Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Požari
  • 04.09.2020. 15:00

Copernicus: Požari na Arktiku ovo ljeto postavili nove rekorde emisije CO2

Znanstvenici su procijenili da su se ovogodišnje emisije CO2 iz požara na Arktičkom krugu povećale za nešto više od trećine u odnosu na 2019. godinu

Foto: JumpStory
  • 88
  • 51
  • 0

Ljeto požara koji bjesne Arktičkim krugom već je srušilo prošlogodišnje rekorde emisija CO2 s oblacima dima koji pokrivaju ekvivalent nešto više od trećine Kanade, potvrđuju znanstvenici iz Službe za nadzor atmosfere Copernicus (CAMS).

Koristeći podatke CAMS Globalnog sustava za asimilaciju požara (GFAS), znanstvenici su procijenili da su se ovogodišnje emisije CO2 iz požara na navedenom krugu povećale za nešto više od trećine u odnosu na 2019. godinu.

Od 1. siječnja do 31. kolovoza 2020. procijenjene emisije za regiju iznosile su 244 megatona, u usporedbi sa 181 za cijelu 2019. godinu.

Harali i SAD-om i Rusijom

"Većina povećane požarne aktivnosti viđena je u ruskoj republici Saha, desetkujući milijune hektara zemlje i stvarajući veliki porast emisije s 208 megatona u 2019. na 395 megatona u 2020. Iako su izvori žarišta nejasni i teško ih je utvrditi, smatra se da su neki od njih rano u sezoni uzrokovani takozvanim zombi požarima koji su možda tinjali pod zemljom tijekom zimskih mjeseci“, navode iz CAMS-a.

Veliki dio regije na jugozapadu Sjedinjenih Država također je imao velikih problema s vatrom, zbog toplotnog vala, s velikim oblacima dima koji su se kretali prema istoku preko Velikih jezera prema sjevernom Atlantiku. Kalifornija je posebno izložena široko rasprostranjenim vatrenim stihijama, uključujući drugi i treći najgori požar u povijesti države.

Vjerovalo se da su ove posebno intenzivne i raširene, koji uglavnom haraju Kalifornijom i Koloradom, pokrenuo grom.

"Arktički koji gore od sredine lipnja velikom aktivnošću već su oborili rekord 2019. godine u pogledu razmjera i intenziteta što se odražava u procijenjenim emisijama CO2. Iz klimatskih podataka koje pruža naša paralelna služba na ECMWF, Služba za klimatske promjene Copernicus (C3S), znamo da su ovog ljeta opet prevladavali topliji i suši uvjeti.

Naše praćenje je od vitalne važnosti za razumijevanje njihova utjecaja razmjera i intenziteta na atmosferu u smislu onečišćenja zraka. Ovo također pruža korisne informacije za znanstvenike, kreatore politike i relevantna tijela širom svijeta“, poručio je Mark Parrington, viši znanstvenik i stručnjak za požare u CAMS-u.


Tagovi

Požari Emisija CO2 Copernicus Arktik Zombi požar Onečišćenje


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer