Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razminiranje poljoprivrednih površina
  • 02.03.2014. 08:20

Sve manje oranica pod minama

Vukovarsko-srijemska županija do 2016. godine trebala bi biti potpuno bez mina

Foto: depositphotos.com
  • 229
  • 25
  • 0

Na području općine Stari Jankovci nedaleko Vinkovaca završilo je razminiranje 80.470 četvornih metara poljoprivrednih površina za što je utrošeno nešto više od 470 tisuća kuna, koje su najvećim dijelom osigurane iz donacije Hrvatske elektroprivrede (HEP). Riječ je o donaciji HEP-a za 2013. godinu u ukupnom iznosu 2,2 milijuna kuna. Sukladno prioritetima određenim Nacionalnim programom protuminskog djelovanja, donacija je iskorištena za poslove razminiranja oranica u Osječko baranjskoj i Vukovarsko srijemskoj županiji.

Konkretno, sredstva donacije utrošena su na poslove razminiranja poljoprivrednih površina u Općini Antunovac na površini od 350.353 četvornih metara te na oranicama uz rijeku Bosut u općini Stari Jankovci površine 80.470 četvornih metara.

Na prigodnoj svečanosti, održanoj tim povodom u Starim Jankovcima, predsjednik Uprave HEP-a Tomislav Šerić uručio je načelniku starojankovačke općine Draganu Sudareviću, certifikat o razminiranju. Pri tom je istaknuto kako je na području te općine minsko-sumnjivo još oko 112 tisuća četvornih metara poljoprivrednih površina. Ovih dana je potpisan ugovor za razminiranje te površine koje će biti obavljeno u roku od 50 radnih dana, izvijestio je načelnik Sudarević.

"Za nas to puno znači jer većina ljudi se bavi poljoprivredom pa se na 80 tisuća kvadrata oranica može uzgojiti pšenice dovoljne za 100 000 vekni kruha. Zato smo zahvalni HEP-u koji je donirao novac i HCR-u koji je očistio naše njive od mina", rekao je Sudarević. Po riječima ravnatelja HCR-a Dražena Jakopeca - nakon što što se očiste već ugovorenih 112 tisuća kvadrata, u općini Stari Jankovci ostat će još 5 četvornih kilometra minski-sumnjivog zemljišta, isključivo šumskih površina u vlasništvu Hrvatskih šuma pa će HCR s njima dogovoriti razminiranje.

Inače, u Vukovarsko-srijemskoj županiji minsko-sumnjivo je još oko 24 četvorna kilometra, uglavnom poljoprivrednih i šumskih površina. Sukladno planovima Hrvatskog centra za razminiranje (HCR), u ovoj bi godini trebale biti razminirane sve minsko-sumnjive poljoprivredne površine u toj županiji, a iduće godine i šumske površine čime bi Vukovarsko-srijemska županija do 2016. godine bila potpuno bez mina.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Razminiranje Poljoprivreda Minsko-sumnjive površine Šume Stari Jankovci Hrvatski centar za razminiranje Mine HEP Dražen Jakopec Tomislav Šerić Dragan Sudarević Antunovac


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.