Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Elementarna nepogoda
  • 23.08.2015. 14:00

Suša uzrok višemilijunskih šteta u poljoprivredi

Nezapamćena duga suša nanijela je nesagledive posljedice poljoprivredi BiH, a najugroženije kulture poput kukuruza i soje će imati i do 50 posto manje prinosa i u konačnici višemilijunsku štetu.

Foto: depositphotos.com
  • 359
  • 52
  • 0

Poljoprivrednici u Bosni i Hercegovini 2015. godinu nažalost, neće pamtiti po dobrom. Nezapamćeno duga suša od skoro dva mjeseca sa ekstremno visokim temperaturama, koje su dostizale u pojedinim dijelovima Hercegovine i preko 40 stupnjeva, prepolovila je gotovo svu poljoprivrednu proizvodnju na otvorenom.

Najteže i najveće štete pretrpjela je regija Semberije, srce bh. poljoprivredne proizvodnje kada su u pitanju žitarice i kukuruz, te dio Posavine, a najviše su pogođene kulture kukuruza i soje. Šef općinskog Odsjeka za poljoprivredu grada Gradiška, Milutin Misimović naveo je da se šteta na kukuruzu, zasijanom na oko 10 tisuća hektara, procjenjuje od 30 do 100% jer ima parcela na kojima uopće neće biti berbe.

Štete u FBiH prelaze preko 150 milijuna KM

Prema još uvijek nepotvrđenim podacima, gubici u prinosima poljoprivredne proizvodnje se kreću od 30 do 50% u ovisnosti od tipa proizvodnje i regije, što u konačnici premašuje oko 150 milijuna KM. Nastradala je kompletna biljna proizvodnja, a štete su izraženije tamo gdje nije bilo dovoljno vode.

Smanjenim i nekvalitetnim prinosima u biljnoj proizvodnji osjetit će se i pad prinosa i u drugim srodnim poljoprivrednim granama poput stočarstva. Najveće poslijedice suše pretrpio je Bosansko-podrinjski, Zeničko-dobojski i Tuzlanski kanton gdje voćari strahuju od jesenje berbe i očekivanih smanjenih prinosa u nekim kulturama i do 50%. Štete bi bile i veće, ali su voćari ublažili poslijedice sustavima navodnjavanja. Očekuje se da će u konačnici svoje štete prijaviti voćari sa nasadima jabuke i šljive, te ratari koji već sada imaju velike gubitke u prinosu kukuruza i gotovo svim zasijanim kulturama na otvorenom.

Proglašeno stanje elementarne nepogode

U Općini Orašje 18.08.2015. godine proglašeno je stanje elementarne nepogode - suša, nakon zasjedanja općinskih stožera Civilne zaštite Orašje, Odžak i Domaljevac-Šamac, koji su i predložili izvršnoj općinskoj vlasti donošenje odluke o proglešenju elementarne nepogode suše na području njihovih općina. Zbog dugotrajnog sušnog perioda smanjen je prinos i kvaliteta proizvoda, s bitnim odstupanjima od trogodišnjeg prosjeka. Sušom je obuhvaćen veći dio obradivih poljoprivrednih površina na području općine, a Komisija za procjenu šteta zadužena je da u narednom periodu procijeni i utvrdi štete na poljoprivrednim kulturama.

Višemilijunske štete i u RS-u

Direktne poslijedice dugotrajne suše najizraženije su u proizvodnji kukuruza, soje, povrća na otvorenom, te u stočarskoj proizvodnji. Također indirektne poslijedice se već uočavaju na smanjenoj kvaliteti proizvoda, a posebno je dovedena u pitanje kvaliteta stočne hrane, jer su već pojedini farmeri započeli proces siliranja sa izuzetno nekvalitetnim kukuruzom. Podaci, pokazuju da je za sada šteta dosegla oko 180 milijuna KM gubitka u prinosu, a stručnjaci i analitičari strahuju da će ova cifra biti skoro i duplo veća nakon konačne jesenske berbe.

Neke je pogodila i tuča

Ogromne štete, pored posljedica suše, pretrpjeli su i ratari pogođeni tučom nošenom jakim vjetrom, tako da su mnoga polja zasijana kupusom, keljom i grahom do 50% uništena. Još uvijek nije poznato koje kulture su još pretrpjele štetu jer se tek očekuju prijave šteta poljoprivrednika. U međuvremenu, Stručne službe Ministarstva stalno su na terenu i pružaju neophodnu stručnu pomoć poljoprivrednim proizvođačima, pogotovo u dijelu koji se odnosi na zaštitu poljoprivredne proizvodnje, upotrebu sustava za navodnjavanje i sistema protugradnih mreža. Ono što za sada najviše interesira poljoprivredne proizvođače jesu sredstva i pomoć u vidu novca kojeg za sada nema.

Trenutno posljedice osjećaju i trpe sami poljoprivredni proizvođači, ali nakon konačne jesenske berbe i smanjenih prinosa te nedostatka pojedinih proizvoda, i sami građani širom BiH će osjetiti posljedice poskupljenjem pojedinih prehrambenih proizvoda.

Foto: depositphotos.com; simazoran


Povezane biljne vrste

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Tagovi

Suša Elementarna nepogoda Stočarstvo Siliranje BiH Posavina Kukuruz Žitarice Soja Štete Navodnjavanje Naknade Pomoć Grad


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno - prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer