Ona je prava mala riznica sastojaka koji pozitivno utječu na naš organizam. Sadrži antioksidanse i pektin (vrsta vlakna) za koje se smatra da imaju koristan utjecaj na zdravlje srca. Brojna istraživanja pokazuju da jabuka dnevno smanjuje rizik od kardiovaskularnih i srčanih bolesti te da smanjuje rizik od moždanog udara. Antioksidansi u njoj sprečavaju oksidaciju LDL kolesterola", objavljuje HAPIH .

Zašto jesti domaće jabuke?

Hrvatska ima pogodne ekološke i klimatske uvjete za proizvodnju vrhunskih jabuka - obilje sunca, kvalitetna zemlja i okoliš koji nije zagađen prekomjernom uporabom zaštitnih kemijskih sredstava. Jabuka iz hrvatskog voćnjaka je zaista svježa. Radi kratkih transportnih puteva od voćnjaka do vašeg stola, one se beru u optimalnoj zrelosti.

Hrvatska jabuka dozrijeva na stablu, a ne u hladnjači. Transport iz obližnjeg voćnjaka ekološki ne opterećuje okoliš. Proizvodnja ovog voća u Hrvatskoj je strogo kontrolirana, a one se uzgajaju pod strogim fotosanitarnim pravilima i budnim okom nadležnih institucija, poručuju u Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu i Hrvatskoj voćarskoj zajednici te vam ovim putem žele sretan Svjetski dan jabuka.


Dokumenti


Tagovi

HAPIH Svjetski dan jabuka Hrvatske jabuke Sorte jabuka


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]