Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Projekti ruralnog razvoja
  • 09.04.2014. 12:50

Svaki LAG imat će mogućnost potpore od 5 mil. eura

Lokalnim akcijskim grupama je u sljedećih pet godina na raspolaganju pet milijuna eura!

Foto: depositphotos.com
  • 328
  • 45
  • 0

Stvaranje lokalnih partnerstva, nazvanih lokalne akcijske grupe (LAG), započinje povezivanjem lokalnih dionika iz sva tri sektora. LAG-ovi su originalan i važan dio pristupa LEADER. Zadatak im je izrada lokalnih razvojnih strategija te usmjeravanje i praćenje njihove provedbe uključujući korištenje sredstava potpore.

Učinkoviti su u poticanju lokalnog održivog razvoja jer

  • okupljaju i kombiniraju postojeće ljudske i financijske resurse iz javnog, privatnog i civilnog sektora te volontere
  • udružuju lokalne dionike oko zajedničkih projekata i međusektorskih akcija, kako bi se postigla sinergija, zajedničko vlasništvo te kritična masa potrebna za poboljšanje ekonomske konkurentnosti područja
  • jačaju dijalog i suradnju između različitih ruralnih dionika koji često nemaju iskustvo zajedničkog rada te se tako smanjuju potencijalni konflikti i moderiraju situacije u kojima se dogovaraju rješenja kroz konzultacije i razgovore
  • kroz interakciju različitih partnera moderiraju proces prilagođavanja i promjene uzimajući u obzir brigu za okoliš, diversifikaciju ruralnog gospodarstva i kvalitetu življenja.

LAG-ovi se susreću s problemom pripreme projekata i zahtjeva pretfinanciranja

Na području Osječko-baranjske županije djeluju četiri lokalne akcijske grupe, kojima je Programom ruralnog razvoja kao mjere Europske unije, u sljedećih sedam godina na raspolaganju po pet milijuna eura - pojedinačno. No, za to, kažu iz županije, treba imati pripremljene projekte, ali i znati kako financijski odgovoriti na zahtjeve koji uključuju i pretfinanciranje. Osječko-baranjska županija, kao najveća slavonska županija za LAG-ove “Baranja”, “Karašica”, “Vuka, Dunav” i “Strossmayer”, upregla je svoju administraciju u suradnji s financijskim institucijama i pomoći će LAG-ovima u osiguranju sredstava za pretfinanciranje, što je jedini takav primjer u Hrvatskoj.

Prije nekoliko dana su o ovoj tematici predstavnici LAG-ova održali sastanak s Vladimirom Šišljagićem, osječko-baranjskim županom. LAG-ovi su do sada radili na svojoj prepoznatljivosti u zajednici u kojoj egzistiraju, a glavni strateški ciljevi u mjerama za koje se očekuju potpore, su povećanje konkurentnosti lokalnog gospodarstva.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

LAG Udruživanje Lokalne akcijske grupe Diverzifikacija Dijalog Priprema projekata Pretfinanciranje Baranja Karašica Vuka Dunav Strossmayer Osiguranje sredstava OBŽ Vladimir Šišljagić Konkurentnost Program ruralnog razvoja Strateški cilj


Autor

Ivana Vasic

Više [+]

Terenska reporterka i vanjska suradnica portala Agroklub sa dugogodišnjim iskustvom na hrvatskoj novinarskoj sceni. U slobodno vrijeme bavi se vinogradarstvom i voćarstvom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs