Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mjera 6
  • 23.04.2015. 17:40

Sutra će biti objavljen natječaj za Mjeru 6.3

Obiteljska gospodarstva koja su prijavljena u urbanim dijelovima Hrvatske ili u istim imaju proizvodne kapacitete, se ne mogu javljati na natječaj. To se odnosi na OPG-ovce iz Zagreba, Osijeka, Rijeke i Splita.

  • 2.462
  • 265
  • 0

Natječaj za podmjeru 6.3 Programa ruralnog razvoja bit će objavljen sutra, kako su najavili predstavnici Ministarstva poljoprivrede danas u Zadru. Njegovi potencijalni korisnici su 80.000 malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava čija je ekonomska veličina od 2.000 do 7.999 eura.

Na raspolaganju im se nudi 15.000 eura bespovratnih sredstava. Na natječaj se mogu javljati samo ona gospodarstva koja su registrirana i imaju proizvodne kapacitete u ruralnom dijelu Hrvatske. Obiteljska gospodarstva koja su prijavljena u urbanim dijelovima Hrvatske ili u istim imaju proizvodne kapacitete, se ne mogu javljati na natječaj. To se odnosi na OPG-ovce iz Zagreba, Osijeka, Rijeke i Splita.

Gospodarstva iz urbanih područja isključena iz Mjere 6.3

"Program ruralnog razvoja 2014.-2020. osigurava jedinstvenu primjenu politike ruralnog razvoja na cjelokupnom ruralnom području Republike Hrvatske. Za potrebe provedbe mjera ruralnog razvoja, ruralnim ili mješovitim područjima u Republici Hrvatskoj smatraju se sve jedinice lokalne samouprave koje pripadaju pretežito ruralnim ili mješovitim županijama (NUTS3) izdvojenim korištenjem izvorne OECD ove metodologije.

Izuzetak čine jedinice Grad Zagreb,Grad Split, Grad Rijeka i Grad Osijek.

U njima se zbog izrazite veličine naselja sjedišta, ruralnim ili mješovitim smatraju sva naselja koja im administrativno pripadaju, izuzev samih naselja sjedišta (Zagreb, Split, Rijeka i Osijek). Ona se smatraju gradskim područjima urbanih aglomeracija.

Ovako određena ruralna i mješovita područja Hrvatske obuhvaćaju prostor sela, mješovitih naselja, malih i srednjih gradova odnosno prostor složene društvene i gospodarske strukture te mozaičkog krajolika, u kojem uz poljoprivrednu proizvodnju i šumarstvo postoji niz drugih djelatnosti i namjena. U njima na 56.164 km2 (99.24% ukupne površine) živi 3.217.117 stanovnika (75.08% ukupnog stanovništva)."

Poslovni plan uvjet prijave na natječaj

Kod podmjere 6.3 prvenstveno je potrebno izraditi poslovni plan koji su u Ministarstvu maksimalno pojednostavili. Temeljem njegove uspješne realizacije dobivaju se bespovratna sredstva.

Mjera 6.3 nudi široki raspon mogućnosti. U podmjeru ulazi kupnja domaćih životinja, jednogodišnjeg i višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala, kupnja, građenje ili opremanje zatvorenih odnosno zaštićenih prostora i objekata te ostalih gospodarskih objekata uključujući vanjsku i unutarnju infrastrukturu u sklopu poljoprivrednog gospodarstva u svrhu obavljanja poljoprivredne proizvodnje ili prerade proizvoda. U prihvatljive troškove ulazi podizanje i rekonstruiranje postojećih nasada, uređenje i trajnije poboljšanje kvalitete poljoprivrednog zemljišta u svrhu poljoprivredne proizvodnje, građenje i opremanje objekata za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda uključujući i troškove promidžbe. Prihvatljivi trošak je i kupnja te zakup poljoprivrednog zemljišta, kupnja poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme.


Tagovi

Natječaj Mjera 6 Poslovni plan OPG Proizvodni kapaciteti Ruralni dio Urbani dio Bespovratna sredstva Kupnja životinja Ekonomska veličina


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]