Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Influenca ptica
  • 09.11.2021. 14:10
  • Gradiška

Potvrđena visoko patogena ptičja gripa u BiH - uginuo labud

Zabilježena je u Gradišci kod divljih ptica te ima zoonotski karakter što znači da je moguć prijenos bolesti sa zaraženih životinja i na ljude.

Foto: Bigstockphoto/ungvar (ilustracija)
  • 215
  • 93
  • 0

Influenca ptica potvrđena je i u susjednoj BiH.

Kako je objavilo tamošnje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske ptičja gripa je potvrđena na uginulom labudu u Gradiški, gradu na obali Save. 

Riječ je o izoliranom slučaju, a u pitanju je visoko patogena ptičja gripa kod divljih ptica. Odnosno, obavijestili su, virus ima zoonotski karakter, što znači da je moguće da se bolest prenese sa zaraženih životinja i na ljude.

Donijeli su i Rješenje kojim su utvrđene mjere koje se provode u zaraženom i ugroženom području, a u cilju suzbijanja i sprječavanja širenja spomenute zarazne bolesti.  

Zaraženim područjem u skladu s Rješenjem smatra se područje u krugu od najmanje tri kilometra, dok ugroženo obuhvaća krug od najmanje deset kilometara od žarišta, odnosno lokacije na kojoj je pronađena uginula ptica.

Zbog sve učestalijih izbijanja visoko patogene influence ptica (VPIP) i Ministarstvo poljoprivrede RH je izdalo obavijest o povećanoj opasnosti od pojave ove zaraze u peradi, ptica u zatočeništvu i divljih ptica. 

Ptičja gripa hara: Posjednici peradi pojačajte biosigurnosne mjere

Prenose da je Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) objavila priopćenje kojim upozorava na mogućnost povećane aktivnosti VPIP podtipa H5 u kombinaciji s različitim N podtipovima u ptica i peradi na području Europe tijekom jeseni i zime 2021./2022. godine.


Tagovi

Ptičija gripa Zoonotski karakter Uginuli labud BiH


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana je dipl.ing. poljoprivrede te rado istražuje aktualnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i sigurne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije