Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Projekt
  • 13.05.2020. 13:30

Sve je spremno, samo se čekaju uvjeti za studijske posjete OPG-ovima

U Centru za poduzetništvo su vrijeme pandemije iskoristili za rekapitulaciju do sada napravljenog u sklopu projekta namijenjenog nezaposlenim i mladim osobama.

Foto: Centar za poduzetništvo
  • 245
  • 51
  • 0

"Iza nas je više od godinu dana uspješnog rada na projektu D.O.N.A.U., a vrijeme pandemije iskoristili smo za rekapitulaciju svega što smo dosada napravili i planiranje aktivnosti do kraja njegove izvedbe, odnosno 26.09.2020.", u priču nas uvodi Milan Peterka, voditelj projekta i prvi čovjek Centra za poduzetništvo iz Osijeka koji je njegov nositelj. 

Pojašnjava kako su njime podržali implementaciju Strategije razvoja ljudskih potencijala Osječko-baranjske županije kroz rad s dugotrajno nezaposlenim osobama. "Aktivnostima motiviranja, edukacije i praćenja u pokretanju poslovanja kroz rad Info točaka, ranjivim skupinama pružili smo prilagođene usluge osnaživanja i osposobljavanja s ciljem zapošljavanja. U projekt smo uključili i učenike srednjih škola poljoprivrednog smjera na sve tri projektne lokacije, Osijeku, Dalju i Našicama, te ih upoznati s poduzetništvom i potaknuli ih na promišljanje o mogućnostima pokretanja posla nakon završenog obrazovanja." 

Od motivacijskih radionica do posjete OPG-u

Partneri projekta, čiji je puni naziv D.O.N.A.U. – Dalj, Osijek, Našice aktivacijom do uspjeha - UP.01.3.1.01.0059 su Poduzetničko-razvojni centar općine Erdut lokalna razvojna agencija d.o.o.,  Centar za lokalne inicijative i poduzetništvo Našice i Hrvatski zavod za zapošljavanje Regionalni ured Osijek, a njime su obuhvaćene sljedeće aktivnosti: 

Motivacijske radionice

Prije svakog ciklusa edukacija za nezaposlene održava se motivacijska radionica. Inovativni pristup očituje se kroz angažman psihologa, koji radi s nezaposlenima, prije sudjelovanja u aktivnostima osposobljavanja, kako bi se osiguralo samoosnaživanje, osvještavanje vlastitih vrijednosti i potencijala te motivacija za aktivno sudjelovanje u aktivnostima koje slijede.

Prilagođeni programi osposobljavanja korisnika

Obuhvaćaju edukacije o pokretanju poslovanja, o operativnom funkcioniranju OPG-ova i ekološkoj poljoprivredi, za nezaposlene te edukaciju o poduzetništvu za učenike srednjih škola poljoprivrednog smjera, na sve tri lokacije - Osijek, Dalj i Erdut u dva ciklusa.

Info točke za (samo)zapošljavanje

Tri Info točke se nalaze u Osijeku, Dalju i Našicama, za nezaposlene pripadnike ciljne skupine, kako bi im se osigurala pomoć u pokretanju poduzetničkih poduhvata i za pomoć učenicima u razvoju poslovnih planova.

Predstavljanje primjera najbolje prakse

Planirana su četiri studijska posjeta tijekom trajanja projekta obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima gdje će se sudionici upoznati s poznatim i primjenjivim primjerima održivog uzgoja na malim parcelama, na kojem će sudjelovati timovi učenika i njihov nastavnik te korisnici koji pokrenu ili imaju namjeru pokrenuti posao nakon završenih edukacija te članovi projektnog tima. Na taj će se način ciljnu skupinu usmjeriti u održivu poljoprivredu zasnovanu na inovativnom pristupu i uzgoju na malim parcelama. 

Završna konferencija projekta

Predstavljanje rezultata projekta i povezivanje korisnika s ostalim dionicima.

Do sada su u Osijeku održana dva ciklusa edukacija za nezaposlene

Preuzeti kontrolu nad vlastitom budućnosti

Do sada su održana dva ciklusa edukacija za nezaposlene u Osijeku na kojima je sudjelovalo 33 nezaposlene osobe. Korisnici su sudjelovali na motivacijskoj te setovima radionica o poduzetništvu, operativnom funkcioniranju OPG-a i ekološkoj poljoprivredi. Slijede još dva ciklusa za nezaposlene u Dalju i Našicama. 

Kada je riječ o edukaciji namijenjenoj učenicima srednjih škola, uključilo se 89 polaznika. Odrađena su dva ciklusa edukacija o poduzetništvu u Osijeku s učenicima Poljoprivredne i veterinarske škole Osijek, dva u Našicama s učenicima Srednje škole Isidora Kršnjavog te jedan u Dalju s učenicima Srednje škole Dalj. Za jesen je planirano održavanje posljednjeg ciklusa edukacija o poduzetništvu za učenike srednje škole u Dalju.

"Četiri studijska posjeta OPG-ovima s područja OBŽ koji će se predstaviti kao primjeri dobre prakse učenicima i nezaposlenima koji su prethodno sudjelovali na edukacijama, održat će se čim to uvjeti dopuste", pojašnjava naš sugovornik te dodaje kako će na samom kraju projekta organizirati završnu konferenciju.

"Bit će to prilika za sumiranje rezultata, umrežavanje i sinergiju ideja za neke nove projekte, zajedničke aktivnosti i osnaživanje mladih i nezaposlenih da osvijeste vlastite sposobnosti i mogućnosti te preuzmu kontrolu nad vlastitom budućnosti i stvore vlastite uspješne poduzetničke priče. Mi smo tu da im na tom putu pružimo podršku!", poručuje Peterka. 


Tagovi

DONAU Centar za poduzetništvo Ranjive skupine Dugotrajno nezaposleni Učenici OPG Projekt Milan Peterka


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.


Partner

Centar za poduzetništvo Osijek

J.J.Strossmayera 341, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 283 820, e-mail: info@czposijek.hr web: http://www.czposijek.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije