Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičja gripa
  • 10.11.2021. 07:30

Sve veći broj europskih farmi prijavljuje izbijanje ptičje gripe

Ovaj virus iz jedne zemlje u drugu najčešće prenose divlje ptice zbog čega se brzo širi Europom izazivajući zabrinutost u peradarskoj industriji.

Foto: Depositphotos/jack520429
  • 184
  • 101
  • 0

Visoko patogeni tip ptičje gripe H5N1 pronađen je i u sjeveroistočnoj Njemačkoj, priopćilo je tamošnje Ministarstvo poljoprivrede i okoliša. Bolest je potvrđena na farmi u Hohenkirchenu u sjevernoj pokrajini Mecklenburg-Vorpommern, što je treći slučaj u toj zemlji, a virus je nađen kod 17 kokoši, 28 pataka i dvije guske.

Njega iz jedne zemlje u drugu najčešće prenose divlje ptice zbog čega se brzo širi Europom izazivajući zabrinutost u peradarskoj industriji nakon što su prethodne epidemije dovele do eutanazije desetaka milijuna ptica i ograničenja u međunarodnoj trgovini, piše reuters.

Također je potvrđen i u susjednoj BiH, na sjeveru zemlje, u Gradišci gdje je uginuo labud, zaražen visoko patogenim sojem. 

Kritična situacija i u ostatku Europe

I Poljska je izvijestila o nekoliko slučajeva izbijanja ptičje gripe tipa H5N1 na peradarskim farmama s gotovo 650 tisuća životinja, priopćila je Svjetska organizacija za zdravlje životinja (OIE). Naime, ta je zemlja najveći proizvođač peradi u Europskoj uniji, što izaziva zabrinutost javnosti.

Pet slučajeva je potvrđeno na istoku zemlje, gdje su zaraženi purani na čak četiri farme, a zahvaćena je i jedna na kojoj uzgajaju brojlere. Međutim, bolest se proširila i na zapad Poljske gdje su zaražene guske i purani.

Francuska je vlada prošlog tjedna cijelu zemlju stavila u stanje pripravnosti zbog ove bolesti i naredila da sva jata moraju biti zatvorena. Ta je odluka donesena nakon što su nizozemske vlasti prošlog mjeseca također naredile komercijalnim uzgajivačima da sva jata drže u zatvorenom prostoru jer je na jednoj pronađen virus. Naime, prošle su zime francuske vlasti bile prisiljene uništiti oko 700.000 pataka kako bi zaustavile širenje virusa, piše Politico.

U međuvremenu je i u Velikoj Britaniji zabilježena influenca ptica tipa H5N1 i to u središnjem dijelu te zemlje. Prošlog su tjedna objavili pravila za prevenciju i naredili uzgajivačima da pooštre mjere biološke sigurnosti.

Ptičja gripa u Njemačkoj, Nizozemskoj i Češkoj - u Kini sve više zaraženih ljudi

Proteklih je dana i naše Ministarstvo poljoprivrede upozorilo na povećanu opasnost od pojave ove bolesti i pozvalo posjednike peradi da koliko god je moguće pojačaju biosigurnosne mjere, zaštite svoju proizvodnju i spriječe ekonomske i druge posljedice za građanstvo.


Povezana stočna vrsta

Peradarstvo

Peradarstvo

Pod peradarstvom se prvenstveno podrazumijeva uzgoj kokoši, pura, gusaka i pataka. Od peradi se dobivaju izuzetno kvalitetne glavne namjernice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su... Više [+]

Tagovi

Ptičja gripa Virus Influenca ptica Europa Peradarstvo H5N1


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Francuski pekari ispekli su najduži baguette na svijetu, od 140,53 metra, čime su vratili rekord za jedan od svojih najpoznatijih nacionalnih zaštitnih znakova, a kojeg je Italija držala pet godina. Baguette, oko 235 puta duži od tradiciona... Više [+]