Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • HVZ
 • 11.03.2022. 08:00

Sve više požara zbog paljenja biljnog otpada - kazne i do 150 tisuća kuna

Iz Hrvatske vatrogasne zajednice savjetuju da se biljni otpad ne spaljuje već kompostira. No, ako se pojedinci ipak odluče za spaljivanje nužno je da se pridržavaju određenih pravila.

Foto: Depositphotos/thanasus
 • 310
 • 77
 • 0

Vatrogasci i ove godine bilježe povećan broj požara otvorenog prostora nastalih zbog spaljivanja biljnog otpada prilikom poljoprivrednih radova.

"Prema dosadašnjim podacima, najveći broj požara vezan uz spaljivanje biljnog otpada bilježimo u ožujku, stoga apeliramo na odgovorno ponašanje građana kod poljoprivrednih radova", priopćila je Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ).

Ne spaljuj, kompostiraj!

Savjetuju da se biljni otpad ne spaljuje već kompostira. "Ako se pojedinci ipak odluče na spaljivanje, nužno je da postupaju sukladno odluci njihove općine, grada i županije kojom su definirani rokovi i uvjeti pod kojima se smije spaljivati biljni otpad", napominju iz HVZ-a.

Istaknuli su nekoliko stvari koje je važno znati:

 • vatru ne palite za vjetrovita vremena, za vrijeme sušnih razdoblja, u vrijeme sazrijevanja žitarica i žetve, u blizini miniranih i minsko-sumnjivih površina.
 • biljni otpad nemojte paliti u šumama, lovištima i parkovima
 • prostor oko mjesta predviđenog za spaljivanje očistite od zapaljivog raslinja kako biste spriječili širenje požara
 • pripremite sredstva za gašenje požara: vodu, pjenu, prah, a ako nemate aparate za početno gašenje požara, poslužit će i pijesak, lopate i sl.
 • ne spaljujte istovremeno velike količine raslinja
 • osobe koje su koristile ložišta na otvorenome, dužne su kontrolirati izgaranje i ne smiju napuštati mjesto dok se vatra u potpunosti ne ugasi
 • apeliramo na osobe starije životne dobi i lošeg zdravstvenog stanje da ne pale biljni otpad
 • sve pravne ili fizičke osobe koje namjeravaju ložiti vatru na otvorenome prostoru dužne su zatražiti odobrenje nadležne vatrogasne službe (javne vatrogasne postrojbe, dobrovoljna vatrogasna društva).

Kazne su visoke

Za neodgovorno ponašanje kojim se izazove požar predviđene su visoke kazne. "Novčanom kaznom u iznosu od 15.000 do 150.000 kuna ili kaznom zatvora do 60 dana kaznit će se za prekršaj fizička osoba koja izazove požar", kažu iz HVZ-a.

Nadalje, osoba koja izazove požar iz nehaja kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 2.000 kn do 15.000 kn. Nepromišljenim spaljivanjem može se počiniti i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine za što se može izreći kazna zatvora do tri godina, ako je djelo počinjeno iz nehaja. Ako je djelo počinjeno s namjerom, propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, ovisno o posljedicama, upozoravaju.

Nakon uočavanja požara odmah nazovite vatrogasce na broj 193, Centar 112 ili Policiju na 192


Tagovi

Požar HVZ Biljni otpad Spaljivanje Kompostiranje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer