Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetski dan voda
  • 22.03.2017. 19:00

Svjetski dan voda: reciklirajmo otpadne vode!

Hrvatska je zemlja koja je bogata vodom. Po obnovljivim zalihama na trećem je mjestu u Europi i na 30. mjestu u svijetu.

Foto: pixabay.com
  • 1.415
  • 96
  • 0

Svjetski dan voda 22. ožujka proglašen je na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda 22. veljače 1993., s ciljem da se skrene pozornost cjelokupnoj javnosti na problem ograničenih vodnih resursa u svijetu.

Hrvatska je zemlja koja je bogata vodom. Po obnovljivim zalihama na trećem je mjestu u Europi i na 30. mjestu u svijetu. Rijeke se u Hrvatskoj nalaze na području crnomorskog i jadranskog sliva. Ukupna površina slijevnih područja u Hrvatskoj iznosi 5.653.800 ha, a dužina glavnih vodotoka je 6.620 kilometara.

Od jezera u Hrvatskoj najpoznatija su Crveno i Modro jezero kod Imotskoga, Plitvička jezera, Vransko jezero te jezera na području Kopačkog rita.

Jadransko more predstavlja naš najveći vodni resurs u Hrvatskoj. Površina Jadrana iznosi 138.595 km2, a volumen 34.997 km3.

Jedan od ograničavajućih čimbenika

Podzemne vode su smještene na vodonosnim područjima aluvijalnih naslaga, najčešće su blisko povezane s riječnim sustavima. Nejednoliko su raspodijeljene, ovisno o klimatskim uvjetima i geološkoj građi. Na područjima s dovoljno oborina podzemne vode su bogatije vodom i dobro se obnavljaju, a u sušnijim predjelima siromašnije su vodom i zalihe vode se teže obnavljaju. Smatra se da će u budućnosti podzemne vode biti važni izvori za opskrbu i ljudi i industrije.

Voda je svakako jedan od ograničavajućih čimbenika za uspješan uzgoj poljoprivrednih kultura. Nedostatak vode rezultira promjenama u mnogim fizikalno-kemijskim procesima u tlu i u biljci, što prvenstveno djeluje na smanjenje prinosa. Zbog toga je navodnjavanje preduvjet uspješnosti svake poljoprivredne proizvodnje.

Hrvatska bogata vodom

Hrvatska, zahvaljujući svojem geografskom položaju i osobinama svojega reljefa i klime, raspolaže znatnim količinama kvalitetne slatke vode, i to sa 45 milijardi m3 obnovljive slatke vode, ili 9.500 m3 po stanovniku, pa je u tom smislu u odnosu na druge zemlje bogata vodom.

Glavna tema ovogodišnjeg Svjetskog dana voda su otpadne vode, čime se naglašava važnost recikliranja otpadnih voda.

Foto: pixabay.com


Tagovi

Voda Jezero More


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer