Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prirodne katastrofe
  • 11.01.2021. 07:30

Svijet u 2020: Prirodne katastrofe nanijele štetu od 210 milijardi dolara

Klimatske promjene igrat će sve veću ulogu u prirodnim katastrofama. Vrijeme je za djelovanje, poručio je član uprave München Re, Torsten Jeworrek.

Foto: Depositphotos/predrag1
  • 172
  • 375
  • 0

I dok se Hrvatska još bori sa potresima i štete će se tek zbrajati, rekordan broj uragana, šumskih požara i poplava uzrokovanih klimatskim promjenama u prošloj je godini na svjetskoj razini nanio štete od 210 milijardi dolara, navodi se u izvješću reosiguravajuće tvrtke Munich Re.

Dvostruko više gubitaka nego 2019.

Šteta je samo u SAD-u iznosila 95 milijardi dolara, što je gotovo dvostruko više od gubitaka 2019. godine. Prema izvješću, kako prenosi cnbc, klimatske promjene uzrokuju sve češće i intenzivnije katastrofe poput oluja, toplinskih valova i šumskih požara nanoseći i ekonomske gubitke. 

Podaci govore i da je sezona uragana u toj zemlji bila itekako aktivna. Zabilježeno je rekordnih 30 oluja, više nego 2005. godine kada ih je zabilježeno 28. Osigurani su gubici porasli 44 posto, na 82 milijarde dolara.

Toplinski valovi i suša glavni su uzroci požara koji su lani na zapadu SAD-a izazvali 16 milijardi dolara štete.

Copernicus: Požari na Arktiku ovo ljeto postavili nove rekorde emisije CO2

"Gubici zbog prirodnih katastrofa u 2020. godini bili su znatno veći nego prethodne godine", rekao je član uprave München Re, Torsten Jeworrek.

Također, u izvješću su posebno istaknute poplave u Kini, kao pojedinačni događaj koji je prouzročio najveću štetu. Riječ je, naime, o 17 milijardi dolara, a osigurano je bilo samo dva posto tog iznosa. 

Klimatske promjene, dodao je Jeworrek, igrat će sve veću ulogu u prirodnim katastrofama. "Vrijeme je za djelovanje", naglasio je. 

Najtoplije desetljeće

Globalno gledajući, 2020. godina bila je u rangu s najtoplijom ikad zabilježenom - 2016. godinom označivši tako kraj najtoplijeg desetljeća, pokazuju najnoviji podaci Službe za klimatske promjene Copernicus

Dakle, ovo je bila šesta u nizu izuzetno toplih godina, počevši od 2015. Također ističu i da koncentracije CO 2 nastavljaju rasti do 2.3 ppm/godišnje dosežući maksimum od 413 ppm tijekom svibnja 2020.

Zanimljiv je i podatak da je 2020. bila 0.6°C toplija od standardnog referentnog razdoblja 1981-2010., što je približno 1,25°C iznad predindustrijskog razdoblja 1850-1900. Najveće temperaturno odstupanje od prosjeka 1981. - 2010. koncentrirano je nad Arktikom i sjevernim Sibirom i to za čak 6°C iznad prosjeka. 


Tagovi

Priodne katastrofe Štete Požari Poplave Uragani Copernicus


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]