• Poljoprivreda
  • 19.02.2009.

Sušionica voća i povrća na prodaju

VRPOLJSKA SUŠIONICA - PREUZIMA JU DRŽAVA

  • 1.355
  • 65
  • 0

Program konsolidacije Sušionice voća i povrća iz Vrpolja koji je Sanaderovoj vladi poslan još u prošlom mandatu konačno bi trebao biti usvojen. Sušionica ima temeljni kapital od 26,44 milijuna kuna, dok su joj obveze 31. prosinca iznosile više od 94 milijuna kuna, od čega su 73,59 milijuna gubici.

Radna skupina još 2006. godine napravila je program kojim se predlaže dokapitalizacija na način da državna ministarstva i fondovi na osnovu svojih potraživanja preuzmu vlasničke udjele u tvrtki. Nakon više od dvije godine to će se i dogoditi, a sušionica će umjesto četiri imati osam vlasnika. Program je ovog tjedna prihvatilo i poglavarstvo Brodsko-posavske županije odričući se 40.000 kuna koje je posudila Sušionici.

Potporom programu Županija je pristala i na smanjenje vlasničkog udjela, pa će umjesto 37,82 posto sada biti vlasnica 9,24 posto udjela. Smanjenje vlasničkih udjela rezultat je prije svega nepridržavanja ugovorne obveze. Županija se obvezala otplatiti 10 milijuna kuna utrošenih za opremu, a otplatila je samo tri milijuna kuna. Slično je učinila i Općina Vrpolje - od 1,44 milijuna preuzetih obveza uplatila je samo 238.049 kuna. Na županijskom poglavarstvu nije bilo velike rasprave o programu konsolidacije Sušionice, jer je većina s olakšanjem dočekala Vladin plan. Jedino se na kraju mandata našao upravu Sušionice kritizirati član poglavarstva Franjo Pesić.

Čini se da zaboravlja da je i on kao član županijskih poglavarstava u proteklih osam godina propustio poduzeti konkretne mjere za spas Sušionice. Nakon dokapitalizacije temeljni kapital Sušionice bit će 29,58 milijuna kuna, a dugovi 2,71 milijun kuna.

Sljedeći korak je prodaja Sušionice na javnom natječaju. U više navrata veliki domaći kupci poput Agrokora i Podravke "snimali" su situaciju, ali bez konkretnih ishoda. Koliko će sušionica biti atraktivna kupcima ovisit će o uvjetima natječaja.

M.Vrkljan

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nešto se nadzire, ali sve mi nekako kilavo...
Kupus kao da sam zaboravila posaditi.

#mojepovrće