Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zarobljene žitarice
  • 03.06.2022. 18:00

Svi se "trgaju" za transport ukrajinskih žitarica

U ukrajinskim silosima je, znamo, 22 milijuna tona žitarica. Mnoge su zemlje uprle sve snage da ih oslobode za globalno tržište, no traže se kompromisi, uvjeti, upozorava na probleme

Foto: Depositphotos/Fotofabrika
  • 1.379
  • 226
  • 0

Aleksandar Lukašenko, predsjednik Bjelorusije izjavio je da je njegova zemlja spremna razgovarati o mogućem tranzitu ukrajinskih žitarica preko luka na Baltičkom moru. 

"Sada svi traže logistiku... U redu, možemo razgovarati. Nemamo ništa protiv: prevozimo ih kroz Bjelorusiju, ali moraju postojati kompromisi", objavila je državna novinska agencija Belta, a prenosi Guardian

Što znači kompromis? 

Kompromis znači dozvola slanja bjeloruske robe iz tih luka, o čemu je danas telefonski razgovarao s glavnim tajnikom UN-a, Antóniom Guterresom

Također je predložio organizaciju dijaloga između Bjelorusije, Ukrajine i zemalja koje su spremne omogućiti pristup svojim lukama. Pritom je najvažnije, kako je spomenuto tijekom razgovora, da te luke - u Njemačkoj, Poljskoj, baltičkim državama ili Rusiji - trebaju biti otvorene i za bjelorusku robu.

Kako znamo, Bjelorusija, veliki svjetski proizvođač potaše, je od 2021. pod utjecajem strogih zapadnih sankcija koje su poremetile njezin izvoz gnojiva preko luka na Baltičkom moru.

Bjelorusija ima uvjet (Foto: Depositphotos/Leonid_Eremeychuk)

Poljska svesrdno pomaže, ali... 

Poljska se, kako piše The Wall street Journal, utrkuje za ubrzavanje protoka žitarica, tražeći po Europi rezervne vagone i kontejnere. Tamošnji ministar poljoprivrede Henryik Kowalczyk je izjavio kako njegova zemlja planira otpremiti jednu trećinu od 4,5 miljiuna tona žitarica koje je Ukrajina mjesečno izvozila u mirnodopskim uvjetima. 

No, nisu svi sretni zbog toga. "Povećani uvoz žitarica iz Ukrajine destabilizira situaciju na poljskom tržištu. To se posebno odnosi na jugoistok zemlje, gdje poljoprivrednici imaju problema s prodajom kukuruza. Velike količine ulaze i nije riječ samo o tranzitu, već završava i na domaćem tržištu", rekao je Mirosław Marciniak, vlasnik InfoGraina, navodi Farmer.

EK pokrenula platformu za pomoć

Europska komisija pokrenula je danas internetsku platformu za uspostavljanje poslovnih kontakata između poduzetnika iz Ukrajine i EU, koja je namijenjena pomoći u izvozu. 

Pojašnjavaju kako su milijuni tona žitarica zaglavljeni u Ukrajini te se moraju udružiti sve snage kako bi ih transportirali. "Naša platforma za kontakt pomoći će vam u izgradnji novih partnerstava. Jedva čekam vidjeti ih na djelu - svaka tona žitarica je važna", poručila je povjerenica EU za promet Adina Valean

Turska kupuje ukradene žitarice?

Kako znamo, i Turska je zainteresirana za pomoć Ukrajini. Očekuju napredak u planu za pokretanje izvoza iz ukrajinskih crnomorskih luka, a što bi trebalo biti dogovoreno prilikom posjeta ruskog ministra vanjskih poslova sljedećeg tjedna. 

Svi čekaju otvorenje crnomorskih luka (Foto: Depositphotos/kaetana)

No, istovremeno, veleposlanik Ukrajine u Ankari, Vasyl Bodnar rekao je u petak da je Turska među zemljama koje kupuju žitarice koje je Rusija ukrala od Ukrajine.

Kako piše Reuters, zatražio je i pomoć od turskih vlasti te Interpola koji istražuje tko je uključen u transport kroz turske vode.

U svakom slučaju, UN je i današnjim priopćenjem upozorio da je potrebno više pregovora za aktiviranje ukrajinskog izvoza hrane jer rat u toj zemlji prijeti krizom gladi ne samo u njezinim granicama nego i cijelom svijetu. 


Tagovi

Kriza gladi Ukrajinske žitarice Transport Aleksandar Lukašenko Bjelorusija Kompromis Internetska platforma


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/